5 powodów, dla których warto jeść jagody. Leśny skarb

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Wielka moc małych owoców

Obraz
© 123RF

Na bazarach i przydrożnych straganach możemy już kupić leśne jagody. Za kilogram owoców zapłacimy ok. 20-25 zł. Te drobne ciemnogranatowe owoce kryją w sobie prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Nie przegapcie sezonu. Leśnymi jagodami możemy się cieszyć tylko przez kilka tygodni w roku.

/ 5Witaminowa bomba

Obraz
© 123RF

Czarne jagody obfitują w witaminy (A, B1, B2, PP i C) oraz składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan. Są także źródłem flawonoidów, garbników, fitoestrogenów, pektyn, kwasu foliowego, błonnika i kwasów owocowych. Po jagody mogą sięgać nawet osoby na diecie. Stugramowa porcja zawiera 51 kcal i 9 g węglowodanów.

/ 5Chronią wzrok

Obraz
© 123RF

Czarne jagody wspomagają prawidłowe funkcjonowanie oczu, zapobiegają też pogłębianiu się krótkowzroczności. Antocyjany zawarte w owocach przyspieszają regenerację rodopsyny, barwnika obecnego w siatkówce oka, odpowiedzialnego za widzenie po zmroku i przy niskim natężeniu światła. Poleca się je zwłaszcza osobom, które pracują przy ekranie monitora.

/ 5Obniżają poziom glukozy

Obraz
© 123RF

Jagody poleca się przede wszystkim chorym na anemię i cukrzykom. Świeże owoce oraz wyciągi z ich liści zawierają glikozyd, który działa podobnie jak insulina - obniżając poziom glukozy we krwi.

/ 5Są pyszne!

Obraz
© 123RF

Jagody są bardzo chętnie wykorzystywane w kuchni jako dodatek do owsianek, jogurtów, deserów mlecznych, lodów i ciast. Nie obędą się bez nich jagodzianki. Jagody stanowią niezastąpiony dodatek do gofrów, a także nadzienie do pierogów czy naleśników. Świetnie nadają się na dżemy, konfitury, kompoty i inne przetwory. Popularne są nalewki z czarnych i czerwonych porzeczek, a także z czarnej jagody. Niektóre jagody podawane są do dań wytrawnych, chętnie łączone z serami, grzybami i sałatkami. Borówka brusznica i żurawina są popularnymi składnikami galaretek i sosów do dziczyzny. Jagody można też zamrażać i pasteryzować.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu