Ciasteczka kawowe. Prosty deser dla miłośników małej czarnej

Ciasteczka o smaku kawy i aromacie migdałów warte są pracy. Będą świetnym dodatkiem do popołudniowej filiżanki małej czarnej i na pewno zrobią wrażenie na gościach czy domownikach.

Ciasteczka kawoweCiasteczka kawowe
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 110 g mąki pszennej
  • 1-2 łyżki espresso (w wersji dla dzieci kawę można zastąpić Inką lub kakao)
  • 20 g kakao
  • 1 żółtko
  • ¼ łyżeczki aromatu migdałowego (można pominąć lub zastąpić esencją waniliową)
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru

Przepis

    • Przesiać mąkę z cukrem pudrem i kakao. Wymieszać.
  • Do osobnej miski wlać przestudzone espresso oraz aromat migdałowy i wsypać suche składniki.
  • Dodać żółtko i zimne masło starte na tarce.
  • Wyrobić krótko, tak by zanadto nie ogrzewać ciasta dłońmi (ciasteczką mogą wyjść twarde).
  • Miskę nakryć folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
  • Wyłożyć blachę do pieczenia papierem.
  • Wyjąć ciasto z lodówki. Odrywać z niego małe kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • Układać na blasze w niewielkich odstępach. Gdy wszystkie kulki będą gotowe, każdą z nich lekko spłaszczyć. Można dodatkowo patyczkiem lub wykałaczką robić w ciasteczkach wgłębienia, by upodobnić je do ziaren kawy.
  • Ciastka wstawić do lodówki na kolejne 20 minut, a w międzyczasie rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza.
  • Schłodzone ciastka włożyć do piekarnika i piec około 10 minut, po upieczeniu można je od razu wyjąć i jeść. Powinny być miękkie, a po ostudzeniu – wierzchnia warstwa powinna stać się lekko chrupiąca.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji