Trwa ładowanie...

Jagodzianki, knedle ze śliwkami czy leniwe? 7 przepisów na sentymentalne wakacyjne dania

Wspinaczka na szczyty drzew i bieganie po łąkach czy może zapach rozgrzanego betonu i akrobacje na trzepaku? Z czym kojarzą wam się wakacje? Niezależnie od tego, czy beztroskie lato spędzaliście na wsi, czy w mieście, wakacyjne wspomnienia wypełnione są smakami i aromatami.

Jagodzianki, knedle ze śliwkami czy leniwe? 7 przepisów na sentymentalne wakacyjne daniaŹródło: KUKBUK
d39w3z3
d39w3z3

Zamknijcie oczy i przypomnijcie sobie zapach burzy, poziomek prosto z krzaczka, świeżo skoszonej trawy i skórki soczystego pomidora. W ferworze dziecięcych przygód nieraz zdarzało się zapomnieć o jedzeniu i dopiero stanowczy głos dorosłych zmuszał do zatrzymania się na chwilę. Dziś dania, dla których trzeba było porzucać na chwilę przygody, przywołują najpiękniejsze wspomnienia. Nie jest chyba zaskoczeniem, że większość z nich swój czar zawdzięcza naszemu ulubionemu składnikowi – masłu. Zatem kostki w dłoń i do dzieła!

Jagodzianki
Jeszcze gorące, prosto z piekarnika, pełne leśnych jagód z chrupiącą maślaną kruszonką. Zbieraliście jagody samodzielnie? Fioletowe ręce i buzie można, naszym zdaniem, z powodzeniem uznać za oznakę szczęścia.

KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Popisowe danie prawie każdej babci, nawet jeśli twierdzi, że jest inaczej! Może znajdziecie jeszcze śliwę, z której będziecie mogli zerwać soczyste węgierki? Jeśli nie, szukajcie na straganach.

d39w3z3
KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Czy dla was też wzorem idealnego podwieczorku była kromka chałki grubo posmarowana masłem? Na samo wspomnienie tej rozkosznie chrupiącej kruszonki robi nam się ciepło na sercu.

KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Choć jest wymysłem niechlubnych czasów PRL-u, zdecydowanie nie można mu odmówić kojącego działania. Przywołuje najsłodsze wspomnienia z dzieciństwa i nie sposób poprzestać na jednym kawałku.

d39w3z3
KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Ich wpływ doskonale oddaje sama nazwa, a na myśl o leniwych w roztopionym maśle ogarnia nas nieopisana błogość.

KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Leciutkie jak chmurka, z wierzchu chrupiące i rumiane, a w środku rozkosznie delikatne. W dzieciństwie tak wyglądał fine dining!

KUKBUK
Źródło: KUKBUK

My nigdy nie przestaliśmy kochać ryżowego puddingu, ale jeśli wam zdarzyło się zapomnieć o jego istnieniu, podrzucamy przepis na hedonistyczną wersję tego klasycznego przedszkolnego śniadania. Z mlekiem bez laktozy lub roślinnym też się uda!
src="https://d.wpimg.pl/911782146--1154045833/logo.jpg"/>
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d39w3z3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj