Szkodliwe ryby. Tych ryb lepiej nie stawiaj na świątecznym stole!

Ryby jadamy chętnie zwłaszcza w sezonie świątecznym oraz przy okazji Postu. Towarzyszy temu przekonanie, że ryby, w odróżnieniu od mięsa wieprzowego czy drobiowego, są bardzo zdrowe. Niestety to mit – nie wszystkie gatunki warto jadać. Zdradzamy, których ryb lepiej unikać.

Mrożone ryby
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KAR

Szkodliwe ryby – jeść czy nie jeść

Od lat dietetycy i lekarze biją na alarm – jemy za dużo czerwonego mięsa i za rzadko sięgamy po ryby. Pyszne, zdrowe, niskokaloryczne, bogate w witaminę A oraz E i kwasy omega. A dalej: fosfor, magnez, żelazo, cynk itd. Czy aby na pewno?

Z uwagi na zanieczyszczenie mórz i oceanów – wzrastające z zatrważającą prędkością – ryby mogą być śmiertelną pułapką w diecie człowieka. Więc może hodowlane? Tutaj też trzeba uważać – nie wszystkie hodowle są etyczne i nie wszędzie ryba jest odpowiednio karmiona. Za tym idzie także ryzyko nadwyżek antybiotyków standardowo podawanych rybom.

Których zatem ryb należy bezwzględnie unikać?

Szkodliwa rtęć w tuńczyku z puszki. Sprawdź, ile możesz go zjeść

Szkodliwe ryby – panga

Lata temu święciła tryumfy na polskich stołach. Miała być pyszna i zdrowa, mimo że jej jedynym atutem była tylko... cena.

To słodkowodna ryba występująca w mocno zanieczyszczonej rzece – Mekongu, w Polsce sprzedawana głównie z hodowli, które również nie budzą zaufania. Wietnamskie hodowle są brudne i przerybione, a ryby pozbawione warunków do naturalnego wzrostu. By szybko osiągały dużą masę i cieszyły się względnie dobrą kondycją do czasu połowu, faszerowane są antybiotykami i hormonami.

To wszystko sprawia, że wybór pangi na obiad jest co najmniej wątpliwie słuszną decyzją – mięso tej ryby ma bardzo mało wartości odżywczych w stosunku do innych gatunków, a dodatkowo – zazwyczaj jest nastrzykiwanie wodą w celu zwiększenia objętości mięsa.

Szkodliwe ryby – łosoś hodowlany

Do niedawna uznawany za najsmaczniejszą, najzdrowszą i cóż... najmodniejszą rybę. Stąd polecano go małym i dużym, starym i młodym, kobietom i mężczyznom. Tymczasem dziś norwescy lekarze odradzają spożywanie łososia hodowlanego, a wręcz zabraniają ciężarnym oraz dzieciom. Wszystko to z powodu substancji, które mogą znajdować się w łososiu hodowlanym: dioksyn i pestycydów.

Sama hodowla budzi wątpliwości z tego powodu, co hodowla pangi – również wykorzystuje się antybiotyki w celu zminimalizowania ryzyka zachorowań i wynikających z tego strat z powodu chorób o etiologii grzybiczej czy pasożytniczej.

O ile dziki łosoś żywi się rybami, krewetkami czy zooplanktonem, tak ten hodowlany – karmiony jest paszami, w tym mączką zawierającą barwnik, który sprawia, że rybie mięso ma ten kuszący intensywnie różowy kolor.

Szkodliwe ryby – tilapia

Podobnie jak panga, tilapia nie jest dobrym wyborem. Ta pochodząca przede wszystkim z Afryki, a importowana do Polski z Chin i Wietnamu ryba również bywa hodowana w dramatycznych warunkach.

Co więcej, badania ryb tego gatunku przez Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy wykazały, że w porównaniu do innych gatunków, tilapia ma najwyższe stężenie ołowiu, ale też rtęci i kadmu. Obecność tych metali ciężkich zdecydowanie powinna dyskwalifikować tilapię i wykluczyć ją z naszego jadłospisu.

Choć jest smaczna i stanowi, jak każda ryba, dobre źródło białka, to warto wspomnieć, że poza tym – niewiele w niej wartości odżywczych. Wbrew powszechnemu przekonaniu dotyczącemu wysokiej zawartości kwasów omega-3 w rybach, w tilapii więcej jest kwasów omega-6-, które to z kolei nie przysłużą się naszemu zdrowiu.

Szkodliwe ryby – tuńczyk

Chętnie spożywany – w Polsce najczęściej w postaci puszkowanej, co samo w sobie jest już dużym błędem dietetycznym. Jeśli chodzi o tuńczyka w postaci surowej – także nie będzie dobrym wyborem.

Tuńczyk to morska ryba. Chuda, o dużej zawartości białka – wydawałoby się – marzenie każdego dietetyka. A jednak lepiej go nie jeść: unikać tuńczyka powinny ciężarne oraz dzieci i młodzież. Podobnie jak tilapia, a także wszystkie inne gatunki ryb osiągających duże rozmiary tuńczyk, ważąc nawet 200 kg, zawiera w sobie pokaźną ilość toksyn i metali ciężkich.

Co ciekawe, zawiera także histaminę, czyli hormon obecny i w ludzkim ciele. Jednak w dużych ilościach lub u osób wrażliwych, hormon ten może powodować silne reakcje alergiczne.

Dodatkowo hodowle tuńczyka niestety wiążą się z tymi samymi zagrożeniami, co w przypadku każdego gatunku: antybiotyki, hormony i przerybione zbiorniki.

Szkodliwe ryby – dorsz

To jedna z najbardziej lubianych w Polsce ryb. Ma białe, sprężyste mięso, które z łatwością można przygotować na wiele sposobów.

Choć jest o wiele bardziej wartościowy niż panga, halibut, tuńczyk czy tilapia, to mało kto wie, że dorsz nie należy do najzdrowszych. Jak pokazują analizy – dorsz, śledź czy łosoś mają co prawda stosunkowo niską zawartość szkodliwych metali ciężkich, ale najwyższe stężenia dioksyn/furanów i PCB. To sprawia, że dorsz nie powinien zbyt często pojawiać się na naszym stole.

Oczywiście nie oznacza to, że należy wyeliminować ryby z diety całkowicie – wybierajmy jednak świadomie i pamiętajmy o różnorodności, a także bolesnej niekiedy prawdzie, że cena niemal nigdy nie idzie w parze z jakością.

Smażona ryba z warzywami
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane