Magda Gessler ucina dyskusje na temat sałatki jarzynowej. Już wiemy, jak należy ją robić poprawnie

Sałatka jarzynowa to banał – każde dziecko wie, co powinno znaleźć się w jej składzie. Jak się jednak okazuje, popełniamy co najmniej jeden błąd w przygotowaniu tego klasyka. Magda Gessler instruuje krok po kroku, jak powinna wyglądać sałatka jarzynowa. Będziecie zaskoczeni…

Magda GesslerMagda Gessler wie, jak zrobić idealną sałatkę jarzynową
Źródło zdjęć: © Instagram, 123RF
Karolina Rozmus

Sałatka jarzynowa koniecznie bez cebuli

Na swoim profilu na Instagramie Magda Gessler opublikowała film, w którym tłumaczy niuanse związane z klasyczną sałatką jarzynową. Jako ekspert i znana restauratorka tłumaczy krok po kroku, co obowiązkowo musi się znaleźć w sałatce jarzynowej, a czego zdecydowanie nie należy dodawać.

Na liście składników zakazanych znajduje się cebula. Zdaniem Magdy Gessler polska cebula ma ostry smak i zapach, a jej dodanie psuje smak sałatki. Co więcej, fermentując, z upływem czasu ma coraz bardziej intensywny, nieprzyjemny zapach. – Nasza cebula jest bardzo mocna i jeżeli dołożymy ją dzień wcześniej, to później jak otwieramy lodówkę, to nam wyje taki gaz cebulowy – tłumaczy obrazowo restauratorka.

Skąd się wzięła sałatka jarzynowa?

Grzyby w sałatce jarzynowej

Jakich cennych wskazówek udziela Magda Gessler? Akcentuje, że do sałatki należy wykorzystać ziemniaki żółte, kleiste, a nie mączyste, a także, aby jarzyny gotować nie w wodzie, a w rosole. To bulion zapewnia sałatce wyjątkowy, bogaty smak.

Do tego duża ilość ogórków kiszonych i jeszcze większa – jabłek. Choć, jak przyznaje restauratorka, nie każdy lubi tak słodki smak sałatki jarzynowej.

A co z dodatkami? Dla większości Polaków pomysł Magdy Gessler może być kontrowersyjny, ale restauratorka radzi, by do sałatki jarzynowej dodać… grzyby. Jak sama przyznaje, dodaje marynowane kurki w całości, by były i widoczne, i wyczuwalne.

W restauracyjnej kuchni Gessler poświęciła też chwilę, by wspomnieć o składniku, któremu zazwyczaj nie poświęcamy zbyt wiele uwagi – gwiazda "Kuchennych rewolucji" radzi, by do sałatki jarzynowej dodawać groszek z puszki, mimo że groszek mrożony jest bardziej zielony. Ten z puszki jednak ma miękką skórkę.

Sos do sałatki jarzynowej – nie tylko majonez

Jak się okazuje, błędem jest również dodawanie majonezu do sałatki, bo on jest najmniej istotny, a co więcej – każdy może go sobie dodać już na talerzu, wedle uznania.

Tymczasem kluczem jest takie doprawienie sałatki jarzynowej, by nie była mdła. Co to znaczy? – Cukier, sól […] plus pieprz i odrobina oleju rzepakowego – tłumaczy Gessler i dodaje, że smak sałatki podkręci również musztarda oraz chrzan. Dodaje też bardzo istotną radę: sałatki jarzynowej nie należy zbyt intensywnie mieszać, a z kolei przygotowanie jej dzień wcześniej, pozwoli na uwolnienie się pełni smaku i aromatu z tej klasycznej sałatki.

By przekonać się, jak smakuje prawdziwa sałatka jarzynowa, wystarczy odwiedzić delikatesy "Fukier", do czego Magda Gessler zachęca, zachwycając się wyrobami, które sprzedaje. Wśród nich restauratorka wymienia też chrzan, ale i ćwikłę, których smak zachwala, wymachując entuzjastycznie korzeniem chrzanu.

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀