WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Masz w domu takie banany? Sprawdź, co oznacza kolor skórki

Popularny na Instagramie dietetyk, Damian Wiatrowski, przedstawia cenne informacje w postaci infografik, które pozwalają poszerzyć swoją wiedzę na temat diety i zdrowego odżywiania. Tym razem na tapet wziął banany, czym wywołał niemałe poruszenie.

Banany z brązową skórką na stoleZazwyczaj unikamy w sklepie bananów o brązowej skórce.
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Banany swoją wszechstronnością, ceną i smakiem wyparły niemal nasze rodzime jabłka. Dlaczego? Dostępne są o każdej porze roku, zawsze mają śmiesznie niską cenę, są przepyszne i można je stosować jako zamiennik jajek i cukru w różnych wypiekach.

Polecane są sportowcom, gdyż dają ogromny zastrzyk energii, a także dzieciom i osobom starszym. Odżywiają organizm, wspierają funkcjonowanie jelit i leczą stany zapalne, a co najciekawsze – zawierają lektyny, które mogą chronić przed zakażeniem wirusem HIV!

Jeśli przyjrzymy się bananom pod kątem dietetycznym, to również możemy być zaskoczeni. Banany są źródłem nieocenionego potasu i witamin z grupy B, a w dodatku ich kaloryczność zależna jest od stopnia dojrzałości. To otwiera niesamowitą paletę możliwości związanych z bananami!

Różne oblicza banana. Niewielu Polaków wie o tym wie

Jakie banany warto wybierać w sklepie?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Dla przykładu w bananie zielonym o standardowej wielkości (ok. 100 g) znajdziemy około 10 g cukru, a w mocno dojrzałym okazie o brązowej skórce – aż 16 g. Zielone banany zatem mogą spożywać ci, którzy dbają o linię i mocno ograniczają kaloryczność posiłku, a z kolei te dojrzałe sprawdzą się po intensywnym treningu lub w trakcie grypy żołądkowej.

Oczywiście nie każdy może jeść mocno dojrzałe banany – niestety mają wysoki indeks glikemiczny. Ale dla tych, którzy lubią (oraz mogą!) czasem zgrzeszyć i zjeść obłędnie słodkiego banana mamy dobrą wiadomość – taki banan ma działanie antynowotworowe. Brązowe plamy wskazują na wytworzenie się tzw. TNF (Tumor Necrosis Factor, czy też po polsku CMN – Czynnik Martwicy Nowotworów), zapobiegającemu mutacji komórek.

Co jeszcze warto wiedzieć o brązowych bananach? Te całkiem czarne wyrzucamy, nawet nie zaglądając pod nieapetyczną skórkę – a to błąd! Wnętrze takiego banana jest mocno maziste, bardzo miękkie i może zniechęcać do bezpośredniego spożycia.

Wystarczy jednak rozgnieść owoc widelcem i potraktować jak najzdrowszy słodzik świata. Taką pulpę można dodać do ryżu, jaglanki, owsianki, ciasteczek, ciast różnego rodzaju czy słodkich zup (np. dyniowej). Świetnie zastępuje cukier i nadaje delikatnego posmaku owocu.

A wy, jakie banany lubicie?

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości