Jagody maqui to prawdziwy superfood. Pomagają schudnąć i opóźniają procesy starzenia
Jagody maqui są smacznymi owocami pochodzącymi z Ameryki Południowej. Udowodniono naukowo, że posiadają one najwięcej przeciwutleniaczy spośród wszystkich owoców.
Pochodzą z Chile, w Polsce nie są co prawda zbyt znane, ale można spotkać je w sklepach ze zdrową żywnością. Co takiego się w nich kryje i dlaczego warto je włączyć do swojej diety?
Jagody maqui to drobne owoce o kulistym kształcie, średnicy 4-6 mm i ciemnofioletowej, prawie czarnej barwie. Okazuje się, że ta egzotyczna odmiana jagód słynie przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwutleniających, dlatego w znacznym stopniu zmniejsza ryzyko chorób związanych ze stresem oksydacyjnym.
Jagody maqui pomagają schudnąć, dodają energii i opóźniają proces starzenia się. Znacznie przyspieszają przemianę materii i przeciwdziałają odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Jagoda maqui hamuje apetyt. Dzieje się tak za sprawą chromu, który wpływa na uczucie sytości. Można w ten sposób zapobiec niekontrolowanym napadom głodu. Do tego wybornie smakują i poprawiają smak potraw. Są źródłem witaminy C, A, magnezu, wapnia i antyoksydantów. Warto włączyć je do swojej diety, by cieszyć się zdrowiem i dobrą kondycją.