Jak długo kofeina krąży w twoich żyłach? Naukowcy nie mają prostych odpowiedzi
Ile trwa metabolizm kawy?
Jeśli myślisz, że gwarancją dobrego snu będzie unikanie kofeiny po południu, to jesteś w błędzie. Wbrew dotychczas powtarzanym faktom okazuje się, że kofeina może być metabolizowana w organizmie znacznie dłużej lub… dużo krócej. Sprawdź, co wpływa na metabolizowanie kofeiny.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Tabletki antykoncepcyjne
Nasz organizm może potrzebować aż 6 godzin, by zmetabolizować zaledwie ½ filiżanki espresso. Czas ten wydłuża się u kobiet stosujących tabletki antykoncepcyjne – hamują one cytochrom P450 1A2, będący enzymem odpowiedzialnym za rozkładanie kofeiny przez organizm.
Nikotyna
U palaczy z kolei kofeina metabolizowana jest nawet dwukrotnie szybciej niż u tych, którzy stronią od papierosów. Niestety, jak się okazuje, palacze są również grupą, która przyswaja większe ilości kofeiny, co być może ma związek z faktem, że pobudzające właściwości kawy u palaczy odczuwane są krócej przy jednoczesnej większej chęci na picie kawy.
Ciąża
U kobiet w ciąży metabolizm kofeiny jest nawet dwu- czy trzykrotnie zwolniony z powodu zmian hormonalnych, jakie zachodzą w organizmie już od pierwszych dni po zapłodnieniu. Między innymi dlatego ciężarne powinny zrezygnować z napojów zawierających kofeinę lub znacznie je ograniczyć.
Niektóre produkty spożywcze
Badania naukowe wykazały, że istnieją warzywa, których spożycie może znacząco przyspieszyć lub zwolnić rozkład kofeiny. Pietruszka, marchew i seler mogą hamować aktywność enzymów odpowiedzialnych za metabolizm kawy, a z kolei brokuł i kalafior oraz kapusta przyspieszają go.
Geny
W genach – a konkretnie w kodzie genetycznym – mogą znajdować się warianty, które będą wpływać na enzymy wątrobowe, odpowiedzialne za metabolizm kofeiny. Zatem to w jakim czasie nasz organizm upora się z kofeiną, zależne jest w dużej mierze od indywidualnych predyspozycji organizmu.