Jak długo kofeina krąży w twoich żyłach? Naukowcy nie mają prostych odpowiedzi

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Ile trwa metabolizm kawy?

Obraz
© 123RF

Jeśli myślisz, że gwarancją dobrego snu będzie unikanie kofeiny po południu, to jesteś w błędzie. Wbrew dotychczas powtarzanym faktom okazuje się, że kofeina może być metabolizowana w organizmie znacznie dłużej lub… dużo krócej. Sprawdź, co wpływa na metabolizowanie kofeiny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Tabletki antykoncepcyjne

Obraz
© 123RF

Nasz organizm może potrzebować aż 6 godzin, by zmetabolizować zaledwie ½ filiżanki espresso. Czas ten wydłuża się u kobiet stosujących tabletki antykoncepcyjne – hamują one cytochrom P450 1A2, będący enzymem odpowiedzialnym za rozkładanie kofeiny przez organizm.

/ 6Nikotyna

Obraz
© 123RF

U palaczy z kolei kofeina metabolizowana jest nawet dwukrotnie szybciej niż u tych, którzy stronią od papierosów. Niestety, jak się okazuje, palacze są również grupą, która przyswaja większe ilości kofeiny, co być może ma związek z faktem, że pobudzające właściwości kawy u palaczy odczuwane są krócej przy jednoczesnej większej chęci na picie kawy.

/ 6Ciąża

Obraz
© 123RF

U kobiet w ciąży metabolizm kofeiny jest nawet dwu- czy trzykrotnie zwolniony z powodu zmian hormonalnych, jakie zachodzą w organizmie już od pierwszych dni po zapłodnieniu. Między innymi dlatego ciężarne powinny zrezygnować z napojów zawierających kofeinę lub znacznie je ograniczyć.

/ 6Niektóre produkty spożywcze

Obraz
© 123RF

Badania naukowe wykazały, że istnieją warzywa, których spożycie może znacząco przyspieszyć lub zwolnić rozkład kofeiny. Pietruszka, marchew i seler mogą hamować aktywność enzymów odpowiedzialnych za metabolizm kawy, a z kolei brokuł i kalafior oraz kapusta przyspieszają go.

/ 6Geny

Obraz
© 123RF

W genach – a konkretnie w kodzie genetycznym – mogą znajdować się warianty, które będą wpływać na enzymy wątrobowe, odpowiedzialne za metabolizm kofeiny. Zatem to w jakim czasie nasz organizm upora się z kofeiną, zależne jest w dużej mierze od indywidualnych predyspozycji organizmu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości