Trwa ładowanie...

Jak sobie radzić z upałami? Kulinarne i niekulinarne sposoby

W ostatnim czasie fala upałów dotknęła Polskę. Zdarzało się, że temperatura przekraczała nawet 30 stopni Celsjusza. Nie ma się co oszukiwać, większość z nas nie przywykła do takiej pogody. Jak sobie z nią radzić? Istnieje na to kilka sposobów: kulinarnych i nie tylko!
Share
Jak sobie radzić z upałami? Kulinarne i niekulinarne sposoby
Jak sobie radzić z upałami? Kulinarne i niekulinarne sposobyŹródło: Archiwum prywatne
dp20u7e

Po pierwsze: odpowiednie nawodnienie. Izotonik sprawdzi się lepiej niż zwykła woda

Kiedy temperatura rośnie, musimy przede wszystkim pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. Większość z nas kupuje więc butelkę wody i stara się regularnie popijać ją w ciągu dnia. To oczywiście dobry pomysł, ale musimy pamiętać o tym, że istnieją napoje, które skuteczniej gaszą pragnienie, a dodatkowo mają właściwości odżywcze i pobudzające.

O czym mowa? O izotonikach, które możecie zrobić samodzielnie. W jaki sposób? Tak naprawdę wystarczy dodać szczyptę soli do wody oraz wycisnąć sok z cytryny. Jeśli chcecie, by taki napój smakował jeszcze lepiej, to wzbogaćcie go dodatkiem miodu albo odrobiną syropu z agawy. Noście go ze sobą w butelce i popijajcie w ciągu dnia. Dzięki temu będziecie odpowiednio nawodnieni i lepiej poradzicie sobie z upałami. Izotoniki mają też właściwości wzmacniające i przyczyniają się do tego, że czujemy się mniej ospali i wykończeni przez pogodę.

dp20u7e

Oczywiście, w sklepach możecie kupić gotowe produkty, ale osobiście doradzam samodzielne wykonanie - będzie zdrowiej oraz taniej! Jeśli chodzi o wodę, to warto ją wykorzystać nie tylko do picia. Jeśli macie taką możliwość, zafundujcie sobie w ciągu dnia prysznic – natychmiast poczujecie ulgę. Sprawdzi się też basen (może być nawet mały, w którym jedynie zamoczycie nogi). Inną opcją jest zaopatrzenie się w specjalny spryskiwacz, którym będziemy w stanie zwilżyć swoją skórę.

Zobacz też: Nie tylko cytrynowa. Oto pomysły na orzeźwiające lemoniady

Pozostając w temacie napojów, musicie też zdawać sobie sprawę z tego, że niektóre z nich (zwłaszcza tropikalne) mają działanie wychładzające. Mango, grejpfruty i pomarańcze - to tylko niektóre z owoców, które warto wycisnąć, dodać kostki lodu i wypić w trakcie upałów. Poczujemy ulgę i uzupełnimy niedobory witamin w organizmie.

dp20u7e

Nie objadaj się, ale nie zapominaj o tym, żeby regularnie spożywać posiłki. Musisz mieć siłę!

Latem nasz apetyt jest znacznie mniejszy. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że rezygnacja z wysokokalorycznych posiłków nie powinna być równoznaczna z całkowitym zaprzestaniem jedzenia. Musimy pamiętać, by regularnie się odżywiać, ponieważ potrzebujemy energii!

Oczywiście w tym okresie warto wzbogacić dietę o sezonowe owoce i warzywa. Dzień zawsze powinniśmy zacząć od pełnowartościowego śniadania. Osobiście polecam owsiankę ze świeżymi malinami, jagodami albo truskawkami – smacznie, pożywnie i zdrowo! Jeśli zaś chodzi o obiad albo kolację, to warto postawić na sałatki.

Tutaj sprawdzą się z kolei sezonowe warzywa, takie jak sałata, pomidory, rzodkiewka albo ogórki. Te z własnego ogródka (nawet tego na balkonie!) smakują doskonale. Jeśli jednak nie macie apetytu, to możecie zrobić smoothie. Zmiksujcie swoje ulubione owoce (lub owoce i warzywa) z dodatkiem jogurtu naturalnego i wypijcie w ramach jednego z posiłków. Dzięki temu dostarczycie sobie niezbędnych witamin i nieco się wzmocnicie, co jest bardzo ważne, gdy temperatura znacznie wzrasta.

dp20u7e

Jeśli nie macie pomysłu na typowo letnią sałatkę, to służę pomocą. Sprawdźcie poniższy przepis na taką z dodatkiem arbuza i sera feta. Będzie pysznie i orzeźwiająco!

Niezbędne składniki:

  • 500 g arbuza
  • 200 g sera feta
  • 1 garść liści mięty
  • bazylia

Sos miodowo-cytrynowy:

  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu płynnego

Opis przygotowania: arbuza pokroić w dużą kostkę i małym nożykiem usunąć wszystkie pestki. Wrzucić do dużej miski. Ser feta odsączyć na sicie, pokroić w troszkę mniejszą kostkę niż arbuza i dorzucić do miski. Miętę i bazylię poszarpać na mniejsze kawałki, dodać do sałatki.

Do szklanki wycisnąć sok z cytryny i dodać miód (najlepszy będzie lipowy lub wielokwiatowy). Mieszać do momentu, aż rozpuści się w soku. Sosem polać sałatkę i delikatnie wymieszać - najlepiej drewnianą łyżką. Na talerzu można udekorować świeżą miętą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dp20u7e

Podziel się opinią

Share
dp20u7e
dp20u7e
Więcej tematów