Jabłecznik. Łatwy przepis dla zapracowanych
Jabłecznik to jeden z najpopularniejszych deserów nie tylko w Polsce, ale i niemal na całym świecie. Delikatne ciasto i rozpływające się w ustach jabłka to sen niejednego kulinarnego smakosza. Koniecznie wypróbujcie ten łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na jabłecznik - poleca go autorka bloga "Królestwo garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 kg jabłek
Przepis
Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne. Ćwiartki pokroić w plasterki. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. Masę wyłożyć na mąkę, delikatnie wymieszać. Przełożyć do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 30 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl