Gulasz wołowy z warzywami. Sycący i rozgrzewający

Zimą chętnie sięgamy po sycące i rozgrzewające dania. Co powiecie na aromatyczny gulasz z pieczarkami, cebulą, fasolką szparagową i czerwoną papryką?

Gulasz wołowy z warzywami. Sycący i rozgrzewającyGulasz wołowy z warzywami. Sycący i rozgrzewający
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g wołowiny
  • olej
  • 2 duże cebule
  • 0,5 l bulionu wołowego
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 papryka
  • 250 g pieczarek
  • 250 g pomidorów
  • sól
  • przyprawa do gulaszu

Przepis

  • Mięso opłukać pod bieżącą, zimną wodą, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
  • Dodać posiekaną cebulę, doprawić przyprawą do smaku. Podlać bulionem i gotować ok. 40 minut. Ziemniaki obrać w kostkę, zaś fasolkę pociąć na kawałki.
  • Paprykę pokroić w paski. Pieczarki również pokroić.
  • Do gotującego się mięsa dodać najpierw ziemniaki, po 5 min. fasolkę i paprykę, a po kolejnych 10 min. pieczarki i gotować jeszcze 3-4 min. Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę, przekroić na ćwiartki i dodać do gulaszu.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany