Trwa ładowanie...
d23c10o
01-02-2021 13:24

Ciasteczka kawowe. Prosty deser dla miłośników małej czarnej

Przepis

Ciasteczka o smaku kawy i aromacie migdałów warte są pracy. Będą świetnym dodatkiem do popołudniowej filiżanki małej czarnej i na pewno zrobią wrażenie na gościach czy domownikach.

d23c10o
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 110 g mąki pszennej
  • 1-2 łyżki espresso (w wersji dla dzieci kawę można zastąpić Inką lub kakao)
  • 20 g kakao
  • 1 żółtko
  • ¼ łyżeczki aromatu migdałowego (można pominąć lub zastąpić esencją waniliową)
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
Przepis
    • Przesiać mąkę z cukrem pudrem i kakao. Wymieszać.
  • Do osobnej miski wlać przestudzone espresso oraz aromat migdałowy i wsypać suche składniki.
  • Dodać żółtko i zimne masło starte na tarce.
  • Wyrobić krótko, tak by zanadto nie ogrzewać ciasta dłońmi (ciasteczką mogą wyjść twarde).
  • Miskę nakryć folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
  • Wyłożyć blachę do pieczenia papierem.
  • Wyjąć ciasto z lodówki. Odrywać z niego małe kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • Układać na blasze w niewielkich odstępach. Gdy wszystkie kulki będą gotowe, każdą z nich lekko spłaszczyć. Można dodatkowo patyczkiem lub wykałaczką robić w ciasteczkach wgłębienia, by upodobnić je do ziaren kawy.
  • Ciastka wstawić do lodówki na kolejne 20 minut, a w międzyczasie rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza.
  • Schłodzone ciastka włożyć do piekarnika i piec około 10 minut, po upieczeniu można je od razu wyjąć i jeść. Powinny być miękkie, a po ostudzeniu – wierzchnia warstwa powinna stać się lekko chrupiąca.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ciasteczka kawowe. Prosty deser dla miłośników małej czarnej
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
d23c10o

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d23c10o
d23c10o
d23c10o
d23c10o
Więcej tematów
d23c10o