Trwa ładowanie...
d3bki9w
21-05-2008 09:46

Ciasto drożdżowe

Przepis
4.5
(2 głosy)
Oceń:
d3bki9w
Składniki
    • CIASTO
    • 5 jaj
    • 2 szklanki cukru
    • 15 dag drożdży
    • 1,5 szklanki mleka
    • 1 margaryna "Kasia"
    • 1 kg i 1/2 szklanki mąki
    • aromat rumowy lub arakowy
    • bakalie: rodzynki
      • KRUSZONKA
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżka mąki
Przepis

Cukier oraz rozkruszone drożdże wsypać do miski. Następnie dodać jajka, mleko i margarynę pokrojoną w plastry 0,5 cm. Wszystko wymieszać (niezbyt dokładnie) i odstawić na 4 -5 godzin. Po tym czasie wsypać mąkę, dodać aromat rumowy lub arakowy. Ciasto wyrobić ręką w misce. Na koniec dodać bakalie (rodzynki).

Ciasto przełożyć do dwóch podłużnych foremek wysmarowanych tłuszczem. Posypać kruszonką lub wyrównać dłonią umoczoną w oliwie. Wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 140 stopni C do czasu wyrośnięcia ciasta (ciasto zrówna się z wysokością foremki). Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni C. Gdy ciasto zarumieni się zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Czas pieczenia około 1 godziny i 10 minut.
Przepis na kruszonkę: Masło, cukier i mąkę wymieszać i wyrobić. Następnie rozkruszyć na przygotowane ciasto.

Przepis dodał użytkownik Tysia

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3bki9w
d3bki9w
d3bki9w
Więcej tematów
d3bki9w