WAŻNE
TERAZ

Prokuratura działa ws. Ziobry. Jest postanowienie po decyzji Sejmu

Grzyb szatan (goryczak żółciowy) - jak go odróżnić od borowika?

Wśród grzybów najchętniej wypatrujemy borowika szlachetnego. Nagminnie zdarza się, że mało wytrawni grzybiarze mylą go z goryczakiem żółciowym. Goryczak żółciowy nie jest grzybem trującym, ale niejadalnym ze względu na wyjątkowo gorzki smak.

Goryczak żółciowyPosmaku goryczy nie usunie nawet kilkakrotne obgotowywanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Borowik szlachetny a goryczak żółciowy

Borowik szlachetny to marzenie wszystkich grzybiarzy. Nic dziwnego. Jest to najbardziej wartościowy i najsmaczniejszy leśny grzyb. Ma wyjątkowy smak i aromat. Można go wykorzystać w kuchni na bardzo wiele sposobów. Nadaje się do duszenia, smażenia, gotowania, pieczenia i suszenia. Sprawdzi się jako główny składnik sosów, zup, farszu do wigilijnych uszek, pierogów czy krokietów.

W lesie powinniśmy jednak zachować czujność. Młode owocniki borowika szlachetnego bardzo łatwo pomylić z niejadalnym goryczakiem żółciowym (niewłaściwie nazywanym borowikiem szatańskim), który ma bardzo gorzki miąższ. Jak je od siebie odróżnić? Nie jest to proste.

Borowik ma zazwyczaj większy kapelusz o szarobrązowej lub czerwonobrązowej barwie i grubszy, bladożółtawy trzon z białą siatką. Z kolei goryczak żółciowy ma średniej wielkości kapelusze i węższe trzony z grubą oliwkowobrązową siatką na jasnym tle. Najbardziej mylącą cechą jest przyjemny zapach goryczaka żółciowego. Można jednak wykonać prosty test. Wystarczy dotknąć językiem odłamanego fragmentu kapelusza. Jeśli wyczujemy gorzki smak, to znaczy, że mamy do czynienia z goryczakiem żółciowym.

Goryczak żółciowy - czy można go jeść?

Goryczak żółciowy nie jest grzybem trującym, jest jednak niejadalny. Jeśli przypadkiem trafi do sosu lub zupy zepsuje smak potrawy. Poza tym może wywołać nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe - bóle brzucha, wymioty, nudności, biegunkę.

Borowik szatański

Grzybiarze często mylą także goryczaka żółciowego z borowikiem szatańskim i nazywają go "szatanem". Są to jednak dwa różne grzyby. Borowik szatański występuje on w lasach bukowych i dębowych od lipca do października, szczególnie w tych regionach Polski, gdzie lasy rosną na wzgórzach i stokach. Trzon borowika szatańskiego jest dość krótki i bulwiasty. Ma żółtawy kolor i pokrywa go wyraźna, gęsta siateczka. Zjedzenie borowika szatańskiego powoduje nudności, wymioty, skurcze i nerwobóle. Po zjedzeniu tych grzybów trzeba jak najszybciej przeprowadzić płukanie żołądka, bo zawarte w nich toksyny mogą nawet doprowadzić do śmierci.

Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości czy znaleziony przez nas grzyb jest grzybem jadalnym, zrezygnujmy z jedzenia go albo pokażmy naszą zdobycz grzyboznawcy.

Suszone grzyby. Ciesz się nimi cały rok

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika