5 powodów, dla których warto jeść jagody. Leśny skarb

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Wielka moc małych owoców

Obraz
© 123RF

Na bazarach i przydrożnych straganach możemy już kupić leśne jagody. Za kilogram owoców zapłacimy ok. 20-25 zł. Te drobne ciemnogranatowe owoce kryją w sobie prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Nie przegapcie sezonu. Leśnymi jagodami możemy się cieszyć tylko przez kilka tygodni w roku.

/ 5Witaminowa bomba

Obraz
© 123RF

Czarne jagody obfitują w witaminy (A, B1, B2, PP i C) oraz składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan. Są także źródłem flawonoidów, garbników, fitoestrogenów, pektyn, kwasu foliowego, błonnika i kwasów owocowych. Po jagody mogą sięgać nawet osoby na diecie. Stugramowa porcja zawiera 51 kcal i 9 g węglowodanów.

/ 5Chronią wzrok

Obraz
© 123RF

Czarne jagody wspomagają prawidłowe funkcjonowanie oczu, zapobiegają też pogłębianiu się krótkowzroczności. Antocyjany zawarte w owocach przyspieszają regenerację rodopsyny, barwnika obecnego w siatkówce oka, odpowiedzialnego za widzenie po zmroku i przy niskim natężeniu światła. Poleca się je zwłaszcza osobom, które pracują przy ekranie monitora.

/ 5Obniżają poziom glukozy

Obraz
© 123RF

Jagody poleca się przede wszystkim chorym na anemię i cukrzykom. Świeże owoce oraz wyciągi z ich liści zawierają glikozyd, który działa podobnie jak insulina - obniżając poziom glukozy we krwi.

/ 5Są pyszne!

Obraz
© 123RF

Jagody są bardzo chętnie wykorzystywane w kuchni jako dodatek do owsianek, jogurtów, deserów mlecznych, lodów i ciast. Nie obędą się bez nich jagodzianki. Jagody stanowią niezastąpiony dodatek do gofrów, a także nadzienie do pierogów czy naleśników. Świetnie nadają się na dżemy, konfitury, kompoty i inne przetwory. Popularne są nalewki z czarnych i czerwonych porzeczek, a także z czarnej jagody. Niektóre jagody podawane są do dań wytrawnych, chętnie łączone z serami, grzybami i sałatkami. Borówka brusznica i żurawina są popularnymi składnikami galaretek i sosów do dziczyzny. Jagody można też zamrażać i pasteryzować.

Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu