Szakszuka, czyli śniadanie, które zrobi się samo

Szakszuka jest smaczna, pożywna i niezwykle prosta w przygotowaniu. Po prostu idealna w roli śniadania! Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej, którego nazwę można przetłumaczyć jako wielki bałagan. Coś w tym jest, bo ta potrawa to mieszanka jajek, pomidorów, papryki, cebuli, pietruszki i przypraw - to najbardziej podstawowa wersja, a my mamy dla was przepis na nieco bogatszą wersję szakszuki. Zapraszamy!

szakszuka
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

Szakszukę przygotowuje się naprawdę bardzo szybko, ale zanim podamy wam na nią przepis, zdradzimy sposób na jeszcze szybsze jej przyrządzenie. Otóż sos do szakszuki możecie przygotować wieczorem, a następnego dnia wystarczy zapiec w nim jajka. Polecamy ten trik dla śpiochów, którym rano zawsze brakuje czasu.

Przepis na szakszukę

Składniki: 4 jajka, 3 ząbki czosnku, puszka pomidorów krojonych, cebula, czerwona papryka, 2 papryczki chili, łyżeczka koncentratu pomidorowego, łyżeczka octu balsamicznego, łyżeczka kuminu, łyżeczka cukru, łyżka oleju rzepakowego, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Kiedy się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i bardzo drobno posiekane papryczki chili. Wszytko smaż przez minutkę. Teraz wlej pomidory, wrzuć paprykę, którą wcześniej pokrój w niedużą kostkę. Dokładnie wymieszaj zawartość patelni i dodaj koncentrat, ocet, cukier, kumin, sól oraz pieprz i wszystko smaż jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie zrób w gęstym sosie 4 wgłębienia i wbij do nich 4 jajka. Wszystko smaż pod przykryciem przez 10 minut (lub aż białka się zetną). Gotową szakszukę posyp posiekaną natką pietruszki i podaj z ulubionym pieczywem.
Zobacz także wideo: Jak sprwadzić, czy jajko jest świeże?

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯