Olej z pestek winogron. Zastosowanie w kosmetyce i w kuchni

Olej winogronowy, czyli olej z pestek winogron powstaje z pestek owoców, które wykorzystuje się do produkcji wina. Olej ten jest gęsty, delikatnie zielony i przeźroczysty. W smaku jest bardzo delikatny i pozbawiony konkretnego smaku.

Olej z pestek winogronOlej z pestek winogron jest idealny do sałatek, majonezu, marynat i sosów
Źródło zdjęć: © 123RF

Olej z pestek winogron w sprzedaży występuje w dwóch postaciach:

  1. Olej z pestek winogron rafinowany - podczas jego produkcji z pokruszonych nasion winogron wykorzystywana jest wysoka temperatura i chemiczne rozpuszczalniki
  2. Olej z pestek winogron nierafinowany. Jest tłoczony z pestek winogron na zimno mechanicznie. To mniej efektywny sposób produkcji, ale olej zachowuje wiele cennych składników.

Taki olej winogronowy zawiera sporo witaminy E, fosfolipidy i polifenole, które wspomagają organizm w walce z wolnymi rodnikami. Zawiera także kwasy: linolowy, oleinowy, omega 6 oraz wapń, potas, witaminy A i B6.

Nie wszystkie oleje są niezdrowe. Sprawdź, które wybierać

Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom jest szeroko wykorzystywany w kosmetyce. Olej z pestek winogron poprawia wygląd skóry, spowalnia procesy starzenia, regeneruje skórę, wygładza ją i nawilża, zapobiega utracie wody.

Olej z pestek winogron - naturalny kosmetyk

Łagodzi stany zapalne skóry i zapobiega powstawaniu zaskórników. Jest bardzo delikatny i łagodny, więc możemy nakładać go bezpośrednio na skórę i dodawać do codziennych kosmetyków. Szybko się wchłania i nie zostawia na skórze tłustej warstwy. Głęboko nawilża skórę, przez co jest ona gładka i sprężysta. Nie zatyka porów i nie podrażnia. Wykorzystywany może być dla skóry suchej, trądzikowej, naczynkowej, trądzikowej i tłustej. Bardzo dobrze wpływa również na kondycję włosów i paznokci. Włosy matowe, przesuszone i skłonne do łamania się zyskują dzięki olejowi sprężystość i blask, a przy tym nie są obciążane. Włosy farbowane, często suszone i układane na lokówce, zyskują dobrą kondycję i się regenerują.

Stosowanie oleju winogronowego dobrze wpływa również na skórę głowy - łagodzi jej podrażnienia np. słońcem, przywraca naturalne ph skóry głowy i zapobiega powstawaniu łupieżu.

Olej z pestek winogron likwiduje też cienie pod oczami. Systematycznie stosowany pod oczy rozjaśnia, wygładza i likwiduje zasinienia skóry.

Jest także wykorzystywany w masażu i aromaterapii, ponieważ jest bezzapachowy.

Olej z pestek winogron ma także zastosowanie zdrowotne. Systematyczne jego spożywanie dobrze wpływa na układ nerwowy i reguluje poziom cholesterolu. Wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega obrzękom i działa przeciwzapalnie. Stosowany może być bezpośrednio na skórę przy ranach i bliznach, a także przy leczeniu zmian atopowych skóry.

Olej z pestek winogron
© 123RF

Jak przechowywać olej winogronowy?

Zawsze w ciemnej butelce w ciemnym i chłodnym miejscu, na przykład w lodówce. Po otwarciu butelki jest dobry do użycia przez 6 miesięcy.

Zastosowanie oleju winogronowego w kuchni

Ze względu na swoje właściwości powinien być używany wyłącznie na zimno.

Jest idealny do sałatek, majonezu, marynat i sosów. Jego łagodny smak nie zmienia smaku tych potraw i jest on doskonałym uzupełnieniem innych składników dania.

Możemy wykorzystać go do dań gotowanych na parze, duszonych lub gotowanych w temperaturze do 100 st. C. Na przykład do potraw przygotowywanych w wolnowarze.

Sałatka z łososiem, fenkułem i olejem winogronowym

Składniki:

  • 200 g wędzonego łososia
  • 1 bulwa fenkułu
  • 1 łyżka olej z winogro
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g winogron bezpestkowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczka świeżego kopru

Sos:

  • 3 łyżki oleju z pestek winogron tłoczonego na zimno
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Składniki:

  1. Bulwę fenkułu kroimy na paski, skrapiamy olejem i sokiem z cytryny. Przykrywamy i odstawiamy.
  2. Łączymy składniki sosu i odstawiamy.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Łososia kroimy w paski.
  4. Myjemy winogrona i osuszamy.
  5. W naczyniu, w którym sałatka będzie podawana, układamy kawałki fenkułu, paski łososia, piórka cebuli i winogrona.
  6. Mieszamy, polewamy sosem i dekorujemy świeżym koprem.


Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów