Guacamole według Ewy Wachowicz. Aromatyczny sos na bazie awokado
Aromatyczna pasta z awokado, podana w oryginalnych miseczkach zawchwyci gości na domowej imprezie. Dodatek chili sprawia, że ta meksykańska przystawka ma wyrazisty smak.
Ewa Wachowicz
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia meksykańska
- Kategoria przepisów: Sosy
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1 awokado
- sok z 1 cytryny
- 1 pomidorków koktailowych
- 1 papryczka chili
- 1 cebula
- sól
- oliwa
Przepis
Awokado rozkroić, usunąć pestkę. Łyżką wyjąć miąższ i pokroić na drobne kawałki. Przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny. Pozostałe składniki pokroić w drobną kostkę, z chili usunąć pestki, dodać do awokado i wymieszać. Przyprawić solą do smaku, skropić oliwą i jeszcze raz wymieszać. Przełożyć do "miseczek", które powstały po wydrążeniu miąższu z awokado.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl