Jabłko budyniowe. Najsmaczniejszy owoc na świecie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 4Czerymoja w dyskoncie

Obraz
© 123RF

Gruba zielona skórka o fakturze przypominającej dachówkę, skrywa jasny miąższ o konsystencji budyniu. Czerymoja, bo o niej mowa, jest określana jako najlepszy owoc na świecie. Teraz kupisz ją w dyskoncie.

/ 4Tajemniczy owoc

Obraz
© 123RF

Czerymoja jest owocem flaszowca peruwiańskiego. Pochodzi z okolic górskich i z płaskowyżu Peru i Ekwadoru. Jest uprawiana w Kalifornii, na Kubie, w Meksyku, Izraelu, Hiszpanii, Afryce, Azji i Australii. Największym atutem rośliny są mięsiste owoce, które niekiedy ważą nawet 4 kilogramy. Tak duże okazy raczej nie trafiają do naszych sklepów, ale czerymoję można coraz częściej kupić także w Polsce. W tej chwili w Lidlu za sztukę zapłacimy ok. 5 zł.

/ 4Źródło zdrowia

Obraz
© 123RF

Czerymoja jest bogata w witaminy i minerały. Co znajdziemy w jasnym miąższu tego owocu? Już 100 g zapewni nam, dziennie zapotrzebowanie na witaminę C. Egzotyczny owoc jest również bogaty w inne witaminy, zwłaszcza B6 (niezbędnej w syntezie białek i produkcji krwinek czerwonych). Czerymoja dostarcza także sporo cennych mikroelementów, przede wszystkim wapnia (podstawowy materiał budulcowy kości i zębów) i fosforu, który uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych, reguluje pracę serca oraz pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Mimo sporej zawartości cukrów, owoc jest dość niskokaloryczny - 100 g dostarcza ok. 90 kcal.

/ 4Czerymoja w kuchni

Obraz
© 123RF

Miąższ jest aromatyczny i słodko-kwaśny. Przypomina w smaku połączenie ananasów, bananów, gruszek i nektarynek. Czerymoje najczęściej jada się na surowo. Może być także świetnym dodatkiem do deserów, sałatek owocowych (znakomicie komponuje się z cytrusami), napojów czy likierów. Warto dodawać ją do ciast, naleśników albo lodów. Miłe doświadczenia smakowe zapewni nam w towarzystwie przypraw: wanilii, cynamonu, kardamonu, curry, a także czarnego pieprzu. Należy jednak uważać na pestki – są śmiertelnie niebezpiecznie dla człowieka. Kwaśniejsze okazy przerabia się na dżemy, soki i konfitury.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji