Jabłko budyniowe. Najsmaczniejszy owoc na świecie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 4Czerymoja w dyskoncie

Obraz
© 123RF

Gruba zielona skórka o fakturze przypominającej dachówkę, skrywa jasny miąższ o konsystencji budyniu. Czerymoja, bo o niej mowa, jest określana jako najlepszy owoc na świecie. Teraz kupisz ją w dyskoncie.

/ 4Tajemniczy owoc

Obraz
© 123RF

Czerymoja jest owocem flaszowca peruwiańskiego. Pochodzi z okolic górskich i z płaskowyżu Peru i Ekwadoru. Jest uprawiana w Kalifornii, na Kubie, w Meksyku, Izraelu, Hiszpanii, Afryce, Azji i Australii. Największym atutem rośliny są mięsiste owoce, które niekiedy ważą nawet 4 kilogramy. Tak duże okazy raczej nie trafiają do naszych sklepów, ale czerymoję można coraz częściej kupić także w Polsce. W tej chwili w Lidlu za sztukę zapłacimy ok. 5 zł.

/ 4Źródło zdrowia

Obraz
© 123RF

Czerymoja jest bogata w witaminy i minerały. Co znajdziemy w jasnym miąższu tego owocu? Już 100 g zapewni nam, dziennie zapotrzebowanie na witaminę C. Egzotyczny owoc jest również bogaty w inne witaminy, zwłaszcza B6 (niezbędnej w syntezie białek i produkcji krwinek czerwonych). Czerymoja dostarcza także sporo cennych mikroelementów, przede wszystkim wapnia (podstawowy materiał budulcowy kości i zębów) i fosforu, który uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych, reguluje pracę serca oraz pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Mimo sporej zawartości cukrów, owoc jest dość niskokaloryczny - 100 g dostarcza ok. 90 kcal.

/ 4Czerymoja w kuchni

Obraz
© 123RF

Miąższ jest aromatyczny i słodko-kwaśny. Przypomina w smaku połączenie ananasów, bananów, gruszek i nektarynek. Czerymoje najczęściej jada się na surowo. Może być także świetnym dodatkiem do deserów, sałatek owocowych (znakomicie komponuje się z cytrusami), napojów czy likierów. Warto dodawać ją do ciast, naleśników albo lodów. Miłe doświadczenia smakowe zapewni nam w towarzystwie przypraw: wanilii, cynamonu, kardamonu, curry, a także czarnego pieprzu. Należy jednak uważać na pestki – są śmiertelnie niebezpiecznie dla człowieka. Kwaśniejsze okazy przerabia się na dżemy, soki i konfitury.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki