Trwa ładowanie...

Jak sobie radzić z upałami? Kulinarne i niekulinarne sposoby

W ostatnim czasie fala upałów dotknęła Polskę. Zdarzało się, że temperatura przekraczała nawet 30 stopni Celsjusza. Nie ma się co oszukiwać, większość z nas nie przywykła do takiej pogody. Jak sobie z nią radzić? Istnieje na to kilka sposobów: kulinarnych i nie tylko!

Jak sobie radzić z upałami? Kulinarne i niekulinarne sposobyŹródło: Archiwum prywatne
d1e9kl6
d1e9kl6

Po pierwsze: odpowiednie nawodnienie. Izotonik sprawdzi się lepiej niż zwykła woda

Kiedy temperatura rośnie, musimy przede wszystkim pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. Większość z nas kupuje więc butelkę wody i stara się regularnie popijać ją w ciągu dnia. To oczywiście dobry pomysł, ale musimy pamiętać o tym, że istnieją napoje, które skuteczniej gaszą pragnienie, a dodatkowo mają właściwości odżywcze i pobudzające.

O czym mowa? O izotonikach, które możecie zrobić samodzielnie. W jaki sposób? Tak naprawdę wystarczy dodać szczyptę soli do wody oraz wycisnąć sok z cytryny. Jeśli chcecie, by taki napój smakował jeszcze lepiej, to wzbogaćcie go dodatkiem miodu albo odrobiną syropu z agawy. Noście go ze sobą w butelce i popijajcie w ciągu dnia. Dzięki temu będziecie odpowiednio nawodnieni i lepiej poradzicie sobie z upałami. Izotoniki mają też właściwości wzmacniające i przyczyniają się do tego, że czujemy się mniej ospali i wykończeni przez pogodę.

Oczywiście, w sklepach możecie kupić gotowe produkty, ale osobiście doradzam samodzielne wykonanie - będzie zdrowiej oraz taniej! Jeśli chodzi o wodę, to warto ją wykorzystać nie tylko do picia. Jeśli macie taką możliwość, zafundujcie sobie w ciągu dnia prysznic – natychmiast poczujecie ulgę. Sprawdzi się też basen (może być nawet mały, w którym jedynie zamoczycie nogi). Inną opcją jest zaopatrzenie się w specjalny spryskiwacz, którym będziemy w stanie zwilżyć swoją skórę.

Zobacz też: Nie tylko cytrynowa. Oto pomysły na orzeźwiające lemoniady

Pozostając w temacie napojów, musicie też zdawać sobie sprawę z tego, że niektóre z nich (zwłaszcza tropikalne) mają działanie wychładzające. Mango, grejpfruty i pomarańcze - to tylko niektóre z owoców, które warto wycisnąć, dodać kostki lodu i wypić w trakcie upałów. Poczujemy ulgę i uzupełnimy niedobory witamin w organizmie.

d1e9kl6

Nie objadaj się, ale nie zapominaj o tym, żeby regularnie spożywać posiłki. Musisz mieć siłę!

Latem nasz apetyt jest znacznie mniejszy. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że rezygnacja z wysokokalorycznych posiłków nie powinna być równoznaczna z całkowitym zaprzestaniem jedzenia. Musimy pamiętać, by regularnie się odżywiać, ponieważ potrzebujemy energii!

Oczywiście w tym okresie warto wzbogacić dietę o sezonowe owoce i warzywa. Dzień zawsze powinniśmy zacząć od pełnowartościowego śniadania. Osobiście polecam owsiankę ze świeżymi malinami, jagodami albo truskawkami – smacznie, pożywnie i zdrowo! Jeśli zaś chodzi o obiad albo kolację, to warto postawić na sałatki.

Tutaj sprawdzą się z kolei sezonowe warzywa, takie jak sałata, pomidory, rzodkiewka albo ogórki. Te z własnego ogródka (nawet tego na balkonie!) smakują doskonale. Jeśli jednak nie macie apetytu, to możecie zrobić smoothie. Zmiksujcie swoje ulubione owoce (lub owoce i warzywa) z dodatkiem jogurtu naturalnego i wypijcie w ramach jednego z posiłków. Dzięki temu dostarczycie sobie niezbędnych witamin i nieco się wzmocnicie, co jest bardzo ważne, gdy temperatura znacznie wzrasta.

Jeśli nie macie pomysłu na typowo letnią sałatkę, to służę pomocą. Sprawdźcie poniższy przepis na taką z dodatkiem arbuza i sera feta. Będzie pysznie i orzeźwiająco!

Niezbędne składniki:

  • 500 g arbuza
  • 200 g sera feta
  • 1 garść liści mięty
  • bazylia

Sos miodowo-cytrynowy:

  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu płynnego

Opis przygotowania: arbuza pokroić w dużą kostkę i małym nożykiem usunąć wszystkie pestki. Wrzucić do dużej miski. Ser feta odsączyć na sicie, pokroić w troszkę mniejszą kostkę niż arbuza i dorzucić do miski. Miętę i bazylię poszarpać na mniejsze kawałki, dodać do sałatki.

Do szklanki wycisnąć sok z cytryny i dodać miód (najlepszy będzie lipowy lub wielokwiatowy). Mieszać do momentu, aż rozpuści się w soku. Sosem polać sałatkę i delikatnie wymieszać - najlepiej drewnianą łyżką. Na talerzu można udekorować świeżą miętą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1e9kl6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1e9kl6
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj