WAŻNE
TERAZ

Nawrocki już po rozmowie z Trumpem. "Rozmowy potwierdziły jedność"

Jak sobie radzić z upałami? Kulinarne i niekulinarne sposoby

W ostatnim czasie fala upałów dotknęła Polskę. Zdarzało się, że temperatura przekraczała nawet 30 stopni Celsjusza. Nie ma się co oszukiwać, większość z nas nie przywykła do takiej pogody. Jak sobie z nią radzić? Istnieje na to kilka sposobów: kulinarnych i nie tylko!

Jak sobie radzić z upałami? Kulinarne i niekulinarne sposoby
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Po pierwsze: odpowiednie nawodnienie. Izotonik sprawdzi się lepiej niż zwykła woda

Kiedy temperatura rośnie, musimy przede wszystkim pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. Większość z nas kupuje więc butelkę wody i stara się regularnie popijać ją w ciągu dnia. To oczywiście dobry pomysł, ale musimy pamiętać o tym, że istnieją napoje, które skuteczniej gaszą pragnienie, a dodatkowo mają właściwości odżywcze i pobudzające.

O czym mowa? O izotonikach, które możecie zrobić samodzielnie. W jaki sposób? Tak naprawdę wystarczy dodać szczyptę soli do wody oraz wycisnąć sok z cytryny. Jeśli chcecie, by taki napój smakował jeszcze lepiej, to wzbogaćcie go dodatkiem miodu albo odrobiną syropu z agawy. Noście go ze sobą w butelce i popijajcie w ciągu dnia. Dzięki temu będziecie odpowiednio nawodnieni i lepiej poradzicie sobie z upałami. Izotoniki mają też właściwości wzmacniające i przyczyniają się do tego, że czujemy się mniej ospali i wykończeni przez pogodę.

Oczywiście, w sklepach możecie kupić gotowe produkty, ale osobiście doradzam samodzielne wykonanie - będzie zdrowiej oraz taniej! Jeśli chodzi o wodę, to warto ją wykorzystać nie tylko do picia. Jeśli macie taką możliwość, zafundujcie sobie w ciągu dnia prysznic – natychmiast poczujecie ulgę. Sprawdzi się też basen (może być nawet mały, w którym jedynie zamoczycie nogi). Inną opcją jest zaopatrzenie się w specjalny spryskiwacz, którym będziemy w stanie zwilżyć swoją skórę.

Zobacz też: Nie tylko cytrynowa. Oto pomysły na orzeźwiające lemoniady

Pozostając w temacie napojów, musicie też zdawać sobie sprawę z tego, że niektóre z nich (zwłaszcza tropikalne) mają działanie wychładzające. Mango, grejpfruty i pomarańcze - to tylko niektóre z owoców, które warto wycisnąć, dodać kostki lodu i wypić w trakcie upałów. Poczujemy ulgę i uzupełnimy niedobory witamin w organizmie.

Nie objadaj się, ale nie zapominaj o tym, żeby regularnie spożywać posiłki. Musisz mieć siłę!

Latem nasz apetyt jest znacznie mniejszy. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że rezygnacja z wysokokalorycznych posiłków nie powinna być równoznaczna z całkowitym zaprzestaniem jedzenia. Musimy pamiętać, by regularnie się odżywiać, ponieważ potrzebujemy energii!

Oczywiście w tym okresie warto wzbogacić dietę o sezonowe owoce i warzywa. Dzień zawsze powinniśmy zacząć od pełnowartościowego śniadania. Osobiście polecam owsiankę ze świeżymi malinami, jagodami albo truskawkami – smacznie, pożywnie i zdrowo! Jeśli zaś chodzi o obiad albo kolację, to warto postawić na sałatki.

Tutaj sprawdzą się z kolei sezonowe warzywa, takie jak sałata, pomidory, rzodkiewka albo ogórki. Te z własnego ogródka (nawet tego na balkonie!) smakują doskonale. Jeśli jednak nie macie apetytu, to możecie zrobić smoothie. Zmiksujcie swoje ulubione owoce (lub owoce i warzywa) z dodatkiem jogurtu naturalnego i wypijcie w ramach jednego z posiłków. Dzięki temu dostarczycie sobie niezbędnych witamin i nieco się wzmocnicie, co jest bardzo ważne, gdy temperatura znacznie wzrasta.

Jeśli nie macie pomysłu na typowo letnią sałatkę, to służę pomocą. Sprawdźcie poniższy przepis na taką z dodatkiem arbuza i sera feta. Będzie pysznie i orzeźwiająco!

Niezbędne składniki:

  • 500 g arbuza
  • 200 g sera feta
  • 1 garść liści mięty
  • bazylia

Sos miodowo-cytrynowy:

  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu płynnego

Opis przygotowania: arbuza pokroić w dużą kostkę i małym nożykiem usunąć wszystkie pestki. Wrzucić do dużej miski. Ser feta odsączyć na sicie, pokroić w troszkę mniejszą kostkę niż arbuza i dorzucić do miski. Miętę i bazylię poszarpać na mniejsze kawałki, dodać do sałatki.

Do szklanki wycisnąć sok z cytryny i dodać miód (najlepszy będzie lipowy lub wielokwiatowy). Mieszać do momentu, aż rozpuści się w soku. Sosem polać sałatkę i delikatnie wymieszać - najlepiej drewnianą łyżką. Na talerzu można udekorować świeżą miętą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna