WAŻNE
TERAZ

Kongres zdecydował. "Wielka piękna ustawa" Trumpa przyjęta

Jak dieta wpływa na urodę? Sprawdź, co jeść dla naturalnego piękna

Jesteś tym, co jesz — to oklepane powiedzenie kojarzymy głównie z odchudzaniem lub kondycją psychofizyczną. Czy bierzemy je na poważnie w kontekście urodowym?

Ważne jest spożywanie świeżych, bogatych w naturalne barwniki i witaminy produktów Ważne jest spożywanie świeżych, bogatych w naturalne barwniki i witaminy produktów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Wiola Lis, ekspertka z ekologicznego centrum Arkana Smaku, zdradza: "Atrakcyjny wygląd skóry, paznokci i włosów zależy przede wszystkim od naszego zdrowia i kondycji, to z kolei w dużej mierze związane jest z dietą! Nie wystarczą suplementy czy fit posiłek raz w tygodniu. Jeśli chcemy zachować urodę na dłużej, musimy dbać o zrównoważoną i pełnowartościową dietę każdego dnia".

Co jeść, a czego się wystrzegać? Sprawdzamy!

Codzienna porcja warzyw i owoców

Każdemu posiłkowi powinna towarzyszyć solidna porcja warzyw, przy czym nie chodzi tu o frytki czy różnego rodzaju przetwory z dodatkiem cukru.

Ważne jest spożywanie świeżych, bogatych w naturalne barwniki i witaminy produktów. Najbardziej wartościowe warzywa to te surowe, mrożone oraz duszone (nie smażone!) na zdrowym tłuszczu i małym ogniu.

Owoc psianki podłużnej w kuchni

Kolorowe witaminy na włosy, skórę i paznokcie

Na naszym talerzu powinny znaleźć się warzywa i owoce w każdym kolorze — w ten sposób dostarczymy sobie mieszankę wszystkich witamin i potrzebnych elementów.

Produkty czerwone, żółte i pomarańczowe (dynia, papryka, marchewka czy mango) zawierają karoteny i ksantofile — naturalne związki chemiczne dbające o właściwy koloryt skóry i pełniące rolę przeciwutleniaczy. Beta-karoten nie tylko opóźnia procesy starzenia, ale także pełni rolę ochronną przed nowotworami.

Niezwykle korzystne dla zdrowia są także warzywa zielone (takie jak brokuły, cukinia, ogórek) a także wszelkie liście: jarmuż, szpinak, roszponka, szczaw, natka pietruszki oraz rzodkiewki czy szczypior. Odpowiadają za regenerację naskórka, poprawiają ukrwienie skóry, łagodzą podrażnienia i sprzyjają dobremu trawieniu. Zawarte w nich witaminy dobrze wpływają na włosy i paznokcie.

Nie zapominajmy też o warzywach w fioletowym kolorze. Buraki, jagody, jeżyny czy czerwona kapusta pełne są wartościowych antyoksydantów, mają działanie antygrzybicze, a także zmniejszają kruchość naczyń włosowatych, czyli są znakomitym remedium na pękające naczynka.

Produkty lokalne, sezonowe, ekologiczne

Aby nasza dieta była zdrowa i sprzyjała zachowaniu urody, w kuchni powinny znaleźć się przede wszystkim produkty sezonowe i lokalne. Zapewniają bogactwo zarówno smaków, jak i witamin, a także mniej szkodliwych substancji niż warzywa i owoce importowane.

Produkty egzotyczne, a także te sprowadzone do kraju poza sezonem, muszą przebyć długą drogę, zanim znajdą się na naszym talerzu. Z tego powodu bywają pryskane szkodliwymi dla zdrowia pestycydami pozwalającymi im przetrwać podróż.

Wybierajmy więc produkty sezonowe w okresie ich dostępności i kupujmy warzywa i owoce z lokalnych gospodarstw. Znajdziemy je na targach i bazarkach, a jeśli zakupy robimy w marketach, sprawdzajmy pochodzenie produktu.

Ekspertka z ekobazaru Arkana Smaku zaznacza: "Warto zwracać uwagę również na certyfikaty dostawców. Wybierając produkty bio, np. z euroliściem, mamy gwarancję, że pochodzą one ze sprawdzonych upraw, gdzie nie stosuje się sztucznych nawozów i pestycydów. Wszystko to wpływa na najlepszy smak, zapach oraz zawartość cennych składników". 

Ważne kwasy omega

W naszej diecie nie może zabraknąć też zdrowych tłuszczów, zawierających kwasy omega 3 i 6. Znajdziemy je w tłustych, dobrej jakości rybach, orzechach oraz pestkach.

Dlaczego ich spożywanie jest tak ważne? Wiola Lis z internetowego centrum Arkana Smaku wyjaśnia: "Tłuszcze umożliwiają przyswajanie niektórych witamin. Jeśli chcemy dostarczyć swojemu organizmowi witaminę A, nie wystarczy, że zjemy zawierającą ją marchew. Aby witamina stała się przyswajalna dla naszego ciała, musi zostać rozpuszczona w tłuszczu".

Warzywa i owoce powinniśmy zatem łączyć z oliwą lub orzechami. Jako dodatek sprawdzi się również masło orzechowe, idealnie komponujące się na przykład z jabłkiem, borówkami czy bananami.

Ryby morskie zawierają również cenne witaminy A i E, które sprawiają, że nasze włosy nabierają blasku, a skóra jest promienna i świeża.

Czego unikać?

Jeśli chcemy zachować zdrowie i piękny wygląd, unikajmy:

  • niezdrowych tłuszczy trans, obecnych w produktach wysoko przetworzonych,
  • alkoholu, 
  • cukru kryjącego się również w przetworzonych produktach wytrawnych, 
  • nadmiaru soli, 
  • czerwonego mięsa.

Jeśli borykamy się z trądzikiem, uważajmy też na spożycie czekolady — może ona powodować nasilanie objawów.

Na koniec zwróćmy uwagę na to, jakie produkty wywołują u nas alergie — powinniśmy je ograniczyć, a najlepiej całkowicie wyeliminować z diety, zastępując innymi składnikami o podobnych wartościach.

Informacje o autorze

Arkana Smaku to ekologiczne centrum odwiedzane każdego miesiąca przez 80 000 użytkowników. To wyjątkowe miejsce inspiracji na temat zdrowego stylu życia, kuchni i odżywiania całego organizmu. Arkana Smaku gromadzą również sprawdzonych dostawców ekologicznej żywności, naturalnych kosmetyków oraz akcesoriów do domu. W katalogu znajduje się już około 20 000 najlepszej jakości produktów! To miejsce, w którym kompleksowo zadbasz o siebie i swoich bliskich.

logo
logo © Materiały prasowe

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów