Idealne posiłki i przekąski na ciepłe, letnie wieczory

Polacy uwielbiają biesiadować i wieczorami przesiadywać w ogrodzie albo na tarasie. Nic dziwnego – w końcu latem i piękną pogodą można się u nas cieszyć tylko kilka miesięcy. Na jakie potrawy warto postawić? Opcji jest więcej niż sobie wyobrażacie!

Idealne posiłki i przekąski na ciepłe, letnie wieczory
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Nie idźcie na łatwiznę i przygotujcie coś wyjątkowego

… spokojnie, nie mam tutaj na myśli dania, którego przygotowanie jest skomplikowane i zajmuje kilka godzin. Warto jednak zrezygnować z chipsów, słodyczy i innych niezdrowych przekąsek, a zrobić coś samodzielnie. Zacznijmy od prostych i sezonowych propozycji. To właśnie latem można raczyć się świeżymi (i pysznymi!) warzywami oraz owocami. Zróbcie więc sałatkę owocową wedle własnego uznania. Co to oznacza w praktyce? Że możecie pokroić w kostkę takie owoce, które lubicie najbardziej. Jeśli chcecie, by było bardziej “słodko”, to wymieszajcie je z jogurtem owocowym (wybierzcie ten najbardziej naturalny) albo z miodem bądź syropem klonowym. Inną opcją są oczywiście warzywa.

Ogórki i pomidory to te, które pierwsze przychodzą na myśl. Możecie zrobić z nich pyszną - i naprawdę fit - sałatkę. Jest banalnie prosta! Wystarczy, że pokroicie ogórki, pomidory oraz cebulę i wrzucicie do miski. Możecie też dodać sałatę albo rukolę. Całość warto wzbogacić oliwą. Taka sałatka doskonale będzie pasowała jako dodatek do grilla. Mogą posilić się nią też ci, którzy nie chcą jeść za dużo na noc.

Do każdej z sałatek możecie też przygotować nieco bardziej oryginalny (i smakowity!) dressing. Poniżej znajdziecie przepis na sos winegret.

Zobacz też: Kiszone oliwki - właściwości zdrowotne

Niezbędne składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta bazylii
  • szczypta tymianku
  • 8 łyżek oliwy

Przygotowanie: czosnek przecisnąć przez praskę, posolić, dodać musztardę (polecam dijońską z miodem), sok z połowy cytryny i cukier (najlepszy będzie brązowy). Przyprawić ziołami - roztartymi uprzednio w dłoniach. Wymieszać. Następnie cały czas mieszając dolać oliwę. Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem.

Co jeszcze warto włączyć do swojego menu? Pasty, sery, oliwki...

Jak wieczór na świeżym powietrzu, to koniecznie deska serów oraz oliwek! To przekąski, które są znacznie zdrowsze od chipsów albo popcornu, a smakują doskonale. Co więcej, doskonale prezentują się też wyłożone na desce albo w ozdobnych miseczkach. Można się nimi delektować, a stworzenie odpowiedniej “kompozycji” może przysporzyć dodatkowej radości.

Polecam też różnego rodzaju pasty, które można serwować z ciemnym pieczywem, waflami ryżowymi albo warzywami. Jedną z najpopularniejszych, a także smacznych i zdrowych jest ta z awokado. Możecie zrobić guacamole z kawałkami pomidora i dodatkiem soku z cytryny. Równie dobrze sprawdzi się jednak rozdrobnione awokado z dodatkiem soli oraz pieprzu. Warto też sprawdzić coś oryginalnego – co powiecie na tapenadę, a więc pastę z czarnych oliwek? Poniżej prezentuję wam przepis.

Tapenada z czarnych oliwek

Niezbędne składniki:

  • 200 g oliwek czarnych
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieczywo

Przygotowanie: oliwki zmiksować lub bardzo drobno posiekać. Dodać drobno pokrojoną ostrą papryczkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, sól, ocet balsamiczny i oliwę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać – do uzyskania jednolitej masy – i odstawić do lodówki. Tapenadę najlepiej przygotować na dzień przed spożyciem. Podawać z grzankami z bagietki lub ciabaty, ew. ze świeżym pieczywem.

Jeśli chodzi o wieczorne biesiadowanie, to trudno znaleźć osobę, która go nie uwielbia. Robienie grilla (ze skwierczącymi kiełbaskami na czele!) to nic złego, ale czasem warto postawić na coś lżejszego. Mam nadzieję, że powyższe propozycje będą dla was inspiracją!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę