Cukier z prawdziwą wanilią – właściwości, przepis

Cukier waniliowy jest dosyć drogim i trudno dostępnym w polskich sklepach produktem. W swoim składzie ma cukier buraczany i prawdziwą wanilię albo ekstrakt waniliowy. To świetny dodatek do domowych wypieków, przetworów czy lodów. Najczęściej jest jednak zastępowany przez cukier wanilinowy, którego skład wzbudza spore kontrowersje, a smak i aromat mocno odbiegają od oryginału. Choć wanilia jest jedną z najdroższych przypraw na świecie, to warto zaopatrzyć domową spiżarnię w produkty przygotowane z jej użyciem.

Cukier z prawdziwą wanilią można w prosty sposób przygotować w domu, a jest zdecydowanie lepszy niż dostępny w sklepach cukier wanilinowy
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Andżelika Kolebuk

Cukier z prawdziwej wanilii – co to jest?

Cukier z prawdziwą wanilią to mieszanka popularnego cukru buraczanego z laskami wanilii albo ekstraktem waniliowym. Z powodzeniem można go przygotować w domowych warunkach. Z pewnością taki cukier znajdzie zastosowanie w wielu przetworach, deserach czy napojach. Ponadto cukier z prawdziwą wanilią jest produktem naturalnym i o wiele zdrowszym niż tani i łatwo dostępny w sklepach zamiennik – cukier wanilinowy.

Cukier z prawdziwej wanilii – wanilia a wanilina

Pewnie nie wszyscy wiedzą, ale tak chętnie wybierany przez nas w sklepach cukier wanilinowy nie jest tym samym, co cukier z prawdziwą wanilią. Jedna literka w nazwie powoduje sporą różnicę w składzie i jakości obu produktów. Pierwszy jest efektem syntetycznej fabrykacji.

Co prawda wanilina to produkt organiczny i występuje nawet w składzie prawdziwej wanilii, ale do celów przemysłowych otrzymywana jest w sposób sztuczny z takich związków, jak lignina, eugenol czy kwasy lignosulfonowe. Co prawda można uzyskiwać ją ze strąków czy lasek wanilii, ale byłoby to rozwiązanie o wiele droższe i mniej wydajne.

Wanilina, poza zdecydowanie gorszymy walorami smakowymi, nie jest obojętna dla naszego zdrowa. Powinny unikać jej osoby ze skłonnościami do alergii, ponieważ może wywołać egzemę, podrażnienia skóry i jej kontaktowe zapalenie, a także zmiany pigmentacji. Amerykanie zamieścili wanilinę w rejestrze Narodowego Instytutu Zdrowia Stanów Zjednoczonych. Warto więc przekonać się do naturalnego cukru z prawdziwej wanilii.

Cukier z prawdziwą wanilią – właściwości

W cukrze z prawdziwą wanilią znajduje się minimum 27% wanilii, to całkiem sporo. Zwłaszcza, że wanilia jest rośliną używaną także w celach leczniczych. Pomoże nam, kiedy jesteśmy przemęczeni, doskwierają nam bóle reumatyczne czy rozstrój nerwowy. Jest tak dlatego, że wanilia poprawia ogólną kondycję psychiczną, działa przeciwgorączkowo i wzmacnia mięsień sercowy. Zaleca się ją także jako produkt pomocniczy przy leczeniu depresji.

Cukier z prawdziwą wanilią – przepis

Cukier z prawdziwa wanilią raczej trudno znaleźć w osiedlowych spożywczakach czy nawet marketach. Najczęściej możemy go spotkać w tzw. sklepach ze zdrową żywnością. Nie jest to jednak produkt należący do najtańszych. Za niewielką saszetkę cukru z prawdziwą wanilią zapłacimy ok. 1,30 zł-1,50 zł, podczas gdy popularny cukier wanilinowy kosztuje ok. 0,60 zł. Warto jednak wiedzieć, że z powodzeniem możemy przygotować cukier z prawdziwą wanilią w domu, nie przepłacając przy tym za markę i marżę sklepową.

Jak zrobić cukier z prawdziwą wanilią? Wystarczy kupić laski wanilii, przekroić je, wyjmując ziarna i wymieszać je z białym cukrem, a następnie szczelnie zamknąć np. w słoiku.

Pamiętajmy, że taska laska wanilii jest niezwykle aromatyczna, więc można ją pokroić i dodać do mieszanki. Można nawet pokusić się o domowy ksylitol, a wszystko robiąc zakupy przez internet, gdzie produkty takie, jak wanilia czy ksylitol są o wiele tańsze.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne