Jak długo kofeina krąży w twoich żyłach? Naukowcy nie mają prostych odpowiedzi

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Ile trwa metabolizm kawy?

Obraz
© 123RF

Jeśli myślisz, że gwarancją dobrego snu będzie unikanie kofeiny po południu, to jesteś w błędzie. Wbrew dotychczas powtarzanym faktom okazuje się, że kofeina może być metabolizowana w organizmie znacznie dłużej lub… dużo krócej. Sprawdź, co wpływa na metabolizowanie kofeiny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Tabletki antykoncepcyjne

Obraz
© 123RF

Nasz organizm może potrzebować aż 6 godzin, by zmetabolizować zaledwie ½ filiżanki espresso. Czas ten wydłuża się u kobiet stosujących tabletki antykoncepcyjne – hamują one cytochrom P450 1A2, będący enzymem odpowiedzialnym za rozkładanie kofeiny przez organizm.

/ 6Nikotyna

Obraz
© 123RF

U palaczy z kolei kofeina metabolizowana jest nawet dwukrotnie szybciej niż u tych, którzy stronią od papierosów. Niestety, jak się okazuje, palacze są również grupą, która przyswaja większe ilości kofeiny, co być może ma związek z faktem, że pobudzające właściwości kawy u palaczy odczuwane są krócej przy jednoczesnej większej chęci na picie kawy.

/ 6Ciąża

Obraz
© 123RF

U kobiet w ciąży metabolizm kofeiny jest nawet dwu- czy trzykrotnie zwolniony z powodu zmian hormonalnych, jakie zachodzą w organizmie już od pierwszych dni po zapłodnieniu. Między innymi dlatego ciężarne powinny zrezygnować z napojów zawierających kofeinę lub znacznie je ograniczyć.

/ 6Niektóre produkty spożywcze

Obraz
© 123RF

Badania naukowe wykazały, że istnieją warzywa, których spożycie może znacząco przyspieszyć lub zwolnić rozkład kofeiny. Pietruszka, marchew i seler mogą hamować aktywność enzymów odpowiedzialnych za metabolizm kawy, a z kolei brokuł i kalafior oraz kapusta przyspieszają go.

/ 6Geny

Obraz
© 123RF

W genach – a konkretnie w kodzie genetycznym – mogą znajdować się warianty, które będą wpływać na enzymy wątrobowe, odpowiedzialne za metabolizm kofeiny. Zatem to w jakim czasie nasz organizm upora się z kofeiną, zależne jest w dużej mierze od indywidualnych predyspozycji organizmu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał