Trwa ładowanie...

Jajka na Wielkanoc. Uważaj, bo mogą zniszczyć zastawę świąteczną

Faszerowane i z majonezem – jajka na pewno będą ozdobą świątecznego stołu, jak co roku w Wielkanoc. Pięknie podane, gustownie przybrane. Do tego koniecznie odświętna zastawa stołowa, a może i srebrne sztućce? Lepiej uważaj, za ten przepych możesz zapłacić słoną cenę.
Share
Jajek nie należy jeść srebrnymi sztućcami
Jajek nie należy jeść srebrnymi sztućcamiŹródło: 123RF
d1d167m

Jajka – co zawierają

O właściwościach prozdrowotnych jajek mówi się coraz więcej. Niegdyś uznawane za zdrowe tylko w ograniczonej ilości, posądzane o wywoływanie miażdżycy.

Dziś okrzyknięte jednym z najzdrowszych produktów, źródłem białka i wszystkich witamin poza jedną – witaminą C. Nie jest to jednak ujmą dla jajek, bo poza kwasem askorbinowym zawierają całe mnóstwo witamin i mikroelementów. Kwasy tłuszczowe, trudno dostępne gdzie indziej selen i mangan, a także wartościowy cynk, żelazo i magnez, oto definicja jajka.

d1d167m

A do tego lecytyna, betaina i cholina. Jajka są ważne dla układu nerwowego, pokarmowego i kostnego. Polecane ciężarnym, matkom, dzieciom, niejadkom i anemikom.

Jest jednak coś jeszcze, czyli związek chemiczny istotny dla naszego zdrowia, ale jednocześnie odpowiadający za charakterystyczny zapach gotowanego jaja. Zapach, który nie każdemu kojarzy się dobrze.

Mowa oczywiście o siarce, która ma działanie przeciwzapalne i wspiera regenerację chrząstki, usprawniając działanie stawów. A co ma siarka wspólnego ze srebrną zastawą? Sprawdźmy.

Pomysł na szybkie pisanki. Rodzina będzie zachwycona

Jajka i srebrne sztućce

Istnieje hipoteza mówiąca, że długowieczność arystokracja zawdzięczała używaniu srebrnych sztućców. Nie od dziś wiadomo, że srebro ma właściwości antybakteryjne. Dziś raczej doceniamy piękno oraz klasę srebrnych sztućców i chętnie wyciągamy je na święta. Polerujemy i z pietyzmem układamy na stole przed uroczystym świętowaniem.

d1d167m

Ale uwaga! Połączenie gotowanych na twardo jajek i srebrnych sztućców nie jest wskazane. Dlaczego? Jak się okazuje srebro wchodzi w reakcję chemiczną z bogatymi w siarkę jajkami. Choć, jak uspokajają naukowcy, nie jest to szkodliwe dla zdrowia, to na pewno szkodzi sztućcom. Reakcja chemiczna odpowiedzialna jest za pojawienie się na nich czarnego osadu siarczku srebra – który trudno jest doczyścić.

Nie to jest jednak najgorsze. Reakcja zachodząca między jajkiem a srebrem sprawia, że danie nabiera zdecydowanie niepożądanego, metalicznego smaku.

Cóż, choć srebro prezentuje się okazale i na pewno jest ozdobą stołu, to lepiej zostawić je do serwowania deseru. To zagwarantuje, że pyszne, pachnące jajka nie okażą się wielkanocnym "zgniłym jajem".

Zobacz także:

Świąteczna sałatka według Magdy Gessler. Zrób zamiast jarzynowej

Magda Gessler ucina dyskusje na temat sałatki jarzynowej. Już wiemy, jak należy ją robić poprawnie

Jak ugotować perfekcyjne jajko na twardo? 5 praktycznych porad dotyczących gotowanych jajek

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1d167m

Podziel się opinią

Share
d1d167m
d1d167m
Więcej tematów