Cukier z prawdziwą wanilią – właściwości, przepis
Cukier waniliowy jest dosyć drogim i trudno dostępnym w polskich sklepach produktem. W swoim składzie ma cukier buraczany i prawdziwą wanilię albo ekstrakt waniliowy. To świetny dodatek do domowych wypieków, przetworów czy lodów. Najczęściej jest jednak zastępowany przez cukier wanilinowy, którego skład wzbudza spore kontrowersje, a smak i aromat mocno odbiegają od oryginału. Choć wanilia jest jedną z najdroższych przypraw na świecie, to warto zaopatrzyć domową spiżarnię w produkty przygotowane z jej użyciem.
Cukier z prawdziwej wanilii – co to jest?
Cukier z prawdziwą wanilią to mieszanka popularnego cukru buraczanego z laskami wanilii albo ekstraktem waniliowym. Z powodzeniem można go przygotować w domowych warunkach. Z pewnością taki cukier znajdzie zastosowanie w wielu przetworach, deserach czy napojach. Ponadto cukier z prawdziwą wanilią jest produktem naturalnym i o wiele zdrowszym niż tani i łatwo dostępny w sklepach zamiennik – cukier wanilinowy.
Cukier z prawdziwej wanilii – wanilia a wanilina
Pewnie nie wszyscy wiedzą, ale tak chętnie wybierany przez nas w sklepach cukier wanilinowy nie jest tym samym, co cukier z prawdziwą wanilią. Jedna literka w nazwie powoduje sporą różnicę w składzie i jakości obu produktów. Pierwszy jest efektem syntetycznej fabrykacji.
Co prawda wanilina to produkt organiczny i występuje nawet w składzie prawdziwej wanilii, ale do celów przemysłowych otrzymywana jest w sposób sztuczny z takich związków, jak lignina, eugenol czy kwasy lignosulfonowe. Co prawda można uzyskiwać ją ze strąków czy lasek wanilii, ale byłoby to rozwiązanie o wiele droższe i mniej wydajne.
Wanilina, poza zdecydowanie gorszymy walorami smakowymi, nie jest obojętna dla naszego zdrowa. Powinny unikać jej osoby ze skłonnościami do alergii, ponieważ może wywołać egzemę, podrażnienia skóry i jej kontaktowe zapalenie, a także zmiany pigmentacji. Amerykanie zamieścili wanilinę w rejestrze Narodowego Instytutu Zdrowia Stanów Zjednoczonych. Warto więc przekonać się do naturalnego cukru z prawdziwej wanilii.
Cukier z prawdziwą wanilią – właściwości
W cukrze z prawdziwą wanilią znajduje się minimum 27% wanilii, to całkiem sporo. Zwłaszcza, że wanilia jest rośliną używaną także w celach leczniczych. Pomoże nam, kiedy jesteśmy przemęczeni, doskwierają nam bóle reumatyczne czy rozstrój nerwowy. Jest tak dlatego, że wanilia poprawia ogólną kondycję psychiczną, działa przeciwgorączkowo i wzmacnia mięsień sercowy. Zaleca się ją także jako produkt pomocniczy przy leczeniu depresji.
Cukier z prawdziwą wanilią – przepis
Cukier z prawdziwa wanilią raczej trudno znaleźć w osiedlowych spożywczakach czy nawet marketach. Najczęściej możemy go spotkać w tzw. sklepach ze zdrową żywnością. Nie jest to jednak produkt należący do najtańszych. Za niewielką saszetkę cukru z prawdziwą wanilią zapłacimy ok. 1,30 zł-1,50 zł, podczas gdy popularny cukier wanilinowy kosztuje ok. 0,60 zł. Warto jednak wiedzieć, że z powodzeniem możemy przygotować cukier z prawdziwą wanilią w domu, nie przepłacając przy tym za markę i marżę sklepową.
Jak zrobić cukier z prawdziwą wanilią? Wystarczy kupić laski wanilii, przekroić je, wyjmując ziarna i wymieszać je z białym cukrem, a następnie szczelnie zamknąć np. w słoiku.
Pamiętajmy, że taska laska wanilii jest niezwykle aromatyczna, więc można ją pokroić i dodać do mieszanki. Można nawet pokusić się o domowy ksylitol, a wszystko robiąc zakupy przez internet, gdzie produkty takie, jak wanilia czy ksylitol są o wiele tańsze.