Trwa ładowanie...

Co zrobić z maślaków?

Maślaki to bardzo popularne i smaczne grzyby. Można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Nadają się do duszenia, smażenia i marynowania. Z maślaków można też przygotować pyszny sos ze śmietaną czy zupę. Maślaki warto również dodać do risotto, jajecznicy, zupy czy dań z makaronem. Zobaczcie nasze inspiracje.

Maślaki to jedne z najsmaczniejszych grzybówMaślaki to jedne z najsmaczniejszych grzybówŹródło: 123RF
d1u2dr4
d1u2dr4

Maślaki duszone ze śmietaną i cebulką

Składniki:

  • 1,5 kg świeżych maślaków
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki klarowanego masła
  • sól, pieprz do smaku
  • 300 ml śmietanki 30 proc.
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać obrane i pokrojone maślaki. Smażyć przez ok. 10 minut.
  2. Przygotowane maślaki zalać śmietaną.
  3. Całość dusić na maleńkim ogniu jeszcze przez 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
  5. Podawać z plackami ziemniaczanymi lub puree.

Kaszotto z grzybami

Maślaki w occie

Składniki:

  • 1 kg świeżych maślaków
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 duża cebula
  • 1,5 l wody
  • 250 ml octu 10 proc.
  • ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca
d1u2dr4

Przygotowanie:

  1. Grzyby przebrać, dokładnie oczyścić, umyć i osączyć. Obgotować w osolonej wodzie przez ok. 20 min. Następnie odcedzić, przelać letnią wodą.
  2. Przygotować zalewę. Wodę zagotować z octem, dodać przyprawy i pokrojoną w piórka cebulę.
  3. Słoiki umyć i wyparzyć.
  4. Do suchych słoików przełożyć grzyby. Zalać wrzącą zalewą, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
Maślaki 123RF
Źródło: 123RF

Zupa ze świeżych maślaków z ziemniakami

Składniki:

  • ok. 500 g obranych maślaków
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 szklanka kremówki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki lub koperek

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  2. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć.
  3. Grzyby pokroić w paski i wrzucić do garnka, posolić i dusić przez kilka minut.
  4. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do grzybów.
  5. Wlać bulion i gotować przez ok. 20-25 minut.
  6. Wlać śmietankę. Zagotować. Zupę podawać z natką pietruszki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1u2dr4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1u2dr4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj