Zostań mistrzem w swojej kuchni
Perfekcyjne jajko sadzone może odmienić smak zwykłego schabowego czy tostów z awokado, jest to także nieodłączny składnik tradycyjnego brytyjskiego śniadania. Mamy kilka prostych sztuczek, by sadzone jajko za każdym razem wyszło doskonałe.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Nieprzywierająca powłoka
Do smażenia jaj najlepiej nadaje się patelnia z nieprzywierającą powłoką. Jeśli takiej nie masz, będziesz musiał użyć nieco większej ilości tłuszczu do smażenia.
Odpowiedni tłuszcz
Masło jest najbardziej klasycznym, a jednocześnie najlepszym wyborem do smażenia jaj. Może także użyć odrobiny oliwy z oliwek. Nada ona jajku charakterystycznego aromatu oraz sprawi, że krawędzie staną się złociste i chrupiące. Świetnie nada się także tłuszcz wytopiony z boczku. Znasz bardziej klasyczne połączenie niż bekon i jajka?
Technika smażenia
Wbijamy jajko na rozgrzany tłuszcz i smażymy ok. 3-4 minut. Uwaga, tłuszcz może pryskać. By tego uniknąć, możemy przykryć patelnię pokrywkę. Wtedy jajko zetnie się szybciej. Aby żółtko miało ładny kolor, najlepiej doprawiać je na samym końcu - sól może bowiem zmienić barwę produktu. Najważniejsze to odpowiednie ścięcie białka, przy jednoczesnym zachowaniu płynności żółtka.