Trwa ładowanie...

Olej z pestek winogron. Zastosowanie w kosmetyce i w kuchni

Olej winogronowy, czyli olej z pestek winogron powstaje z pestek owoców, które wykorzystuje się do produkcji wina. Olej ten jest gęsty, delikatnie zielony i przeźroczysty. W smaku jest bardzo delikatny i pozbawiony konkretnego smaku.

Olej z pestek winogron jest idealny do sałatek, majonezu, marynat i sosówOlej z pestek winogron jest idealny do sałatek, majonezu, marynat i sosówŹródło: 123RF
d3lk9sa
d3lk9sa

Olej z pestek winogron w sprzedaży występuje w dwóch postaciach:

  1. Olej z pestek winogron rafinowany - podczas jego produkcji z pokruszonych nasion winogron wykorzystywana jest wysoka temperatura i chemiczne rozpuszczalniki
  2. Olej z pestek winogron nierafinowany. Jest tłoczony z pestek winogron na zimno mechanicznie. To mniej efektywny sposób produkcji, ale olej zachowuje wiele cennych składników.

Taki olej winogronowy zawiera sporo witaminy E, fosfolipidy i polifenole, które wspomagają organizm w walce z wolnymi rodnikami. Zawiera także kwasy: linolowy, oleinowy, omega 6 oraz wapń, potas, witaminy A i B6.

Nie wszystkie oleje są niezdrowe. Sprawdź, które wybierać

Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom jest szeroko wykorzystywany w kosmetyce. Olej z pestek winogron poprawia wygląd skóry, spowalnia procesy starzenia, regeneruje skórę, wygładza ją i nawilża, zapobiega utracie wody.

d3lk9sa

Olej z pestek winogron - naturalny kosmetyk

Łagodzi stany zapalne skóry i zapobiega powstawaniu zaskórników. Jest bardzo delikatny i łagodny, więc możemy nakładać go bezpośrednio na skórę i dodawać do codziennych kosmetyków. Szybko się wchłania i nie zostawia na skórze tłustej warstwy. Głęboko nawilża skórę, przez co jest ona gładka i sprężysta. Nie zatyka porów i nie podrażnia. Wykorzystywany może być dla skóry suchej, trądzikowej, naczynkowej, trądzikowej i tłustej. Bardzo dobrze wpływa również na kondycję włosów i paznokci. Włosy matowe, przesuszone i skłonne do łamania się zyskują dzięki olejowi sprężystość i blask, a przy tym nie są obciążane. Włosy farbowane, często suszone i układane na lokówce, zyskują dobrą kondycję i się regenerują.

Stosowanie oleju winogronowego dobrze wpływa również na skórę głowy - łagodzi jej podrażnienia np. słońcem, przywraca naturalne ph skóry głowy i zapobiega powstawaniu łupieżu.

Olej z pestek winogron likwiduje też cienie pod oczami. Systematycznie stosowany pod oczy rozjaśnia, wygładza i likwiduje zasinienia skóry.

Jest także wykorzystywany w masażu i aromaterapii, ponieważ jest bezzapachowy.

d3lk9sa

Olej z pestek winogron ma także zastosowanie zdrowotne. Systematyczne jego spożywanie dobrze wpływa na układ nerwowy i reguluje poziom cholesterolu. Wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega obrzękom i działa przeciwzapalnie. Stosowany może być bezpośrednio na skórę przy ranach i bliznach, a także przy leczeniu zmian atopowych skóry.

Olej z pestek winogron 123RF
Źródło: 123RF

Jak przechowywać olej winogronowy?

Zawsze w ciemnej butelce w ciemnym i chłodnym miejscu, na przykład w lodówce. Po otwarciu butelki jest dobry do użycia przez 6 miesięcy.

d3lk9sa

Zastosowanie oleju winogronowego w kuchni

Ze względu na swoje właściwości powinien być używany wyłącznie na zimno.

Jest idealny do sałatek, majonezu, marynat i sosów. Jego łagodny smak nie zmienia smaku tych potraw i jest on doskonałym uzupełnieniem innych składników dania.

Możemy wykorzystać go do dań gotowanych na parze, duszonych lub gotowanych w temperaturze do 100 st. C. Na przykład do potraw przygotowywanych w wolnowarze.

Sałatka z łososiem, fenkułem i olejem winogronowym

Składniki:

  • 200 g wędzonego łososia
  • 1 bulwa fenkułu
  • 1 łyżka olej z winogro
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g winogron bezpestkowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczka świeżego kopru
d3lk9sa

Sos:

  • 3 łyżki oleju z pestek winogron tłoczonego na zimno
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Składniki:

  1. Bulwę fenkułu kroimy na paski, skrapiamy olejem i sokiem z cytryny. Przykrywamy i odstawiamy.
  2. Łączymy składniki sosu i odstawiamy.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Łososia kroimy w paski.
  4. Myjemy winogrona i osuszamy.
  5. W naczyniu, w którym sałatka będzie podawana, układamy kawałki fenkułu, paski łososia, piórka cebuli i winogrona.
  6. Mieszamy, polewamy sosem i dekorujemy świeżym koprem.


Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3lk9sa
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3lk9sa
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj