WAŻNE
TERAZ

Dowództwo Operacyjne reaguje na doniesienia o Wyrykach

Jajko sadzone wyjdzie idealne. Proste wskazówki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 4Zostań mistrzem w swojej kuchni

Obraz
© 123RF

Perfekcyjne jajko sadzone może odmienić smak zwykłego schabowego czy tostów z awokado, jest to także nieodłączny składnik tradycyjnego brytyjskiego śniadania. Mamy kilka prostych sztuczek, by sadzone jajko za każdym razem wyszło doskonałe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 4Nieprzywierająca powłoka

Obraz
© 123RF

Do smażenia jaj najlepiej nadaje się patelnia z nieprzywierającą powłoką. Jeśli takiej nie masz, będziesz musiał użyć nieco większej ilości tłuszczu do smażenia.

/ 4Odpowiedni tłuszcz

Obraz
© iStock.com

Masło jest najbardziej klasycznym, a jednocześnie najlepszym wyborem do smażenia jaj. Może także użyć odrobiny oliwy z oliwek. Nada ona jajku charakterystycznego aromatu oraz sprawi, że krawędzie staną się złociste i chrupiące. Świetnie nada się także tłuszcz wytopiony z boczku. Znasz bardziej klasyczne połączenie niż bekon i jajka?

/ 4Technika smażenia

Obraz
© Pixabay.com

Wbijamy jajko na rozgrzany tłuszcz i smażymy ok. 3-4 minut. Uwaga, tłuszcz może pryskać. By tego uniknąć, możemy przykryć patelnię pokrywkę. Wtedy jajko zetnie się szybciej. Aby żółtko miało ładny kolor, najlepiej doprawiać je na samym końcu - sól może bowiem zmienić barwę produktu. Najważniejsze to odpowiednie ścięcie białka, przy jednoczesnym zachowaniu płynności żółtka.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu