Herbatniki z pianką. Pyszne ciacho bez pieczenia
Rozpływające się w ustach kakaowo-waniliowe ciacho z herbatnikami. Przypomina trochę ptasie mleczko. Jest delikatne i słodkie. Nie wymaga pieczenia. Można je przygotować dzień wcześniej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
• 24 herbatniki maślane (foremka "keksówka')
Masa kakaowa:
• 200 g serka homogenizowanego
• 1 łyżka erytrolu
• 1 łyżka kakao
• 2 łyżki żelatyny
• ½ szklanki wrzątku
• ½ szklanki śmietanki 36 proc.
Masa waniliowa:
• 200 g serka homogenizowanego
• 2 łyżki erytrolu
• laska wanilii
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 2 łyżki żelatyny
• ½ szklanki wrzątku
• ½ szklanki śmietanki 36 proc.
Zdobienie:
• Czekolada
Na dnie foremki ułożyć herbatniki (w ten sposób, by pokryły całe dno, lecz nie zachodziły na siebie). W razie potrzeby ciastka przy brzegach przyciąć.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić. Serek przełożyć do miski, posłodzić erytrolem, wsypać kakao i zmiksować na najmniejszych obrotach. Wlać żelatynę i ponownie zmiksować. Połączyć z bitą śmietaną i wylać na herbatniki. Foremkę wstawić do lodówki, by masa stężała.
Masę waniliową przygotować podobnie jak kakaową – bez kakao, za to z większą ilością erytrolu, sokiem z cytryny i ziarenkami z laski wanilii.
Na zastygniętej masie kakaowej ułożyć herbatniki. Na ciasteczka wylać masę waniliową. Na masie ułożyć kruche ciasteczka. Foremkę wstawić do lodówki.
Gotowe ciasto udekorować płynną czekoladą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze