Ciasteczka kawowe. Prosty deser dla miłośników małej czarnej
Ciasteczka o smaku kawy i aromacie migdałów warte są pracy. Będą świetnym dodatkiem do popołudniowej filiżanki małej czarnej i na pewno zrobią wrażenie na gościach czy domownikach.
Czas przygotowania: |
-
- Przesiać mąkę z cukrem pudrem i kakao. Wymieszać.
- Do osobnej miski wlać przestudzone espresso oraz aromat migdałowy i wsypać suche składniki.
- Dodać żółtko i zimne masło starte na tarce.
- Wyrobić krótko, tak by zanadto nie ogrzewać ciasta dłońmi (ciasteczką mogą wyjść twarde).
- Miskę nakryć folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
- Wyłożyć blachę do pieczenia papierem.
- Wyjąć ciasto z lodówki. Odrywać z niego małe kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Układać na blasze w niewielkich odstępach. Gdy wszystkie kulki będą gotowe, każdą z nich lekko spłaszczyć. Można dodatkowo patyczkiem lub wykałaczką robić w ciasteczkach wgłębienia, by upodobnić je do ziaren kawy.
- Ciastka wstawić do lodówki na kolejne 20 minut, a w międzyczasie rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza.
- Schłodzone ciastka włożyć do piekarnika i piec około 10 minut, po upieczeniu można je od razu wyjąć i jeść. Powinny być miękkie, a po ostudzeniu – wierzchnia warstwa powinna stać się lekko chrupiąca.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze