Jajko po francusku. Pyszny sposób na śniadanie
Jajka zapiekane w cieście francuskim to świetny pomysł na smaczne i bardzo szybkie śniadanie z piekarnika. Czas pieczenia zależy od tego czy żółtko ma być na miękko, czy na twardo. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".
Monika Lemko
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
 - Kategoria przepisów: Śniadanie
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 2 jajka
 - 2 szt. gotowych babeczek z ciasta francuskiego
 - 4 plastry sera żółtego
 - sól do smaku
 - pieprz do smaku
 - świeży koperek
 
Przepis
- Babeczki układamy na talerzykach (jeden talerzyk, jedna babeczka) odpornych na wysoką temperaturę.
 - Do babeczek wbijamy po jednym jajku (jeśli nie ma w babeczce otworu, to go robimy, delikatnie wycinając nożem), doprawiamy solą i pieprzem.
 - Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180°C) na ok. 10 min.
 - W połowie pieczenia na część babeczki nakładamy po dwa plastry sera i pieczemy dalej. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. Całość przystrajamy szczypiorkiem i oliwkami.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl