WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Jak długo gotować grzyby? Przekonaj się, aby cieszyć się pełnią ich smaku!

Sezon na grzyby w pełni. W Polsce rozpoczyna się w połowie lipca i kończy późną jesienią. Jeśli jesteś ich smakoszem, na pewno nie raz wybrałeś się na grzybobranie. Zapewne też dobrze wiesz, które z nich możesz zbierać, a które powinieneś omijać szerokim łukiem. Czy wiesz jednak, ile czasu je gotować? Niedogotowane grzyby mogą skutecznie zepsuć smak ulubionej potrawy, a czasem doprowadzić do rozstroju żołądka. Przeczytaj nasz poradnik, a więcej nie popełnisz błędu!

Jak prawidłowo gotować grzyby?
Źródło zdjęć: © 123RF

Grzyby - gotować, smażyć, dusić?

Wszystkie grzyby zasadniczo wymagają obróbki termicznej, jedzenie na surowo może skończyć się niestrawnością i dolegliwościami żołądkowymi. Wyjątkiem są pieczarki, które możemy spożywać bez gotowania czy smażenia, nie doświadczając negatywnych konsekwencji dla zdrowia (choć nie polecamy tego osobom z wrażliwym żołądkiem).

W zależności od gatunku możemy się zdecydować na gotowanie, duszenie, a niekiedy smażenie grzybów. Ten ostatni sposób najczęściej stosowany jest w przypadku azjatyckich grzybów mun. Najpopularniejszą metodą obróbki cieplnej grzybów jest gotowanie, a jego czas zależny jest od tego, czy są one świeże, czy suszone. Zależy to także od gatunku grzyba oraz jego rozmiarów.

Jak długo gotować grzyby świeże i mrożone?

Czas gotowania świeżych i mrożonych jest taki sam i zwykle jest to od 15 do 35 minut. Dokładnie zależy jednak od ich rodzaju, wielkości oraz wieku. Poniżej mała ściągawka:

  • Młode maślaki i podgrzybki wymagają zwykle około 15 minut;
  • Koźlaki i boczniaki powinniśmy gotować przez około 25 minut;
  • Kurki, rydze i borowiki wymagają nieco więcej czasu - jest to około 35 minut.

Najprostszym sposobem sprawdzenia, czy grzyby się ugotowały, jest spróbowanie niewielkiego kawałka jednego z nich. Powinien być miękki - jeśli jest twardy, to znak, że jeszcze chwilę musimy je potrzymać na ogniu.

Przed gotowaniem powinniśmy pamiętać o umyciu ich i oczyszczeniu z liści i ziemi. Można je również pokroić, szczególnie jeśli chcemy je później zamrozić.

Jak długo gotować grzyby suszone?

Jeśli chcemy ugotować grzyby wcześniej wysuszone, powinniśmy najpierw je namoczyć. Dawniej popularne było ich moczenie w osolonym mleku, dziś moczymy je po prostu w wodzie, przez co najmniej 2 - 3 godziny. Można je zostawić namoczone na całą noc.

Po namoczeniu grzyby cedzimy, aby mieć pewność, że nie pozostały na nich osady w postaci ściółki czy igieł z lasu.

  • Jeśli przed wysuszeniem grzyby zostały pokrojone, wystarczy im około 25 minut gotowania.
  • Jeśli suszone były w całości, czas gotowania wydłuża się do godziny.

Tak, jak w przypadku grzybów mrożonych czy świeżych, aby sprawdzić, czy się dobrze ugotowały, wystarczy spróbować niewielki kawałek.

Powodzenia!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów