WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Prawdopodobnie najdziwniejszy sposób na oddzielenie żółtka od białka. Lifehack, który podbił TikToka

TikTok to kopalnia użytecznej wiedzy, przydatnych trików, ale też dziwacznych pomysłów, nazywanych przez ich autorów lifehackami. Wśród nich na uwagę na pewno zasługuje niecodzienny sposób na łatwe oddzielenie żółtka od białka. Cóż, jeśli planujecie piec na Wielkanoc sernik, być może ten sposób przypadnie wam do gustu.

Jajka w misceZaskakujący sposób na oddzielenie żółtek od białek.
Źródło zdjęć: © TikTok
Karolina Rozmus

Jak oddzielić żółtko od białka – lifehack z TikToka

By za pomocą palców oddzielić żółtka od białek, przygotuj dwie miseczki, dwa jajka i… kromkę chleba tostowego. Wbij jajka do jednej z misek, a następnie potrzyj miąższ chleba palcem wskazującym i kciukiem. Chwyć palcami żółtko i przenieś je do drugiej miseczki.

Brzmi dziwnie? Owszem, a jednak, jak pokazuje jeden z użytkowników, ten patent faktycznie działa. Czy da się to racjonalnie wytłumaczyć? Czy to naprawdę działa? Część fanów @rightguysaldireviews potwierdza, że owszem, jest to genialny sposób na oddzielenie żółtek od białek. Inni pytają, czy to magia i proszą o naukowe wyjaśnienie.

Jeden z internautów wysnuwa hipotezę, że chleb działa niczym gąbka, która wyciąga z palców nadmiar sebum i wilgoci, co sprawia, że żółtko nie wyślizguje się spomiędzy palców.

Niektórzy wyrażają powątpiewanie, pisząc, że przecież chleb jest dużo bardziej wilgotny niż ludzka skóra. Kto zatem ma rację? Cóż, porównanie chleba do gąbki zdecydowanie nas przekonuje.

Jeśli jednak nie jesteście przekonani do tej metody, może warto pozostać przy mniej spektakularnych metodach oddzielania żółtek od białek.

Co jest zdrowsze - jajko czy żółtko?

Jak oddzielić żółtko od białka – tradycyjne sposoby

  1. Klasyczny, wciąż popularny sposób to stuknięcie skorupką jajka o kant miski tak, by jajko rozbiło się na dwie równe połówki. Teraz wykorzystaj je niczym miseczki – przerzucaj żółtko z jednej do drugiej dopóty, dopóki białko w całości nie wypłynie ze skorupki.
  2. Przelewanie żółtka przez dłoń – zrób z dłoni miseczkę i wbij do niej jajko. Przerzuć do drugiej dłoni tak, by białko spłynęło między palcami. Wbicie jajka do lejka umieszczonego w wysokim naczyniu. Żółtko pozostanie w lejku, a białko wpłynie do miski.
  3. Separator do żółtek – dla prawdziwych fanów kuchennych gadżetów będzie jak znalazł. Separator jest w rzeczywistości specjalnie zaprojektowanym sitkiem, które sprawia, że żółtko w nim pozostaje, a białko spływa do miski.
  4. Plastikowa butelka – wbij jajko na talerz i weź małą plastikową butelkę. Ściśnij ją delikatnie i przystaw do żółtka, które powinno zostać zassane, gdy tylko zwolnisz uścisk.

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości