Znudziły ci się zwykłe faworki? Przygotuj na deser karnawałowe róże
Karnawałowe róże to nieco zapomniana karnawałowa przekąska. Zupełnie niesłusznie zostały wyparte przez zwykła faworki, serowe oponki czy pączki. Warto wrócić do tego przepisu i przypomnieć sobie ten boski smak. Zapewniamy, że tego przepisu po prostu nie da się zepsuć.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Karnawał
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Z mąki, żółtek, śmietany i cukru zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać spirytus. Pozostawić na 1-2 godziny.
- Po tym czasie ciasto rozwałkować, wycinać 3 wielkości kółek, które należy naciąć po bokach. Aby stworzyć róże, należy skleić kółka środkami (największe na spodzie).
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w głębokim garnku (małym kółkiem do dołu).
- Po usmażeniu wyjąć na papier do pieczenia, aby nadmiar tłuszczu się odsączył.
- Na środek nałożyć marmoladę. Można posypać cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl