Gulasz z suszonymi owocami. Smakuje obłędnie

Słodko-ostry i wyrazisty sos i miękkie kawałki mięsa. Brzmi smakowicie? Mamy dla was przepis na obłędny gulasz. Najlepiej podawać go z ryżem, który możemy
wymieszać np. z posiekanym koperkiem i suszoną żurawiną. Do tego sałata i lampka czerwonego wina. pyszny obiad gotowy.

Gulasz z suszonymi owocami. Smakuje obłędnieGulasz z suszonymi owocami. Smakuje obłędnie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 0,5 kg mięsa wołowego (najlepiej pręga, ale może być łopatka, karczek)
  • 2 duże białe cebule
  • kilka moreli suszonych
  • 10 dkg śliwek suszonych (wolę polskie, podwędzane)
  • 5 dkg rodzynek
  • 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego, 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej, 1/2 łyżeczki chili w proszku lub płatkach, sól do smaku

Przepis

  • Mięso należy opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić w kostkę lub paski. Śliwki i morele pokroić w paseczki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  • Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dobrze rozgrzać, zrumienić partiami mięso, obsmażone przekładać do rondla.
  • Gdy już obsmażymy całość, na patelnię dać resztę masła i podsmażyć na nim cebulę, aż się zeszkli, następnie zalać ją winem i zagotować mieszając, aż rozpuszczą się resztki z dna patelni, całość przelać do mięsa.
  • Dodać przyprawy, oprócz soli, pokrojone śliwki, morele i rodzynki (małe w całości, duże można przekroić na pół), dolać ok. 1 szkl. wody i dusić na malutkim ogniu, pod przykrycie, ok. 1,5-2 godz., aż mięso będzie mięciutkie.
  • Solić dopiero pod koniec duszenia. Przed podaniem odstawić na ok. 1 godz. i ew. ponownie podgrzać. Potrawa dusząc się powinna lekko odparować, cebula i rozgotowujące się owoce zagęszczą sos, ale jeśli ktoś chce, może zaprawić go na koniec odrobiną mąki.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna