Jajko po francusku. Pyszny sposób na śniadanie

Jajka zapiekane w cieście francuskim to świetny pomysł na smaczne i bardzo szybkie śniadanie z piekarnika. Czas pieczenia zależy od tego czy żółtko ma być na miękko, czy na twardo. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

Jajko po francusku. Pyszny sposób na śniadanieJajko po francusku. Pyszny sposób na śniadanie
Monika Lemko

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 szt. gotowych babeczek z ciasta francuskiego
  • 4 plastry sera żółtego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • świeży koperek

Przepis

  • Babeczki układamy na talerzykach (jeden talerzyk, jedna babeczka) odpornych na wysoką temperaturę.
  • Do babeczek wbijamy po jednym jajku (jeśli nie ma w babeczce otworu, to go robimy, delikatnie wycinając nożem), doprawiamy solą i pieprzem.
  • Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180°C) na ok. 10 min.
  • W połowie pieczenia na część babeczki nakładamy po dwa plastry sera i pieczemy dalej. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. Całość przystrajamy szczypiorkiem i oliwkami.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne