Idealne posiłki i przekąski na ciepłe, letnie wieczory

Polacy uwielbiają biesiadować i wieczorami przesiadywać w ogrodzie albo na tarasie. Nic dziwnego – w końcu latem i piękną pogodą można się u nas cieszyć tylko kilka miesięcy. Na jakie potrawy warto postawić? Opcji jest więcej niż sobie wyobrażacie!

Idealne posiłki i przekąski na ciepłe, letnie wieczory
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Nie idźcie na łatwiznę i przygotujcie coś wyjątkowego

… spokojnie, nie mam tutaj na myśli dania, którego przygotowanie jest skomplikowane i zajmuje kilka godzin. Warto jednak zrezygnować z chipsów, słodyczy i innych niezdrowych przekąsek, a zrobić coś samodzielnie. Zacznijmy od prostych i sezonowych propozycji. To właśnie latem można raczyć się świeżymi (i pysznymi!) warzywami oraz owocami. Zróbcie więc sałatkę owocową wedle własnego uznania. Co to oznacza w praktyce? Że możecie pokroić w kostkę takie owoce, które lubicie najbardziej. Jeśli chcecie, by było bardziej “słodko”, to wymieszajcie je z jogurtem owocowym (wybierzcie ten najbardziej naturalny) albo z miodem bądź syropem klonowym. Inną opcją są oczywiście warzywa.

Ogórki i pomidory to te, które pierwsze przychodzą na myśl. Możecie zrobić z nich pyszną - i naprawdę fit - sałatkę. Jest banalnie prosta! Wystarczy, że pokroicie ogórki, pomidory oraz cebulę i wrzucicie do miski. Możecie też dodać sałatę albo rukolę. Całość warto wzbogacić oliwą. Taka sałatka doskonale będzie pasowała jako dodatek do grilla. Mogą posilić się nią też ci, którzy nie chcą jeść za dużo na noc.

Do każdej z sałatek możecie też przygotować nieco bardziej oryginalny (i smakowity!) dressing. Poniżej znajdziecie przepis na sos winegret.

Zobacz też: Kiszone oliwki - właściwości zdrowotne

Niezbędne składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta bazylii
  • szczypta tymianku
  • 8 łyżek oliwy

Przygotowanie: czosnek przecisnąć przez praskę, posolić, dodać musztardę (polecam dijońską z miodem), sok z połowy cytryny i cukier (najlepszy będzie brązowy). Przyprawić ziołami - roztartymi uprzednio w dłoniach. Wymieszać. Następnie cały czas mieszając dolać oliwę. Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem.

Co jeszcze warto włączyć do swojego menu? Pasty, sery, oliwki...

Jak wieczór na świeżym powietrzu, to koniecznie deska serów oraz oliwek! To przekąski, które są znacznie zdrowsze od chipsów albo popcornu, a smakują doskonale. Co więcej, doskonale prezentują się też wyłożone na desce albo w ozdobnych miseczkach. Można się nimi delektować, a stworzenie odpowiedniej “kompozycji” może przysporzyć dodatkowej radości.

Polecam też różnego rodzaju pasty, które można serwować z ciemnym pieczywem, waflami ryżowymi albo warzywami. Jedną z najpopularniejszych, a także smacznych i zdrowych jest ta z awokado. Możecie zrobić guacamole z kawałkami pomidora i dodatkiem soku z cytryny. Równie dobrze sprawdzi się jednak rozdrobnione awokado z dodatkiem soli oraz pieprzu. Warto też sprawdzić coś oryginalnego – co powiecie na tapenadę, a więc pastę z czarnych oliwek? Poniżej prezentuję wam przepis.

Tapenada z czarnych oliwek

Niezbędne składniki:

  • 200 g oliwek czarnych
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieczywo

Przygotowanie: oliwki zmiksować lub bardzo drobno posiekać. Dodać drobno pokrojoną ostrą papryczkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, sól, ocet balsamiczny i oliwę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać – do uzyskania jednolitej masy – i odstawić do lodówki. Tapenadę najlepiej przygotować na dzień przed spożyciem. Podawać z grzankami z bagietki lub ciabaty, ew. ze świeżym pieczywem.

Jeśli chodzi o wieczorne biesiadowanie, to trudno znaleźć osobę, która go nie uwielbia. Robienie grilla (ze skwierczącymi kiełbaskami na czele!) to nic złego, ale czasem warto postawić na coś lżejszego. Mam nadzieję, że powyższe propozycje będą dla was inspiracją!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia