Znudziły ci się zwykłe faworki? Przygotuj na deser karnawałowe róże

Karnawałowe róże to nieco zapomniana karnawałowa przekąska. Zupełnie niesłusznie zostały wyparte przez zwykła faworki, serowe oponki czy pączki. Warto wrócić do tego przepisu i przypomnieć sobie ten boski smak. Zapewniamy, że tego przepisu po prostu nie da się zepsuć.

Znudziły ci się zwykłe faworki? Przygotuj na deser karnawałowe różeZnudziły ci się zwykłe faworki? Przygotuj na deser karnawałowe róże
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu
  • cukier puder
  • marmolada

Przepis

  • Z mąki, żółtek, śmietany i cukru zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać spirytus. Pozostawić na 1-2 godziny.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkować, wycinać 3 wielkości kółek, które należy naciąć po bokach. Aby stworzyć róże, należy skleić kółka środkami (największe na spodzie).
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w głębokim garnku (małym kółkiem do dołu).
  • Po usmażeniu wyjąć na papier do pieczenia, aby nadmiar tłuszczu się odsączył.
  • Na środek nałożyć marmoladę. Można posypać cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw