Ile dziennie można zjeść? Stanowisko WHO nie pozostawia złudzeń

Jajka to ważny element naszej diety – nie tylko są wszechstronne, ale pyszne i oczywiście zdrowe. Czy aby na pewno? Od lat badacze spierają się o to, czy spożywanie jajek faktycznie może zwiększać ryzyko zachorowania na choroby związane z układem krążenia.

Jajko na miękko przekrojone na półWHO nie pozostawia złudzeń co do ilości jedzonych jaj
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Co siedzi w jajkach?

Jajka są cennym źródłem witamin, a w jednym, całym jajku znajdują się wszystkie poza witaminą C. Można więc powiedzieć, że jajko jest prawdziwą bombą witaminową. Ale to nie wszystko. Na szczególną uwagę zasługują karotenoidy, wspierające wzrok i mające działanie antyzapalne, a także arginina, cholina i kwas foliowy.

Pod względem makroskładników jajka to źródło białka (1 jajko to aż 25 procent dziennego zapotrzebowania!), ale i tłuszczu (w tym cennych kwasów DHA oraz ALA).

I właśnie te tłuszcze stanowią źródło trwającego od lat sporu. Cholesterol, choć od lat demonizowany, pełni w organizmie szereg funkcji – w tym reguluje powstawanie witaminy D3 czy wydzielanie kwasów żółciowych. Z uwagi na podróż cholesterolu przez nasze ciało dzieli się go na dwie frakcje: LDL i HDL. Ta pierwsza, w nadmiarze, może odkładać się w tętnicach, a druga – oczyszcza komórki z nadmiaru cholesterolu i w efekcie chroni przed miażdżycą.

W jednym jajku cholesterol to aż 186 mg, przy czym znajduje się on tylko w żółtku, ale z kolei to ono jest w jajku najcenniejsze (białko w 88 procentach to… woda). Poza tym jajko ma korzystny profil lipidowy, czyli stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do cholesterolu.

Jak to jest więc z tym cholesterolem?

Co się stanie, jeśli codziennie będziesz jadł jajka?

Ile jajek można zjeść dziennie?

Istnieją teorie mówiące, że narzucanie ograniczeń w związku ze spożyciem jaj wynikają z rozwoju w latach 60. ubiegłego wieku przemysłu farmaceutycznego i wynalezienia leków antycholesterolowych.

American Heart Association odchodzi od narzucania jakiegokolwiek limitu jedzenia jajek, a z kolei WHO, czyli Światowa Organizacja Zdrowia – mówi o maksymalnie 1-2 jajkach dziennie.

Czy to dużo? Właściwie tak, bo badania pokazują, że statystyczny Polak zjada około 3 jajek tygodniowo (czyli dwa razy mniej niż Japończyk lub Chińczyk). Może zatem czuć się bezpiecznie. Oczywiście pod warunkiem, że dba o dietę.

Ryzyko związane z wystąpieniem chorób krążenia, takich jak miażdżyca, wynika nie tyle ze spożywania dużych ilości jajek. Wręcz przeciwnie – o ile jajka, stanowiąc element zbilansowanej diety, są wręcz pożądane dla zachowania zdrowia, tak nadmiar tłuszczów nasyconych, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego może być realnym problemem.

Jajka – jeść czy nie jeść?

Jeść, ale z umiarem. Na pewno ograniczenia powinny na siebie nałożyć cierpiący z powodu hipercholesterolemii czy obciążeni ryzykiem chorób układu krążenia. Również osoby otyłe i unikające aktywności fizycznej powinny zastanowić się, jakie miejsce w ich diecie zajmują jajka.

Osoby zdrowe, żyjące aktywnie, po prostu nie powinny przekraczać 300 mg cholesterolu na dobę. Stąd 1-2 jajka każdego dnia z pewnością nie skrócą nam życia.

Co ważne, by jajko zachowało wszystkie swoje właściwości, powinniśmy spożywać je w postaci tylko lekko ściętej – np. jajko na miękko. Miłośnicy porządnie ściętej jajecznicy czy wysmażonych omletów mogą rozważyć zjedzenie kilka razy w ciągu tygodnia jajka z płynnym żółtkiem. To właśnie ono jest prawdziwym skarbcem wypełnionym najcenniejszymi składnikami odżywczymi.

Jajko na miękko w kieliszku
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów