WAŻNE
TERAZ

Zwrot w Instytucie Pileckiego. Radziejowska i Fałkowski przywróceni

Hel kimchi z całych ogórków. Koreański przysmak w prostym przepisie

Chrupiący ogórek sprawia, że to kimchi jest naprawdę ożywcze. I smaczne na każdym etapie, nawet niedofermentowane. Można je więc jeść od razu, jeszcze zanim się ukisi. W Arirang podajemy je przede wszystkim w trakcie trwania w Szwecji sezonu na ogórki gruntowe, czyli od lipca do września. Nie trzymajcie ich jednak zbyt długo, bo od długiego kiszenia zrobią się zbyt miękkie. Kimchi z całych ogórków nadaje się wyśmienicie do wszelkich makaronów.

Hel kimchi z całych ogórków. Koreański przysmak w prostym przepisieHel kimchi z całych ogórków. Koreański przysmak w prostym przepisie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • Duży słoik, około 3 litrów
  • 10 ogórków gruntowych
  • 1/2 szklanki soli morskiej gruboziarnistej

Pasta:

  • 5 łyżek gochugaru, koreańskiej suszonej papryki
  • 4/5 szklanki posiekanego pora
  • łyżeczka rozgniecionego czosnku
  • łyżeczka drobno startego imbiru
  • 2/5 szklanki świeżej rzodkwi pokrojonej w słupki
  • 3 łyżki soli morskiej
  • 2 łyżeczki cukru

Przepis

  • Zrób cztery nacięcia wzdłuż każdego ogórka, ale uważaj, żeby go nie przekroić. Zasól porządnie, dopilnuj, żeby sól znalazła się także w nacięciach.
  • Włóż ogórki do miski i zalej wodą. Zostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Jeśli nie masz czasu, możesz pominąć wodę i zostawić je po prostu na 30 minut w soli.
  • Spróbuj i porządnie wypłucz z soli.
  • Wymieszaj wszystkie składniki na pastę.
  • Wymieszaj ogórki z pastą. Spróbuj ostrożnie wcisnąć pastę w nacięcia.
  • Ściśle ułóż ogórki w szczelnie zamykanym słoiku. Wstaw do lodówki. Kimchi jest gotowe po około 3 dniach i nadaje się do spożycia maksymalnie 2 tygodnie.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru