Doskonałe przepisy na przetwory z gruszek. Spiesz się, zanim skończy się sezon

Gruszki to owoce, które zawierają wiele cennych składników mających pozytywny wpływ na ludzki organizm. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, witaminę A, C, E i K, a także składniki mineralne, takie jak: wapń, potas, żelazo, sód, magnez, fosfor czy też cynk. Jako nieliczne z owoców są również źródłem jodu i boru. Doskonale smakują na surowo, ale warto też robić z nich przetwory, by również w zimie cieszyć się ich smakiem, zapachem i właściwościami zdrowotnymi.

Homemade pear jam on wooden board on background fresh ripe pearsHomemade pear jam on wooden board on background fresh ripe pearsfruit, dessert, jar, sweet, glass, harvest, healthy, homemade, ingredient, preserve, puree, jam, jelly, autumn, eating, food, fresh, gourmet, juicy, kitchen, marmalade, rustic, summer, table, wooden, conserve, relish, bowl, breakfast, confiture, cooked, fruity, garnish, health, leaf, sauces, chutney, appetizer, french, can, flavor, fruits and vegetables, household, pear jelly, sterilized jar, apple, fall, boil, fruits background, pear, fruit, dessert, jar, sweet, glass, harvest, healthy, homemade, ingredient, preserve, puree, jam, jelly, autumn, eating, food, fresh, gourmet, juicy, kitchen, marmalade, rustic, summer, table, wooden, conserve, relish, bowl, breakfast, confiture, cooked, fruity, garnish, health, leaf, sauces, chutney, appetizer, french, can, flavor, fruits and vegetables, household, pear jelly, sterilized jar, apple, fall, boil, fruits background, pearPrzetwory z gruszek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gruszki w occie

Składniki:

  • 4 kg gruszek,
  • 1,5 l wody,
  • 0,75 kg cukru,
  • 0,5 l octu,
  • sok z 0,5 cytryny,
  • kilka goździków,
  • cynamon – kawałek laski.

Przygotowanie:

  1. Gruszki myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Potem kroimy je w ósemki. Aby owoce nie ściemniały, wkładamy je do wody wymieszanej z sokiem z cytryny.
  2. W garnku gotujemy 1,5 l wody wraz z octem, cukrem, goździkami i cynamonem. Potem wkładamy do niej gruszki i gotujemy przez kilkanaście minut tak, aby się nie rozgotowały, ale były szkliste. Gorące gruszki przekładamy do słoików.
  3. Z zalewy wyjmujemy cynamon oraz goździki i wlewamy ją w słoiki z owocami. Słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, aż do ich ostygnięcia.
  4. Gruszki w occie pasują do mięs i pasztetów.

5 owoców, które pomogą ci schudnąć

Dżem z gruszek

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 3 laski wanilii,
  • 300 g cukru,
  • sok z ½ cytryny.

Przygotowanie:

  1. Gruszki myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy je w kostkę i władamy do garnka. Owoce mieszamy z sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 12 godzin.
  2. Po tym czasie dodajemy do nich wanilię. Gotujemy je na niewielkim ogniu do odparowania i uzyskania odpowiadającej nam konsystencji. Co chwilę mieszamy, by gruszki się nie przypaliły.
  3. Gotowy dżem przekładamy gorący do słoików, zakręcamy i ostawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Nalewka z gruszek

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 500 g cukru,
  • 1 l spirytusu,
  • laska cynamonu,
  • kilka goździków,
  • kilka ziaren kardamonu.

Przygotowanie:

  1. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie kroimy je na drobniejsze cząstki. Zasypujemy je kardamonem, goździkami i cynamonem. Następnie zalewamy spirytusem.
  2. Całość odstawiamy na 4 tygodnie w zacienione miejsce. Po tym czasie zlewamy płyn, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 7 dni w chłodne miejsce.
  3. Następnie łączymy zlany wcześniej alkohol z gruszkowym syropem. Płyn odstawiamy na kolejne 7 dni. Potem filtrujemy nalewkę i przelewamy do butelek.
  4. Najlepiej odczekać 5-6 miesięcy, zanim podamy alkohol.

Gruszkowy chutney

Składniki:

  • 10 gruszek,
  • 1 czerwona cebula,
  • 100 ml wody,
  • 3 łyżki miodu,
  • 50 ml octu jabłkowego albo balsamicznego,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Gruszki myjemy, obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych. Owoce kroimy i wkładamy do garnka. Dodajemy wodę i stawiamy na ogniu.
  2. Gotujemy do zmięknięcia gruszek. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Potem dodajemy miód i ocet.
  3. Całość dusimy przez ok. 2 godziny na niewielkim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy do słoików.
  4. Zakręcamy je i odstawiamy do góry dnem, aż wystygną.
Przetwory z gruszek
© Adobe Stock | ©zoryanchik - stock.adobe.com

Kompot z gruszek

Składniki:

  • 5 kg gruszek,
  • 1 łyżka cukru do każdego słoika,
  • woda.

Przygotowanie:

  1. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je w ćwiartki i układamy w słoikach.
  2. Do każdego słoika wsypujemy czubatą łyżkę cukru. Potem zalewamy je wrzącą wodą i zakręcamy.
  3. Słoiki pasteryzujemy przez ok. 20 minut od momentu zagotowania się wody.

Gruszki w syropie

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 1 litr wody,
  • 2 szkl. cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • kilka goździków.

Przygotowanie:

  1. Twarde gruszki myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy ich gniazd nasiennych. Kroimy je w ćwiartki i układamy w litrowych słoikach.
  2. Do każdego słoja dodajemy po 4 goździki.
  3. W garnku zagotowujemy wodę, sok z cytryny, cukier i cukier waniliowy. Gorącym syropem zalewamy gruszki.
  4. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy je przez 10-15 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują