Ile dziennie można zjeść? Stanowisko WHO nie pozostawia złudzeń

Jajka to ważny element naszej diety – nie tylko są wszechstronne, ale pyszne i oczywiście zdrowe. Czy aby na pewno? Od lat badacze spierają się o to, czy spożywanie jajek faktycznie może zwiększać ryzyko zachorowania na choroby związane z układem krążenia.

Jajko na miękko przekrojone na półWHO nie pozostawia złudzeń co do ilości jedzonych jaj
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Co siedzi w jajkach?

Jajka są cennym źródłem witamin, a w jednym, całym jajku znajdują się wszystkie poza witaminą C. Można więc powiedzieć, że jajko jest prawdziwą bombą witaminową. Ale to nie wszystko. Na szczególną uwagę zasługują karotenoidy, wspierające wzrok i mające działanie antyzapalne, a także arginina, cholina i kwas foliowy.

Pod względem makroskładników jajka to źródło białka (1 jajko to aż 25 procent dziennego zapotrzebowania!), ale i tłuszczu (w tym cennych kwasów DHA oraz ALA).

I właśnie te tłuszcze stanowią źródło trwającego od lat sporu. Cholesterol, choć od lat demonizowany, pełni w organizmie szereg funkcji – w tym reguluje powstawanie witaminy D3 czy wydzielanie kwasów żółciowych. Z uwagi na podróż cholesterolu przez nasze ciało dzieli się go na dwie frakcje: LDL i HDL. Ta pierwsza, w nadmiarze, może odkładać się w tętnicach, a druga – oczyszcza komórki z nadmiaru cholesterolu i w efekcie chroni przed miażdżycą.

W jednym jajku cholesterol to aż 186 mg, przy czym znajduje się on tylko w żółtku, ale z kolei to ono jest w jajku najcenniejsze (białko w 88 procentach to… woda). Poza tym jajko ma korzystny profil lipidowy, czyli stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do cholesterolu.

Jak to jest więc z tym cholesterolem?

Co się stanie, jeśli codziennie będziesz jadł jajka?

Ile jajek można zjeść dziennie?

Istnieją teorie mówiące, że narzucanie ograniczeń w związku ze spożyciem jaj wynikają z rozwoju w latach 60. ubiegłego wieku przemysłu farmaceutycznego i wynalezienia leków antycholesterolowych.

American Heart Association odchodzi od narzucania jakiegokolwiek limitu jedzenia jajek, a z kolei WHO, czyli Światowa Organizacja Zdrowia – mówi o maksymalnie 1-2 jajkach dziennie.

Czy to dużo? Właściwie tak, bo badania pokazują, że statystyczny Polak zjada około 3 jajek tygodniowo (czyli dwa razy mniej niż Japończyk lub Chińczyk). Może zatem czuć się bezpiecznie. Oczywiście pod warunkiem, że dba o dietę.

Ryzyko związane z wystąpieniem chorób krążenia, takich jak miażdżyca, wynika nie tyle ze spożywania dużych ilości jajek. Wręcz przeciwnie – o ile jajka, stanowiąc element zbilansowanej diety, są wręcz pożądane dla zachowania zdrowia, tak nadmiar tłuszczów nasyconych, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego może być realnym problemem.

Jajka – jeść czy nie jeść?

Jeść, ale z umiarem. Na pewno ograniczenia powinny na siebie nałożyć cierpiący z powodu hipercholesterolemii czy obciążeni ryzykiem chorób układu krążenia. Również osoby otyłe i unikające aktywności fizycznej powinny zastanowić się, jakie miejsce w ich diecie zajmują jajka.

Osoby zdrowe, żyjące aktywnie, po prostu nie powinny przekraczać 300 mg cholesterolu na dobę. Stąd 1-2 jajka każdego dnia z pewnością nie skrócą nam życia.

Co ważne, by jajko zachowało wszystkie swoje właściwości, powinniśmy spożywać je w postaci tylko lekko ściętej – np. jajko na miękko. Miłośnicy porządnie ściętej jajecznicy czy wysmażonych omletów mogą rozważyć zjedzenie kilka razy w ciągu tygodnia jajka z płynnym żółtkiem. To właśnie ono jest prawdziwym skarbcem wypełnionym najcenniejszymi składnikami odżywczymi.

Jajko na miękko w kieliszku
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji