Indyk w sosie musztardowym

Aromatyczny indyk w sosie musztardowym to świetna propozycja na rodzinny obiad lub świąteczne przyjęcie. Tak przygotowane mięso jest zawsze kruche, miękkie i soczyste. Doskonałe połączenie smaków i aromatów. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Indyk w sosie musztardowymIndyk w sosie musztardowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 800 g fileta z indyka
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • 500 g pieczarek
  • 300 ml bulionu
  • 200 g śmietany 12 proc.
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżeczki musztardy

Przepis

  • Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, solę i smażę na rozgrzanym oleju.
  • Do mięsa dodaję obraną, drobno pokrojoną cebulę.
  • Gdy mięso jest już prawie miękkie, dodaję umyte, pokrojone w plasterki pieczarki.
  • Następnie podlewam bulionem, dodaję pieprz, musztardę. Zgęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w śmietanie. Chwilkę gotuję.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości