Co zrobić z maślaków?
Maślaki to bardzo popularne i smaczne grzyby. Można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Nadają się do duszenia, smażenia i marynowania. Z maślaków można też przygotować pyszny sos ze śmietaną czy zupę. Maślaki warto również dodać do risotto, jajecznicy, zupy czy dań z makaronem. Zobaczcie nasze inspiracje.
Maślaki duszone ze śmietaną i cebulką
Składniki:
- 1,5 kg świeżych maślaków
- 2 cebule
- 2-3 łyżki klarowanego masła
- sól, pieprz do smaku
- 300 ml śmietanki 30 proc.
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać obrane i pokrojone maślaki. Smażyć przez ok. 10 minut.
- Przygotowane maślaki zalać śmietaną.
- Całość dusić na maleńkim ogniu jeszcze przez 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
- Podawać z plackami ziemniaczanymi lub puree.
Kaszotto z grzybami
Maślaki w occie
Składniki:
- 1 kg świeżych maślaków
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 duża cebula
- 1,5 l wody
- 250 ml octu 10 proc.
- ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca
Przygotowanie:
- Grzyby przebrać, dokładnie oczyścić, umyć i osączyć. Obgotować w osolonej wodzie przez ok. 20 min. Następnie odcedzić, przelać letnią wodą.
- Przygotować zalewę. Wodę zagotować z octem, dodać przyprawy i pokrojoną w piórka cebulę.
- Słoiki umyć i wyparzyć.
- Do suchych słoików przełożyć grzyby. Zalać wrzącą zalewą, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
Zupa ze świeżych maślaków z ziemniakami
Składniki:
- ok. 500 g obranych maślaków
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 ziemniaki
- 1 szklanka kremówki
- sól, pieprz
- natka pietruszki lub koperek
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć.
- Grzyby pokroić w paski i wrzucić do garnka, posolić i dusić przez kilka minut.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do grzybów.
- Wlać bulion i gotować przez ok. 20-25 minut.
- Wlać śmietankę. Zagotować. Zupę podawać z natką pietruszki.