Co zrobić z maślaków?

Maślaki to bardzo popularne i smaczne grzyby. Można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Nadają się do duszenia, smażenia i marynowania. Z maślaków można też przygotować pyszny sos ze śmietaną czy zupę. Maślaki warto również dodać do risotto, jajecznicy, zupy czy dań z makaronem. Zobaczcie nasze inspiracje.

MaślakiMaślaki to jedne z najsmaczniejszych grzybów
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Maślaki duszone ze śmietaną i cebulką

Składniki:

  • 1,5 kg świeżych maślaków
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki klarowanego masła
  • sól, pieprz do smaku
  • 300 ml śmietanki 30 proc.
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać obrane i pokrojone maślaki. Smażyć przez ok. 10 minut.
  2. Przygotowane maślaki zalać śmietaną.
  3. Całość dusić na maleńkim ogniu jeszcze przez 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
  5. Podawać z plackami ziemniaczanymi lub puree.

Kaszotto z grzybami

Maślaki w occie

Składniki:

  • 1 kg świeżych maślaków
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 duża cebula
  • 1,5 l wody
  • 250 ml octu 10 proc.
  • ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca

Przygotowanie:

  1. Grzyby przebrać, dokładnie oczyścić, umyć i osączyć. Obgotować w osolonej wodzie przez ok. 20 min. Następnie odcedzić, przelać letnią wodą.
  2. Przygotować zalewę. Wodę zagotować z octem, dodać przyprawy i pokrojoną w piórka cebulę.
  3. Słoiki umyć i wyparzyć.
  4. Do suchych słoików przełożyć grzyby. Zalać wrzącą zalewą, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
Maślaki
© 123RF

Zupa ze świeżych maślaków z ziemniakami

Składniki:

  • ok. 500 g obranych maślaków
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 szklanka kremówki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki lub koperek

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  2. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć.
  3. Grzyby pokroić w paski i wrzucić do garnka, posolić i dusić przez kilka minut.
  4. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do grzybów.
  5. Wlać bulion i gotować przez ok. 20-25 minut.
  6. Wlać śmietankę. Zagotować. Zupę podawać z natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟