5 powodów, dla których warto jeść jagody. Leśny skarb

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Wielka moc małych owoców

Obraz
© 123RF

Na bazarach i przydrożnych straganach możemy już kupić leśne jagody. Za kilogram owoców zapłacimy ok. 20-25 zł. Te drobne ciemnogranatowe owoce kryją w sobie prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Nie przegapcie sezonu. Leśnymi jagodami możemy się cieszyć tylko przez kilka tygodni w roku.

/ 5Witaminowa bomba

Obraz
© 123RF

Czarne jagody obfitują w witaminy (A, B1, B2, PP i C) oraz składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan. Są także źródłem flawonoidów, garbników, fitoestrogenów, pektyn, kwasu foliowego, błonnika i kwasów owocowych. Po jagody mogą sięgać nawet osoby na diecie. Stugramowa porcja zawiera 51 kcal i 9 g węglowodanów.

/ 5Chronią wzrok

Obraz
© 123RF

Czarne jagody wspomagają prawidłowe funkcjonowanie oczu, zapobiegają też pogłębianiu się krótkowzroczności. Antocyjany zawarte w owocach przyspieszają regenerację rodopsyny, barwnika obecnego w siatkówce oka, odpowiedzialnego za widzenie po zmroku i przy niskim natężeniu światła. Poleca się je zwłaszcza osobom, które pracują przy ekranie monitora.

/ 5Obniżają poziom glukozy

Obraz
© 123RF

Jagody poleca się przede wszystkim chorym na anemię i cukrzykom. Świeże owoce oraz wyciągi z ich liści zawierają glikozyd, który działa podobnie jak insulina - obniżając poziom glukozy we krwi.

/ 5Są pyszne!

Obraz
© 123RF

Jagody są bardzo chętnie wykorzystywane w kuchni jako dodatek do owsianek, jogurtów, deserów mlecznych, lodów i ciast. Nie obędą się bez nich jagodzianki. Jagody stanowią niezastąpiony dodatek do gofrów, a także nadzienie do pierogów czy naleśników. Świetnie nadają się na dżemy, konfitury, kompoty i inne przetwory. Popularne są nalewki z czarnych i czerwonych porzeczek, a także z czarnej jagody. Niektóre jagody podawane są do dań wytrawnych, chętnie łączone z serami, grzybami i sałatkami. Borówka brusznica i żurawina są popularnymi składnikami galaretek i sosów do dziczyzny. Jagody można też zamrażać i pasteryzować.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców