Jajko na twardo. Jak długo można przechowywać gotowane jajka w lodówce?

Ugotowałeś za dużo jajek do sałatki jarzynowej? A może po prostu kochasz jajka na twardo i chciałbyś je jeść codziennie, ale nie masz ochoty każdego ranka tracić czas na gotowanie jednego jajka? Jest na to sposób: jajka na twardo możesz włożyć do lodówki. Czy wiesz, jak długo można je tam przechowywać?

Jajka w majonezieJajka na twardo można przechowywać w lodówce
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak długo można przechowywać jajko na twardo w lodówce?

Ugotowane na twardo jajka można przechowywać w lodówce – w skorupkach lub obrane. Obie metody są poprawne, wygodniejszą metodą jednak jest trzymanie w lodówce jajek obranych, ponieważ skorupka odchodzi najlepiej od świeżo ugotowanych, ostudzonych jaj. Wtedy jednak jajka trzeba włożyć do ściśle zamykanego pojemnika, by nie obeschły.

Zastanawiasz się, jak długo jajka na twardo mogą przebywać w lodówce, by nadawały się do spożycia? Będziesz zaskoczony – aż tydzień. Aby jednak mieć pewność, że jajka nie zaszkodzą, należy schować je do lodówki zaraz po ostudzeniu w zimnej wodzie. W temperaturze pokojowej jajka na twardo mogą bezpiecznie spędzić 1-2 godziny. Najlepiej jednak schować je w lodówce tak, szybko, jak to tylko możliwe.

A co ze śniadaniem wielkanocnym? To wtedy na stole lądują duże ilości potraw z jajkami – zupa, jaja faszerowane, jajka z chrzanem, pasty jajeczne i sałatki z jajkami. By upewnić się, że nie dojdzie do zatrucia pokarmowego dania z jajkami postaw na świątecznym stole na chwilę przed tym, jak zasiądziesz z rodziną do stołu.

Najlepiej, by sałatki podane były w małych salaterkach, to samo dotyczy innych potraw z jajami – tak, by w krótkim czasie zostały zjedzone. Jeśli po wielkanocnym śniadaniu pozostaną ci resztki, schowaj je jak najszybciej do lodówki.

Lubisz jajka? Wybierz gotowane na twardo

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce