Labneh – jak zrobić pyszny ser z jogurtu?

Może być pysznym smarowidłem do chleba, smaczną przekąską albo bazą delikatnego sernika. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu spożywają labneh od wieków, teraz nadszedł czas, by jego walory odkryli również Polacy. Tym bardziej, że domowy wyrób tego sera jest banalnie prosty.

LabnehLabneh stanowi ważny składnik diety mieszkańców Bliskiego Wschodu
Źródło zdjęć: © 123RF

Legenda głosi, że labneh jako pierwszy miał okazję skosztować Noe, któremu Bóg nakazał zbudowanie arki, a następnie umieszczenie na niej rodziny i zwierząt, aby w ten sposób przeczekać wielki potop. Zgromadzono na niej również duże zapasy mleka, które po pewnym czasie zaczęło fermentować. Noe chciał się go pozbyć, ale wcześniej spróbował powstałego sera. I zachwycił smakiem produktu.

Według innych teorii receptura labneh powstała przed wiekami w obozowiskach Beduinów, czyli koczowniczych plemion przemierzających Bliski Wschód i Afrykę Północną. W gorącym klimacie mleko szybko kwaśniało, dlatego – by dłużej przetrwało – musiało zostać odpowiednio przetworzone. Tak narodził się jogurt, a później przyrządzany na jego bazie kremowy ser.

Do dziś labneh stanowi ważny składnik diety mieszkańców Bliskiego Wschodu. Zwykle zaczyna się od niego dzień – w Izraelu, Syrii czy Libanie na śniadanie często podaje się serek w towarzystwie oliwek, pomidorów, ogórków, oliwy oraz świeżych ziół, zazwyczaj mięty. Na podwieczorek lebneh serwuje się z arbuzem, sokiem cytrynowym i migdałami. Stanowi również nieodzowny element mezze, czyli zestawu smakowitych przystawek towarzyszących każdej bliskowschodniej uczcie.

Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?

Labneh – wartości odżywcze

To produkt o imponujących wartościach odżywczych, przewyższających nawet walory samego jogurtu. Labneh kryje niemal dwa razy wyższą dawkę białek, niezbędnych w naszej diecie, ponieważ pełnią funkcje budulcowe w organizmie i stanowią podstawową strukturę komórek. Intensyfikują także przemianę materii, pomagają w utrzymaniu odpowiedniej masy mięśniowej oraz zapobiegają nadmiernemu przybieraniu na wadze.

Jogurtowy ser to także skarbnica żywych kultur bakterii, które w procesie fermentacji wytwarzają kwas mlekowy. To sprawia, że wyrób wykazuje silne właściwości probiotyczne, jego spożywanie przywraca równowagę mikroflory jelitowej, poprawia odporność organizmu, zapewnia lepsze samopoczucie, koncentrację, pamięć oraz energię życiową.

Jak każdy produkt mleczny również labneh jest bogatym źródłem minerałów, zwłaszcza wapnia – podstawowego budulca kości i zębów, a także mikroelementu potrzebnego do prawidłowego działania komórek, biorącego udział w przemianie materii oraz procesie skurczu mięśni i krzepnięcia krwi.

Labneh dostarcza niewiele kalorii. Może być też bez obaw spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy, ponieważ podczas fermentacji ten cukier mleczny zostaje częściowo wykorzystany przez bakterie.

Labneh – jak go zrobić?

Do przygotowania labneh potrzebujemy tylko dobrej jakości jogurtu naturalnego, najlepiej gęstego, typu greckiego lub bałkańskiego. Przed zakupem warto sprawdzić jego skład i wybrać produkt, który zawiera wyłącznie mleko i kultury bakteryjne.

Na początku litr jogurtu mieszamy z solą morską (płaska łyżeczka). Następnie dość duże sitko wykładamy kilkukrotnie złożoną gazą lub specjalną chustą serowarską i umieszczamy je na garnku. Wykładamy jogurt, po czym zwijamy końce materiału i związujemy sznurkiem lub gumką. Razem z naczyniem odkładamy do lodówki.

Po 4-6 godzinach odlewamy serwatkę nagromadzoną w garnku i lekko odciskamy "pakunek". Po 12 godzinach otrzymamy najdelikatniejszą wersję labneh – delikatny, kremowy serek, który świetnie nadaje się np. do smarowania pieczywa.

24 godziny później jego konsystencja trochę się zmieni, stanie się bardziej gęsta (można wówczas wykorzystać produkt do przygotowania sernika). Po 2-3 dniach labneh będzie już dość twardy i kwaśniejszy w smaku. Doskonale sprawdzi się wówczas jako przekąska, po wcześniejszym uformowaniu w kulki oraz obtoczeniu w przyprawach i ziołach: świeżym koperku, kolendrze, suszonym oregano, bazylii, czosnku, czarnuszce, papryce czy pieprzu. Jego smak wzbogaci też arabska mieszanka zatar. Kulki labneh można też zakonserwować z oliwie.

Kremowy serek znakomicie nadaje się również do zabielania zup czy sosów oraz zagęszczania koktajli. Jego twardsza wersja wzbogaci rozmaite sałatki, a także farsze do pierogów lub naleśników.

Z labneh przygotujemy smaczne desery. Po wymieszaniu z rozpuszczoną czekoladą otrzymamy pyszny krem. Serek warto też zaserwować z miodem i owocami czy pokruszonymi orzechami.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie