Masz w domu takie banany? Sprawdź, co oznacza kolor skórki
Popularny na Instagramie dietetyk, Damian Wiatrowski, przedstawia cenne informacje w postaci infografik, które pozwalają poszerzyć swoją wiedzę na temat diety i zdrowego odżywiania. Tym razem na tapet wziął banany, czym wywołał niemałe poruszenie.
Banany swoją wszechstronnością, ceną i smakiem wyparły niemal nasze rodzime jabłka. Dlaczego? Dostępne są o każdej porze roku, zawsze mają śmiesznie niską cenę, są przepyszne i można je stosować jako zamiennik jajek i cukru w różnych wypiekach.
Polecane są sportowcom, gdyż dają ogromny zastrzyk energii, a także dzieciom i osobom starszym. Odżywiają organizm, wspierają funkcjonowanie jelit i leczą stany zapalne, a co najciekawsze – zawierają lektyny, które mogą chronić przed zakażeniem wirusem HIV!
Jeśli przyjrzymy się bananom pod kątem dietetycznym, to również możemy być zaskoczeni. Banany są źródłem nieocenionego potasu i witamin z grupy B, a w dodatku ich kaloryczność zależna jest od stopnia dojrzałości. To otwiera niesamowitą paletę możliwości związanych z bananami!
Różne oblicza banana. Niewielu Polaków wie o tym wie
Jakie banany warto wybierać w sklepie?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Dla przykładu w bananie zielonym o standardowej wielkości (ok. 100 g) znajdziemy około 10 g cukru, a w mocno dojrzałym okazie o brązowej skórce – aż 16 g. Zielone banany zatem mogą spożywać ci, którzy dbają o linię i mocno ograniczają kaloryczność posiłku, a z kolei te dojrzałe sprawdzą się po intensywnym treningu lub w trakcie grypy żołądkowej.
Oczywiście nie każdy może jeść mocno dojrzałe banany – niestety mają wysoki indeks glikemiczny. Ale dla tych, którzy lubią (oraz mogą!) czasem zgrzeszyć i zjeść obłędnie słodkiego banana mamy dobrą wiadomość – taki banan ma działanie antynowotworowe. Brązowe plamy wskazują na wytworzenie się tzw. TNF (Tumor Necrosis Factor, czy też po polsku CMN – Czynnik Martwicy Nowotworów), zapobiegającemu mutacji komórek.
Co jeszcze warto wiedzieć o brązowych bananach? Te całkiem czarne wyrzucamy, nawet nie zaglądając pod nieapetyczną skórkę – a to błąd! Wnętrze takiego banana jest mocno maziste, bardzo miękkie i może zniechęcać do bezpośredniego spożycia.
Wystarczy jednak rozgnieść owoc widelcem i potraktować jak najzdrowszy słodzik świata. Taką pulpę można dodać do ryżu, jaglanki, owsianki, ciasteczek, ciast różnego rodzaju czy słodkich zup (np. dyniowej). Świetnie zastępuje cukier i nadaje delikatnego posmaku owocu.
A wy, jakie banany lubicie?
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Zobacz także: