Trwa ładowanie...

Szakszuka, czyli śniadanie, które zrobi się samo

Szakszuka jest smaczna, pożywna i niezwykle prosta w przygotowaniu. Po prostu idealna w roli śniadania! Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej, którego nazwę można przetłumaczyć jako wielki bałagan. Coś w tym jest, bo ta potrawa to mieszanka jajek, pomidorów, papryki, cebuli, pietruszki i przypraw - to najbardziej podstawowa wersja, a my mamy dla was przepis na nieco bogatszą wersję szakszuki. Zapraszamy!

Szakszuka, czyli śniadanie, które zrobi się samoŹródło: iStock.com
d3450at
d3450at

Szakszukę przygotowuje się naprawdę bardzo szybko, ale zanim podamy wam na nią przepis, zdradzimy sposób na jeszcze szybsze jej przyrządzenie. Otóż sos do szakszuki możecie przygotować wieczorem, a następnego dnia wystarczy zapiec w nim jajka. Polecamy ten trik dla śpiochów, którym rano zawsze brakuje czasu.

Przepis na szakszukę

Składniki: 4 jajka, 3 ząbki czosnku, puszka pomidorów krojonych, cebula, czerwona papryka, 2 papryczki chili, łyżeczka koncentratu pomidorowego, łyżeczka octu balsamicznego, łyżeczka kuminu, łyżeczka cukru, łyżka oleju rzepakowego, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Kiedy się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i bardzo drobno posiekane papryczki chili. Wszytko smaż przez minutkę. Teraz wlej pomidory, wrzuć paprykę, którą wcześniej pokrój w niedużą kostkę. Dokładnie wymieszaj zawartość patelni i dodaj koncentrat, ocet, cukier, kumin, sól oraz pieprz i wszystko smaż jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie zrób w gęstym sosie 4 wgłębienia i wbij do nich 4 jajka. Wszystko smaż pod przykryciem przez 10 minut (lub aż białka się zetną). Gotową szakszukę posyp posiekaną natką pietruszki i podaj z ulubionym pieczywem.
Zobacz także wideo: Jak sprwadzić, czy jajko jest świeże?

d3450at
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3450at
Więcej tematów