Herbata nie tylko do kubka. Nietypowe zastosowanie naparu

Triumfy święciły najróżniejsze gatunki herbat, parzone na zimno i na gorąco. Eksperci spierali się, która jest najzdrowsza i najbardziej oryginalna. Ten rok również będzie należał do herbaty. Nie chodzi jednak o wariacje na temat tego naparu czy kolejne egzotyczne odmiany. Będziemy je dodawać do ciast, deserów, sosów, pikantnych przekąsek i innych dań. Zaskoczeni?

Herbata sprawdzi się nie tylko jako napój. Można ją wykorzystać w wielu daniach.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Matcha dobra na wszystko

Jak się okazuje kulinarne zastosowanie herbaty (zarówno w postaci naparu, jak i liści czy proszku) nie jest wymysłem naszych czasów. - Herbata była używana jako potrawa już ponad 2000 lat temu. Początkowo z liści herbaty przygotowywano zupę. Posiekaną cebulę i czosnek gotowano, a następnie dodawano liście herbaty. Wystarczyło posolić, żeby otrzymać wartościowy posiłek – tłumaczy w rozmowie z WP Kobieta Patryk Płuciennik z Czajnikowy.pl.

Herbata, podobnie jak wino, może wzbogacić smak dania, wydobyć jego głębię i nadać niepowtarzalny aromat. - Obecnie to Japonia słynie z dodatków herbacianych. Matchę, czyli zieloną sproszkowaną herbatę dodaje się tam do shake'ów, ryżu, lodów czy mięsa. Zielona herbata jest bardzo zdrowa, zawiera dużo przeciwutleniaczy, a tym samym działa dobroczynnie na cały organizm – dodaje ekspert.

Matchę bez problemu dostaniemy w delikatesach i sklepach internetowych. Jest świetną i znacznie lepszą alternatywą od porannej kawy. Nie tylko pobudza i daje energię, ale też fantastycznie poprawia pamięć i koncentrację. Co ciekawe, jedna filiżanka matchy odpowiada 10 filiżankom zwykłej zielonej herbaty. Zapewni oryginalny smak i piękny kolor ciasteczkom, domowym wypiekom czy... czekoladzie.

- Dwie tabliczki białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie wrzucamy kostki czekolady i mieszamy do uzyskania płynnej czekolady. Dodajemy ok. 5 gramów matchy i dokładnie mieszamy. Do foremek wlewamy na dno czekoladę wymieszaną z herbatą matcha, dodajemy pokruszone ciasteczka lub jagody goji. Uzupełniamy foremki masą czekoladą i ostawiamy, by czekoladki zastygły – radzi Patryk Płuciennik.

Zielona herbata doskonale sprawdzi się również w połączeniu z makaronem czy rybami. Surowego łososia możemy obtoczyć w pokruszonych liściach i upiec w folii lub usmażyć na odrobinie oleju. Świetnym uzupełnieniem będzie odrobina soku z limonki, ryż jaśminowy ugotowany z dodatkiem mleka kokosowego i ugotowana fasolka szparagowa posypana obficie posiekaną kolendrą.

Herbata, która smakuje jak mięso

W mocnym naparze z czarnej herbaty możemy natomiast zamarynować kawałki kurczaka (piersi, udka), to połączenie jest popularne na Sri Lance. Do tego odrobina sosu sojowego i orientalnych przypraw. Tak przygotowane mięso wystarczy upiec i podać z ryżem. W czarnej herbacie możemy również udusić karkówkę. Mięso zyska delikatny smak, będzie soczyste i rozpływające się w ustach. Nie boisz się eksperymentów? Użyj herbaty earl grey, aromatyzowanej bergamotką. Do marynaty dodaj odrobinę wytrawnego wina i pokrojone w kostkę kwaskowate jabłko.

- Dla wegetarian polecamy czarną wędzoną herbatę Lapsang, która potrafi bardzo autentycznie nadać potrawom bezmięsnym, wędzonego aromatu. Można z nią przygotować np. burgery na bazie soczewicy – przekonuje bloger. - Gotujemy soczewicę w naparze z Lapsang i Yerba mate. Potem blendujemy razem z jajkami i solą. Dodajemy posiekaną cebulę, marchewkę i ząbek czosnku. Mieszamy z bułką tartą. Formujemy burgery i grillujemy. Podajemy z chrupiącą bułką i ulubionymi dodatkami – dodaje.

Paragwajski eliksir zdrowia

Skoro jesteśmy przy Yerba mate, warto wspomnieć, że ten napar z ostrokrzewu nie tylko wspaniale smakuje, ale także ma wiele cudownych właściwości. Zawiera mnóstwo witamin, głównie z grupy B, ale również A, C, E oraz sole mineralne m.in. magnez, wapń, żelazo i potas. Kubek yerba mate poprawia koncentrację i pracę mózgu. Ze względu na zawartość wielu związków, niweluje stres i poprawia humor. Pomaga również w utrzymaniu smuklej sylwetki. Obniża poziom złego cholesterolu i reguluje trawienie.

Co powiecie na energetyczne batoniki z dodatkiem Yerba mate? - To słodka przekąska, która ma nas postawić na nogi i dodać nam energii. Nie musimy być sportowcami, by pozwolić sobie na takiego batonika. Jest to świetne rozwiązanie na mały głód, który dopada nas niespodzianie w trakcie dnia. Batonik taki jest zdrowy i energetyzujący dzięki zawartości cukru oraz kofeiny. Nadaje się także dla osób trenujących lub w czasie wycieczki. Przygotowanie go jest proste i szybkie – zachęca Patryk Płuciennik.

Zobacz też: Jak prawidłowo i dobrze zaparzyć herbatę liściastą?

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki