Labneh – jak zrobić pyszny ser z jogurtu?

Może być pysznym smarowidłem do chleba, smaczną przekąską albo bazą delikatnego sernika. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu spożywają labneh od wieków, teraz nadszedł czas, by jego walory odkryli również Polacy. Tym bardziej, że domowy wyrób tego sera jest banalnie prosty.

LabnehLabneh stanowi ważny składnik diety mieszkańców Bliskiego Wschodu
Źródło zdjęć: © 123RF

Legenda głosi, że labneh jako pierwszy miał okazję skosztować Noe, któremu Bóg nakazał zbudowanie arki, a następnie umieszczenie na niej rodziny i zwierząt, aby w ten sposób przeczekać wielki potop. Zgromadzono na niej również duże zapasy mleka, które po pewnym czasie zaczęło fermentować. Noe chciał się go pozbyć, ale wcześniej spróbował powstałego sera. I zachwycił smakiem produktu.

Według innych teorii receptura labneh powstała przed wiekami w obozowiskach Beduinów, czyli koczowniczych plemion przemierzających Bliski Wschód i Afrykę Północną. W gorącym klimacie mleko szybko kwaśniało, dlatego – by dłużej przetrwało – musiało zostać odpowiednio przetworzone. Tak narodził się jogurt, a później przyrządzany na jego bazie kremowy ser.

Do dziś labneh stanowi ważny składnik diety mieszkańców Bliskiego Wschodu. Zwykle zaczyna się od niego dzień – w Izraelu, Syrii czy Libanie na śniadanie często podaje się serek w towarzystwie oliwek, pomidorów, ogórków, oliwy oraz świeżych ziół, zazwyczaj mięty. Na podwieczorek lebneh serwuje się z arbuzem, sokiem cytrynowym i migdałami. Stanowi również nieodzowny element mezze, czyli zestawu smakowitych przystawek towarzyszących każdej bliskowschodniej uczcie.

Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?

Labneh – wartości odżywcze

To produkt o imponujących wartościach odżywczych, przewyższających nawet walory samego jogurtu. Labneh kryje niemal dwa razy wyższą dawkę białek, niezbędnych w naszej diecie, ponieważ pełnią funkcje budulcowe w organizmie i stanowią podstawową strukturę komórek. Intensyfikują także przemianę materii, pomagają w utrzymaniu odpowiedniej masy mięśniowej oraz zapobiegają nadmiernemu przybieraniu na wadze.

Jogurtowy ser to także skarbnica żywych kultur bakterii, które w procesie fermentacji wytwarzają kwas mlekowy. To sprawia, że wyrób wykazuje silne właściwości probiotyczne, jego spożywanie przywraca równowagę mikroflory jelitowej, poprawia odporność organizmu, zapewnia lepsze samopoczucie, koncentrację, pamięć oraz energię życiową.

Jak każdy produkt mleczny również labneh jest bogatym źródłem minerałów, zwłaszcza wapnia – podstawowego budulca kości i zębów, a także mikroelementu potrzebnego do prawidłowego działania komórek, biorącego udział w przemianie materii oraz procesie skurczu mięśni i krzepnięcia krwi.

Labneh dostarcza niewiele kalorii. Może być też bez obaw spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy, ponieważ podczas fermentacji ten cukier mleczny zostaje częściowo wykorzystany przez bakterie.

Labneh – jak go zrobić?

Do przygotowania labneh potrzebujemy tylko dobrej jakości jogurtu naturalnego, najlepiej gęstego, typu greckiego lub bałkańskiego. Przed zakupem warto sprawdzić jego skład i wybrać produkt, który zawiera wyłącznie mleko i kultury bakteryjne.

Na początku litr jogurtu mieszamy z solą morską (płaska łyżeczka). Następnie dość duże sitko wykładamy kilkukrotnie złożoną gazą lub specjalną chustą serowarską i umieszczamy je na garnku. Wykładamy jogurt, po czym zwijamy końce materiału i związujemy sznurkiem lub gumką. Razem z naczyniem odkładamy do lodówki.

Po 4-6 godzinach odlewamy serwatkę nagromadzoną w garnku i lekko odciskamy "pakunek". Po 12 godzinach otrzymamy najdelikatniejszą wersję labneh – delikatny, kremowy serek, który świetnie nadaje się np. do smarowania pieczywa.

24 godziny później jego konsystencja trochę się zmieni, stanie się bardziej gęsta (można wówczas wykorzystać produkt do przygotowania sernika). Po 2-3 dniach labneh będzie już dość twardy i kwaśniejszy w smaku. Doskonale sprawdzi się wówczas jako przekąska, po wcześniejszym uformowaniu w kulki oraz obtoczeniu w przyprawach i ziołach: świeżym koperku, kolendrze, suszonym oregano, bazylii, czosnku, czarnuszce, papryce czy pieprzu. Jego smak wzbogaci też arabska mieszanka zatar. Kulki labneh można też zakonserwować z oliwie.

Kremowy serek znakomicie nadaje się również do zabielania zup czy sosów oraz zagęszczania koktajli. Jego twardsza wersja wzbogaci rozmaite sałatki, a także farsze do pierogów lub naleśników.

Z labneh przygotujemy smaczne desery. Po wymieszaniu z rozpuszczoną czekoladą otrzymamy pyszny krem. Serek warto też zaserwować z miodem i owocami czy pokruszonymi orzechami.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń