Jajka na Wielkanoc. Uważaj, bo mogą zniszczyć zastawę świąteczną
Faszerowane i z majonezem – jajka na pewno będą ozdobą świątecznego stołu, jak co roku w Wielkanoc. Pięknie podane, gustownie przybrane. Do tego koniecznie odświętna zastawa stołowa, a może i srebrne sztućce? Lepiej uważaj, za ten przepych możesz zapłacić słoną cenę.
Jajka – co zawierają
O właściwościach prozdrowotnych jajek mówi się coraz więcej. Niegdyś uznawane za zdrowe tylko w ograniczonej ilości, posądzane o wywoływanie miażdżycy.
Dziś okrzyknięte jednym z najzdrowszych produktów, źródłem białka i wszystkich witamin poza jedną – witaminą C. Nie jest to jednak ujmą dla jajek, bo poza kwasem askorbinowym zawierają całe mnóstwo witamin i mikroelementów. Kwasy tłuszczowe, trudno dostępne gdzie indziej selen i mangan, a także wartościowy cynk, żelazo i magnez, oto definicja jajka.
A do tego lecytyna, betaina i cholina. Jajka są ważne dla układu nerwowego, pokarmowego i kostnego. Polecane ciężarnym, matkom, dzieciom, niejadkom i anemikom.
Jest jednak coś jeszcze, czyli związek chemiczny istotny dla naszego zdrowia, ale jednocześnie odpowiadający za charakterystyczny zapach gotowanego jaja. Zapach, który nie każdemu kojarzy się dobrze.
Mowa oczywiście o siarce, która ma działanie przeciwzapalne i wspiera regenerację chrząstki, usprawniając działanie stawów. A co ma siarka wspólnego ze srebrną zastawą? Sprawdźmy.
Pomysł na szybkie pisanki. Rodzina będzie zachwycona
Jajka i srebrne sztućce
Istnieje hipoteza mówiąca, że długowieczność arystokracja zawdzięczała używaniu srebrnych sztućców. Nie od dziś wiadomo, że srebro ma właściwości antybakteryjne. Dziś raczej doceniamy piękno oraz klasę srebrnych sztućców i chętnie wyciągamy je na święta. Polerujemy i z pietyzmem układamy na stole przed uroczystym świętowaniem.
Ale uwaga! Połączenie gotowanych na twardo jajek i srebrnych sztućców nie jest wskazane. Dlaczego? Jak się okazuje srebro wchodzi w reakcję chemiczną z bogatymi w siarkę jajkami. Choć, jak uspokajają naukowcy, nie jest to szkodliwe dla zdrowia, to na pewno szkodzi sztućcom. Reakcja chemiczna odpowiedzialna jest za pojawienie się na nich czarnego osadu siarczku srebra – który trudno jest doczyścić.
Nie to jest jednak najgorsze. Reakcja zachodząca między jajkiem a srebrem sprawia, że danie nabiera zdecydowanie niepożądanego, metalicznego smaku.
Cóż, choć srebro prezentuje się okazale i na pewno jest ozdobą stołu, to lepiej zostawić je do serwowania deseru. To zagwarantuje, że pyszne, pachnące jajka nie okażą się wielkanocnym "zgniłym jajem".
Zobacz także: