Co zrobić z maślaków?

Maślaki to bardzo popularne i smaczne grzyby. Można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Nadają się do duszenia, smażenia i marynowania. Z maślaków można też przygotować pyszny sos ze śmietaną czy zupę. Maślaki warto również dodać do risotto, jajecznicy, zupy czy dań z makaronem. Zobaczcie nasze inspiracje.

MaślakiMaślaki to jedne z najsmaczniejszych grzybów
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Maślaki duszone ze śmietaną i cebulką

Składniki:

  • 1,5 kg świeżych maślaków
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki klarowanego masła
  • sól, pieprz do smaku
  • 300 ml śmietanki 30 proc.
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać obrane i pokrojone maślaki. Smażyć przez ok. 10 minut.
  2. Przygotowane maślaki zalać śmietaną.
  3. Całość dusić na maleńkim ogniu jeszcze przez 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
  5. Podawać z plackami ziemniaczanymi lub puree.

Kaszotto z grzybami

Maślaki w occie

Składniki:

  • 1 kg świeżych maślaków
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 duża cebula
  • 1,5 l wody
  • 250 ml octu 10 proc.
  • ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca

Przygotowanie:

  1. Grzyby przebrać, dokładnie oczyścić, umyć i osączyć. Obgotować w osolonej wodzie przez ok. 20 min. Następnie odcedzić, przelać letnią wodą.
  2. Przygotować zalewę. Wodę zagotować z octem, dodać przyprawy i pokrojoną w piórka cebulę.
  3. Słoiki umyć i wyparzyć.
  4. Do suchych słoików przełożyć grzyby. Zalać wrzącą zalewą, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
Maślaki
© 123RF

Zupa ze świeżych maślaków z ziemniakami

Składniki:

  • ok. 500 g obranych maślaków
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 szklanka kremówki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki lub koperek

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  2. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć.
  3. Grzyby pokroić w paski i wrzucić do garnka, posolić i dusić przez kilka minut.
  4. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do grzybów.
  5. Wlać bulion i gotować przez ok. 20-25 minut.
  6. Wlać śmietankę. Zagotować. Zupę podawać z natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie