Magda Gessler ucina dyskusje na temat sałatki jarzynowej. Już wiemy, jak należy ją robić poprawnie

Sałatka jarzynowa to banał – każde dziecko wie, co powinno znaleźć się w jej składzie. Jak się jednak okazuje, popełniamy co najmniej jeden błąd w przygotowaniu tego klasyka. Magda Gessler instruuje krok po kroku, jak powinna wyglądać sałatka jarzynowa. Będziecie zaskoczeni…

Magda GesslerMagda Gessler wie, jak zrobić idealną sałatkę jarzynową
Źródło zdjęć: © Instagram, 123RF
Karolina Rozmus

Sałatka jarzynowa koniecznie bez cebuli

Na swoim profilu na Instagramie Magda Gessler opublikowała film, w którym tłumaczy niuanse związane z klasyczną sałatką jarzynową. Jako ekspert i znana restauratorka tłumaczy krok po kroku, co obowiązkowo musi się znaleźć w sałatce jarzynowej, a czego zdecydowanie nie należy dodawać.

Na liście składników zakazanych znajduje się cebula. Zdaniem Magdy Gessler polska cebula ma ostry smak i zapach, a jej dodanie psuje smak sałatki. Co więcej, fermentując, z upływem czasu ma coraz bardziej intensywny, nieprzyjemny zapach. – Nasza cebula jest bardzo mocna i jeżeli dołożymy ją dzień wcześniej, to później jak otwieramy lodówkę, to nam wyje taki gaz cebulowy – tłumaczy obrazowo restauratorka.

Skąd się wzięła sałatka jarzynowa?

Grzyby w sałatce jarzynowej

Jakich cennych wskazówek udziela Magda Gessler? Akcentuje, że do sałatki należy wykorzystać ziemniaki żółte, kleiste, a nie mączyste, a także, aby jarzyny gotować nie w wodzie, a w rosole. To bulion zapewnia sałatce wyjątkowy, bogaty smak.

Do tego duża ilość ogórków kiszonych i jeszcze większa – jabłek. Choć, jak przyznaje restauratorka, nie każdy lubi tak słodki smak sałatki jarzynowej.

A co z dodatkami? Dla większości Polaków pomysł Magdy Gessler może być kontrowersyjny, ale restauratorka radzi, by do sałatki jarzynowej dodać… grzyby. Jak sama przyznaje, dodaje marynowane kurki w całości, by były i widoczne, i wyczuwalne.

W restauracyjnej kuchni Gessler poświęciła też chwilę, by wspomnieć o składniku, któremu zazwyczaj nie poświęcamy zbyt wiele uwagi – gwiazda "Kuchennych rewolucji" radzi, by do sałatki jarzynowej dodawać groszek z puszki, mimo że groszek mrożony jest bardziej zielony. Ten z puszki jednak ma miękką skórkę.

Sos do sałatki jarzynowej – nie tylko majonez

Jak się okazuje, błędem jest również dodawanie majonezu do sałatki, bo on jest najmniej istotny, a co więcej – każdy może go sobie dodać już na talerzu, wedle uznania.

Tymczasem kluczem jest takie doprawienie sałatki jarzynowej, by nie była mdła. Co to znaczy? – Cukier, sól […] plus pieprz i odrobina oleju rzepakowego – tłumaczy Gessler i dodaje, że smak sałatki podkręci również musztarda oraz chrzan. Dodaje też bardzo istotną radę: sałatki jarzynowej nie należy zbyt intensywnie mieszać, a z kolei przygotowanie jej dzień wcześniej, pozwoli na uwolnienie się pełni smaku i aromatu z tej klasycznej sałatki.

By przekonać się, jak smakuje prawdziwa sałatka jarzynowa, wystarczy odwiedzić delikatesy "Fukier", do czego Magda Gessler zachęca, zachwycając się wyrobami, które sprzedaje. Wśród nich restauratorka wymienia też chrzan, ale i ćwikłę, których smak zachwala, wymachując entuzjastycznie korzeniem chrzanu.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw