Trwa ładowanie...
d3m71y4
d3m71y4

Herbatniki z pianką. Pyszne ciacho bez pieczenia

Przepis

Rozpływające się w ustach kakaowo-waniliowe ciacho z herbatnikami. Przypomina trochę ptasie mleczko. Jest delikatne i słodkie. Nie wymaga pieczenia. Można je przygotować dzień wcześniej.

3.0
(61 głosów)
Oceń:
d3m71y4
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
fot. Grzegorz Kozakiewicz
Archiwum prywatne
fot. Grzegorz Kozakiewicz
Składniki

• 24 herbatniki maślane (foremka "keksówka')

Masa kakaowa:
• 200 g serka homogenizowanego
• 1 łyżka erytrolu
• 1 łyżka kakao
• 2 łyżki żelatyny
• ½ szklanki wrzątku
• ½ szklanki śmietanki 36 proc.

Masa waniliowa:
• 200 g serka homogenizowanego
• 2 łyżki erytrolu
• laska wanilii
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 2 łyżki żelatyny
• ½ szklanki wrzątku
• ½ szklanki śmietanki 36 proc.

Zdobienie:
• Czekolada

Przepis

Na dnie foremki ułożyć herbatniki (w ten sposób, by pokryły całe dno, lecz nie zachodziły na siebie). W razie potrzeby ciastka przy brzegach przyciąć.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić. Serek przełożyć do miski, posłodzić erytrolem, wsypać kakao i zmiksować na najmniejszych obrotach. Wlać żelatynę i ponownie zmiksować. Połączyć z bitą śmietaną i wylać na herbatniki. Foremkę wstawić do lodówki, by masa stężała.

Masę waniliową przygotować podobnie jak kakaową – bez kakao, za to z większą ilością erytrolu, sokiem z cytryny i ziarenkami z laski wanilii.
Na zastygniętej masie kakaowej ułożyć herbatniki. Na ciasteczka wylać masę waniliową. Na masie ułożyć kruche ciasteczka. Foremkę wstawić do lodówki.

Gotowe ciasto udekorować płynną czekoladą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Herbatniki z pianką. Pyszne ciacho bez pieczenia
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

78
78
Share
d3m71y4
d3m71y4
d3m71y4

d3m71y4
d3m71y4
d3m71y4