Nietypowe i nowoczesne przystawki w galarecie

Nietypowe i nowoczesne przystawki w galarecie
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Pyszne inspiracje

Obraz
© 123RF

Przystawki w galarecie znane są w polskiej kuchni głównie dzięki zimnym nóżkom. W minionym ustroju galaretki z nóżek wieprzowych lub z kurczaka nie mogło zabraknąć na stole podczas rodzinnych przyjęć czy wystawnej kolacji w hotelu lub restauracji.

Choć dziś to danie nadal często gości na naszych stołach, popularna meduza (wszystko jedno czy z lornetą, czy bez), czyli zimne nóżki z dwoma kieliszkami wódki, to nie jedyne danie w galarecie, które warto wypróbować.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Schab w galarecie

Obraz
© 123RF

Mięsa w galarecie smakują wybornie, nie wysychają i można je przechowywać w lodówce kilka dni. Przystawki tego typu możemy więc przygotować wcześniej. Schab dokładnie myjemy, suszymy, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem, a następnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie robimy wzdłuż ostrym nożem kilka otworów, w które wciskamy suszone śliwki lub pomidory. Schab smarujemy oliwą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temp. 180 stopni C przez godzinę. Wyjmujemy mięso, studzimy i kroimy na plastry. Zalewamy galaretą zrobioną z rosołu z dodatkiem żelatyny i odstawiamy do zastygnięcia.

/ 7Łosoś z awokado

Obraz
© 123RF

Plastry wędzonego łososia do znakomita przystawka. Dodatek awokado powoduje, że danie staje się bardziej wykwintne. Awokado kroimy na cząstki, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i posypujemy pieprzem. Każdą cząstkę owijamy plastrem łososia. Wkładamy do małej miseczki i zalewamy galaretą na bazie wywaru rybnego lub warzywnego. Dorzucamy dla ozdoby ziarna kukurydzy lub groszku i schładzamy. Podajemy z sosem majonezowym.

/ 7Jajka przepiórcze z kawiorem

Obraz
© 123RF

Jajka przepiórcze najpierw musimy ugotować na twardo (wystarczy 5 minut). Następnie obieramy je i kroimy na pół. Układamy na niewielkim, ale dość wysokim półmisku żółtkiem do góry, na każdym jajku kładziemy pół łyżeczki czerwonego kawioru z łososia, między jajka wkładamy listki bazylii. Możemy również dodać pokrojoną na malutkie kwadraty szynkę wędzoną. Wszystko zalewamy warzywną galaretą.

/ 7Jesiotr w galarecie

Obraz
© 123RF

Jesiotr to idealna propozycja dla osób, które rezygnują z ryb, bo nie lubią wydłubywać z nich ości. Jesiotr właściwie ich nie zawiera, warto więc włączyć go do domowego menu. Zwłaszcza jeśli planujemy rybną galaretkę. Jesiotra sprawiamy, usuwamy skórę, przyprawiamy solą, pieprzem, w środek wkładamy pęczek koperku, zawijamy w natłuszczoną folię spożywczą i pieczemy około pół godziny. Wyjmujemy, kroimy w dzwonka, a każde z nich wkładamy do małej miseczki, na dnie której umieściliśmy plasterki ogórka. Zalewamy galaretą i podajemy wyjęte z miseczki z sosem chrzanowym.

/ 7Żółty ser w galarecie

Obraz
© 123RF

Ser w galarecie to wyjątkowo prosta przystawka. Potrzebne nam będzie posiekane żółtko z jajka ugotowanego na twardo, majonez, musztarda i chrzan. Wszystkie te składniki mieszamy na dość gęstą masę. Masą smarujemy plasterki żółtego sera (najlepszy będzie taki o dość ostrym smaku), zawijamy w plasterki i układamy na półmisku. W garnku gotujemy wywar drobiowy, dodajemy do niego kilka łyżek soku z buraków i żelatynę. Płynem zalewamy ser i schładzamy.

/ 7Tymbaliki z warzyw

Obraz
© 123RF

Galaretka może nam również posłużyć do przygotowania tymbalików. Galaretą zalać możemy wiele warzyw. My proponujemy tymbaliki z brokułów. Brokuły gotujemy, aż będę lekko miękkie. Ugniatamy je widelcem, dodając sól, pieprz i trochę słodkiej gęstej śmietany. Gotujemy również marchewkę, która następnie kroimy w cieniutkie plasterki. Dno w małych foremkach wykładamy plasterkami marchewki, układamy na nich masę z brokułów i zalewamy bardzo mocną galaretą. I gotowe!

Wybrane dla Ciebie

Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Wyglądają, jakby nie nadawały się do jedzenia. A to jedne z najzdrowszych pomidorów
Wyglądają, jakby nie nadawały się do jedzenia. A to jedne z najzdrowszych pomidorów
Kiedy najlepiej wybrać się na grzyby? Ta wskazówka zapewni ogromne zbiory
Kiedy najlepiej wybrać się na grzyby? Ta wskazówka zapewni ogromne zbiory
Polacy jedzą garściami. Niewielu wie, jak orzechy laskowe wpływają na organizm
Polacy jedzą garściami. Niewielu wie, jak orzechy laskowe wpływają na organizm
Sezon na to warzywo w pełni. Ale w takiej formie nie jedz go nigdy
Sezon na to warzywo w pełni. Ale w takiej formie nie jedz go nigdy