Jajko sadzone wyjdzie idealne. Proste wskazówki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 4Zostań mistrzem w swojej kuchni

Obraz
© 123RF

Perfekcyjne jajko sadzone może odmienić smak zwykłego schabowego czy tostów z awokado, jest to także nieodłączny składnik tradycyjnego brytyjskiego śniadania. Mamy kilka prostych sztuczek, by sadzone jajko za każdym razem wyszło doskonałe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 4Nieprzywierająca powłoka

Obraz
© 123RF

Do smażenia jaj najlepiej nadaje się patelnia z nieprzywierającą powłoką. Jeśli takiej nie masz, będziesz musiał użyć nieco większej ilości tłuszczu do smażenia.

/ 4Odpowiedni tłuszcz

Obraz
© iStock.com

Masło jest najbardziej klasycznym, a jednocześnie najlepszym wyborem do smażenia jaj. Może także użyć odrobiny oliwy z oliwek. Nada ona jajku charakterystycznego aromatu oraz sprawi, że krawędzie staną się złociste i chrupiące. Świetnie nada się także tłuszcz wytopiony z boczku. Znasz bardziej klasyczne połączenie niż bekon i jajka?

/ 4Technika smażenia

Obraz
© Pixabay.com

Wbijamy jajko na rozgrzany tłuszcz i smażymy ok. 3-4 minut. Uwaga, tłuszcz może pryskać. By tego uniknąć, możemy przykryć patelnię pokrywkę. Wtedy jajko zetnie się szybciej. Aby żółtko miało ładny kolor, najlepiej doprawiać je na samym końcu - sól może bowiem zmienić barwę produktu. Najważniejsze to odpowiednie ścięcie białka, przy jednoczesnym zachowaniu płynności żółtka.

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód