Olej z pestek winogron. Zastosowanie w kosmetyce i w kuchni
Olej winogronowy, czyli olej z pestek winogron powstaje z pestek owoców, które wykorzystuje się do produkcji wina. Olej ten jest gęsty, delikatnie zielony i przeźroczysty. W smaku jest bardzo delikatny i pozbawiony konkretnego smaku.
Olej z pestek winogron w sprzedaży występuje w dwóch postaciach:
- Olej z pestek winogron rafinowany - podczas jego produkcji z pokruszonych nasion winogron wykorzystywana jest wysoka temperatura i chemiczne rozpuszczalniki
- Olej z pestek winogron nierafinowany. Jest tłoczony z pestek winogron na zimno mechanicznie. To mniej efektywny sposób produkcji, ale olej zachowuje wiele cennych składników.
Taki olej winogronowy zawiera sporo witaminy E, fosfolipidy i polifenole, które wspomagają organizm w walce z wolnymi rodnikami. Zawiera także kwasy: linolowy, oleinowy, omega 6 oraz wapń, potas, witaminy A i B6.
Nie wszystkie oleje są niezdrowe. Sprawdź, które wybierać
Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom jest szeroko wykorzystywany w kosmetyce. Olej z pestek winogron poprawia wygląd skóry, spowalnia procesy starzenia, regeneruje skórę, wygładza ją i nawilża, zapobiega utracie wody.
Olej z pestek winogron - naturalny kosmetyk
Łagodzi stany zapalne skóry i zapobiega powstawaniu zaskórników. Jest bardzo delikatny i łagodny, więc możemy nakładać go bezpośrednio na skórę i dodawać do codziennych kosmetyków. Szybko się wchłania i nie zostawia na skórze tłustej warstwy. Głęboko nawilża skórę, przez co jest ona gładka i sprężysta. Nie zatyka porów i nie podrażnia. Wykorzystywany może być dla skóry suchej, trądzikowej, naczynkowej, trądzikowej i tłustej. Bardzo dobrze wpływa również na kondycję włosów i paznokci. Włosy matowe, przesuszone i skłonne do łamania się zyskują dzięki olejowi sprężystość i blask, a przy tym nie są obciążane. Włosy farbowane, często suszone i układane na lokówce, zyskują dobrą kondycję i się regenerują.
Stosowanie oleju winogronowego dobrze wpływa również na skórę głowy - łagodzi jej podrażnienia np. słońcem, przywraca naturalne ph skóry głowy i zapobiega powstawaniu łupieżu.
Olej z pestek winogron likwiduje też cienie pod oczami. Systematycznie stosowany pod oczy rozjaśnia, wygładza i likwiduje zasinienia skóry.
Jest także wykorzystywany w masażu i aromaterapii, ponieważ jest bezzapachowy.
Olej z pestek winogron ma także zastosowanie zdrowotne. Systematyczne jego spożywanie dobrze wpływa na układ nerwowy i reguluje poziom cholesterolu. Wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega obrzękom i działa przeciwzapalnie. Stosowany może być bezpośrednio na skórę przy ranach i bliznach, a także przy leczeniu zmian atopowych skóry.
Jak przechowywać olej winogronowy?
Zawsze w ciemnej butelce w ciemnym i chłodnym miejscu, na przykład w lodówce. Po otwarciu butelki jest dobry do użycia przez 6 miesięcy.
Zastosowanie oleju winogronowego w kuchni
Ze względu na swoje właściwości powinien być używany wyłącznie na zimno.
Jest idealny do sałatek, majonezu, marynat i sosów. Jego łagodny smak nie zmienia smaku tych potraw i jest on doskonałym uzupełnieniem innych składników dania.
Możemy wykorzystać go do dań gotowanych na parze, duszonych lub gotowanych w temperaturze do 100 st. C. Na przykład do potraw przygotowywanych w wolnowarze.
Sałatka z łososiem, fenkułem i olejem winogronowym
Składniki:
- 200 g wędzonego łososia
- 1 bulwa fenkułu
- 1 łyżka olej z winogro
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g winogron bezpestkowych
- 1 czerwona cebula
- 1/2 pęczka świeżego kopru
Sos:
- 3 łyżki oleju z pestek winogron tłoczonego na zimno
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Składniki:
- Bulwę fenkułu kroimy na paski, skrapiamy olejem i sokiem z cytryny. Przykrywamy i odstawiamy.
- Łączymy składniki sosu i odstawiamy.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Łososia kroimy w paski.
- Myjemy winogrona i osuszamy.
- W naczyniu, w którym sałatka będzie podawana, układamy kawałki fenkułu, paski łososia, piórka cebuli i winogrona.
- Mieszamy, polewamy sosem i dekorujemy świeżym koprem.