Gulasz z suszonymi owocami. Smakuje obłędnie
Słodko-ostry i wyrazisty sos i miękkie kawałki mięsa. Brzmi smakowicie? Mamy dla was przepis na obłędny gulasz. Najlepiej podawać go z ryżem, który możemy
wymieszać np. z posiekanym koperkiem i suszoną żurawiną. Do tego sałata i lampka czerwonego wina. pyszny obiad gotowy.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 0,5 kg mięsa wołowego (najlepiej pręga, ale może być łopatka, karczek)
- 2 duże białe cebule
- kilka moreli suszonych
- 10 dkg śliwek suszonych (wolę polskie, podwędzane)
- 5 dkg rodzynek
- 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki masła klarowanego
- przyprawy: 2 liście laurowe, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego, 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej, 1/2 łyżeczki chili w proszku lub płatkach, sól do smaku
Przepis
- Mięso należy opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić w kostkę lub paski. Śliwki i morele pokroić w paseczki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dobrze rozgrzać, zrumienić partiami mięso, obsmażone przekładać do rondla.
- Gdy już obsmażymy całość, na patelnię dać resztę masła i podsmażyć na nim cebulę, aż się zeszkli, następnie zalać ją winem i zagotować mieszając, aż rozpuszczą się resztki z dna patelni, całość przelać do mięsa.
- Dodać przyprawy, oprócz soli, pokrojone śliwki, morele i rodzynki (małe w całości, duże można przekroić na pół), dolać ok. 1 szkl. wody i dusić na malutkim ogniu, pod przykrycie, ok. 1,5-2 godz., aż mięso będzie mięciutkie.
- Solić dopiero pod koniec duszenia. Przed podaniem odstawić na ok. 1 godz. i ew. ponownie podgrzać. Potrawa dusząc się powinna lekko odparować, cebula i rozgotowujące się owoce zagęszczą sos, ale jeśli ktoś chce, może zaprawić go na koniec odrobiną mąki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl