Magda Gessler ucina dyskusje na temat sałatki jarzynowej. Już wiemy, jak należy ją robić poprawnie

Sałatka jarzynowa to banał – każde dziecko wie, co powinno znaleźć się w jej składzie. Jak się jednak okazuje, popełniamy co najmniej jeden błąd w przygotowaniu tego klasyka. Magda Gessler instruuje krok po kroku, jak powinna wyglądać sałatka jarzynowa. Będziecie zaskoczeni…

Magda GesslerMagda Gessler wie, jak zrobić idealną sałatkę jarzynową
Źródło zdjęć: © Instagram, 123RF
Karolina Rozmus

Sałatka jarzynowa koniecznie bez cebuli

Na swoim profilu na Instagramie Magda Gessler opublikowała film, w którym tłumaczy niuanse związane z klasyczną sałatką jarzynową. Jako ekspert i znana restauratorka tłumaczy krok po kroku, co obowiązkowo musi się znaleźć w sałatce jarzynowej, a czego zdecydowanie nie należy dodawać.

Na liście składników zakazanych znajduje się cebula. Zdaniem Magdy Gessler polska cebula ma ostry smak i zapach, a jej dodanie psuje smak sałatki. Co więcej, fermentując, z upływem czasu ma coraz bardziej intensywny, nieprzyjemny zapach. – Nasza cebula jest bardzo mocna i jeżeli dołożymy ją dzień wcześniej, to później jak otwieramy lodówkę, to nam wyje taki gaz cebulowy – tłumaczy obrazowo restauratorka.

Skąd się wzięła sałatka jarzynowa?

Grzyby w sałatce jarzynowej

Jakich cennych wskazówek udziela Magda Gessler? Akcentuje, że do sałatki należy wykorzystać ziemniaki żółte, kleiste, a nie mączyste, a także, aby jarzyny gotować nie w wodzie, a w rosole. To bulion zapewnia sałatce wyjątkowy, bogaty smak.

Do tego duża ilość ogórków kiszonych i jeszcze większa – jabłek. Choć, jak przyznaje restauratorka, nie każdy lubi tak słodki smak sałatki jarzynowej.

A co z dodatkami? Dla większości Polaków pomysł Magdy Gessler może być kontrowersyjny, ale restauratorka radzi, by do sałatki jarzynowej dodać… grzyby. Jak sama przyznaje, dodaje marynowane kurki w całości, by były i widoczne, i wyczuwalne.

W restauracyjnej kuchni Gessler poświęciła też chwilę, by wspomnieć o składniku, któremu zazwyczaj nie poświęcamy zbyt wiele uwagi – gwiazda "Kuchennych rewolucji" radzi, by do sałatki jarzynowej dodawać groszek z puszki, mimo że groszek mrożony jest bardziej zielony. Ten z puszki jednak ma miękką skórkę.

Sos do sałatki jarzynowej – nie tylko majonez

Jak się okazuje, błędem jest również dodawanie majonezu do sałatki, bo on jest najmniej istotny, a co więcej – każdy może go sobie dodać już na talerzu, wedle uznania.

Tymczasem kluczem jest takie doprawienie sałatki jarzynowej, by nie była mdła. Co to znaczy? – Cukier, sól […] plus pieprz i odrobina oleju rzepakowego – tłumaczy Gessler i dodaje, że smak sałatki podkręci również musztarda oraz chrzan. Dodaje też bardzo istotną radę: sałatki jarzynowej nie należy zbyt intensywnie mieszać, a z kolei przygotowanie jej dzień wcześniej, pozwoli na uwolnienie się pełni smaku i aromatu z tej klasycznej sałatki.

By przekonać się, jak smakuje prawdziwa sałatka jarzynowa, wystarczy odwiedzić delikatesy "Fukier", do czego Magda Gessler zachęca, zachwycając się wyrobami, które sprzedaje. Wśród nich restauratorka wymienia też chrzan, ale i ćwikłę, których smak zachwala, wymachując entuzjastycznie korzeniem chrzanu.

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟