Trwa ładowanie...

Hot cross buns. Tradycyjne bułeczki z Wielkiej Brytanii

Będąc w Londynie, miałam okazję spałaszować bezglutenową hot cross bun, która choć o nie najlepszym składzie, smakowała wyśmienicie. Tak oto zrodził się pomysł przygotowania wersji domowej

Hot cross buns. Tradycyjne bułeczki z Wielkiej BrytaniiŹródło: Materiały prasowe
dvl0hez
dvl0hez

Podjęłam kilka nieudanych prób, ale ostateczny efekt sprawił, że zatańczyłam z radości. Mimo że lista składników może Ci się wydać dość długa, chwila pracy zaowocuje niebywale puszystym miąższem, który sprawi, że zapomnisz o jakiejkolwiek diecie.

Bułeczki:
• 150 g mąki ryżowej
• 150 g mąki ziemniaczanej
• 100 g mąki z tapioki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 10 g suszonych drożdży
• 3/4 łyżeczki gumy ksantanowej
• 1 1/2 łyżki siemienia lnianego
• 2/3 szklanki gorącej wody
• 1 łyżka stałego oleju kokosowego
• 100 g purée z marchewki
• 250 ml mleka roślinnego
• 50 ml syropu klonowego
• 50 g ksylitolu
• 1 niewielkie jabłko
• 75 g rodzynek
• 75 g suszonej żurawiny
• skórka otarta z 1 ekologicznej pomarańczy
• 1 łyżeczka cynamonu

Krzyżyki:
• 40 g mąki ryżowej
• 30 g mąki ziemniaczanej
• 5 łyżek wody

Glazura:
• 2 łyżki konfitury morelowej

dvl0hez

Dodatkowo:
• 2 – 3 łyżki oliwy
• 4 łyżki mleka roślinnego
• 50 g mąki ziemniaczanej (i więcej do podsypywania blatu)

Wykonanie:

  1. Wszystkie mąki połącz w misce i przesiej. Dodaj proszek do pieczenia i ponownie przesiej przez sito. Dodaj cynamon, gumę ksantanową i drożdże.

Wymieszaj.

  1. Siemię zalej 1/3 szklanki gorącej wody i odstaw do napęcznienia, a następnie zmiksuj z 1/3 szklanki mleka. Pozostałe mleko podgrzej delikatnie, a olej rozpuść i wystudź.
  2. Do mąki dodaj purée z marchewki, syrop, ksylitol, mleko i siemię. Za pomocą miksera wyrób jednolite, luźne ciasto. Powinno to zająć 7 – 8 minut. Najlepiej skorzystać z robota, który ma funkcję zagniatania ciasta drożdżowego. Pod koniec dodaj olej i wymieszaj do połączenia.
  3. Ciasto przełóż do naoliwionej dużej miski i przykryj szczelnie folią typu stretch. Odstaw na 1 godzinę, do podwojenia objętości.
  4. Jabłko obierz i pokrój w małą kostkę. Wymieszaj z rodzynkami, żurawiną i skórką.
  5. Ciasto uderz pięścią, aby pozbyć się bąbelków powietrza. Zagnieć z 50 g mąki ziemniaczanej na plastyczne ciasto.
  6. Blat posyp cienką warstwą mąki i rozwałkuj ciasto na gruby placek. Posyp równomiernie bakaliami i zwiń w rulon. Pokrój na 9 kawałków i z każdego uformuj kształtną bułeczkę. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Każdą bułeczkę posmaruj mlekiem. Przykryj ponownie folią i odstaw na 25 minut do wyrośnięcia.
  7. Przygotuj pastę do krzyżyków. Mąkę dokładnie połącz z wodą. Woreczek śniadaniowy wypełnij masą i minimalnie obetnij jeden z rogów.
  8. Wyrośnięte babeczki posmaruj mlekiem wymieszanym z oliwą i pokryj pastą tak, by utworzyły się krzyże.
  9. Piecz ok. 25 minut w 200°C z termoobiegiem.
  10. Konfiturę zmiksuj, aby miała jednolitą konsystencję. Gorące, rumiane bułeczki pokryj morelami. Ostudź zupełnie przed podaniem. Smacznego!

Jeżeli masz doświadczenie w produkcji ciasta drożdżowego, na pewno wiesz, że trudno jest podać bardzo dokładne proporcje. Czasami intuicyjnie trzeba dodać więcej lub mniej mąki, aby ciasto zyskało pożądaną konsystencję. Pamiętaj jednak, że znacznie lepsze efekty osiągniesz, kiedy ciasto pozostanie luźne. Zawsze łatwiej będzie Ci dodać więcej mąki, niż ratować zbitą kulę.

dvl0hez

Przepis pochodzi z książki Weroniki Madejskiej "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem"

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dvl0hez
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dvl0hez
Więcej tematów