Doskonałe przepisy na przetwory z gruszek. Spiesz się, zanim skończy się sezon

Gruszki to owoce, które zawierają wiele cennych składników mających pozytywny wpływ na ludzki organizm. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, witaminę A, C, E i K, a także składniki mineralne, takie jak: wapń, potas, żelazo, sód, magnez, fosfor czy też cynk. Jako nieliczne z owoców są również źródłem jodu i boru. Doskonale smakują na surowo, ale warto też robić z nich przetwory, by również w zimie cieszyć się ich smakiem, zapachem i właściwościami zdrowotnymi.

Homemade pear jam on wooden board on background fresh ripe pearsHomemade pear jam on wooden board on background fresh ripe pearsfruit, dessert, jar, sweet, glass, harvest, healthy, homemade, ingredient, preserve, puree, jam, jelly, autumn, eating, food, fresh, gourmet, juicy, kitchen, marmalade, rustic, summer, table, wooden, conserve, relish, bowl, breakfast, confiture, cooked, fruity, garnish, health, leaf, sauces, chutney, appetizer, french, can, flavor, fruits and vegetables, household, pear jelly, sterilized jar, apple, fall, boil, fruits background, pear, fruit, dessert, jar, sweet, glass, harvest, healthy, homemade, ingredient, preserve, puree, jam, jelly, autumn, eating, food, fresh, gourmet, juicy, kitchen, marmalade, rustic, summer, table, wooden, conserve, relish, bowl, breakfast, confiture, cooked, fruity, garnish, health, leaf, sauces, chutney, appetizer, french, can, flavor, fruits and vegetables, household, pear jelly, sterilized jar, apple, fall, boil, fruits background, pearPrzetwory z gruszek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gruszki w occie

Składniki:

  • 4 kg gruszek,
  • 1,5 l wody,
  • 0,75 kg cukru,
  • 0,5 l octu,
  • sok z 0,5 cytryny,
  • kilka goździków,
  • cynamon – kawałek laski.

Przygotowanie:

  1. Gruszki myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Potem kroimy je w ósemki. Aby owoce nie ściemniały, wkładamy je do wody wymieszanej z sokiem z cytryny.
  2. W garnku gotujemy 1,5 l wody wraz z octem, cukrem, goździkami i cynamonem. Potem wkładamy do niej gruszki i gotujemy przez kilkanaście minut tak, aby się nie rozgotowały, ale były szkliste. Gorące gruszki przekładamy do słoików.
  3. Z zalewy wyjmujemy cynamon oraz goździki i wlewamy ją w słoiki z owocami. Słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, aż do ich ostygnięcia.
  4. Gruszki w occie pasują do mięs i pasztetów.

5 owoców, które pomogą ci schudnąć

Dżem z gruszek

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 3 laski wanilii,
  • 300 g cukru,
  • sok z ½ cytryny.

Przygotowanie:

  1. Gruszki myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy je w kostkę i władamy do garnka. Owoce mieszamy z sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 12 godzin.
  2. Po tym czasie dodajemy do nich wanilię. Gotujemy je na niewielkim ogniu do odparowania i uzyskania odpowiadającej nam konsystencji. Co chwilę mieszamy, by gruszki się nie przypaliły.
  3. Gotowy dżem przekładamy gorący do słoików, zakręcamy i ostawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Nalewka z gruszek

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 500 g cukru,
  • 1 l spirytusu,
  • laska cynamonu,
  • kilka goździków,
  • kilka ziaren kardamonu.

Przygotowanie:

  1. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie kroimy je na drobniejsze cząstki. Zasypujemy je kardamonem, goździkami i cynamonem. Następnie zalewamy spirytusem.
  2. Całość odstawiamy na 4 tygodnie w zacienione miejsce. Po tym czasie zlewamy płyn, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 7 dni w chłodne miejsce.
  3. Następnie łączymy zlany wcześniej alkohol z gruszkowym syropem. Płyn odstawiamy na kolejne 7 dni. Potem filtrujemy nalewkę i przelewamy do butelek.
  4. Najlepiej odczekać 5-6 miesięcy, zanim podamy alkohol.

Gruszkowy chutney

Składniki:

  • 10 gruszek,
  • 1 czerwona cebula,
  • 100 ml wody,
  • 3 łyżki miodu,
  • 50 ml octu jabłkowego albo balsamicznego,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Gruszki myjemy, obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych. Owoce kroimy i wkładamy do garnka. Dodajemy wodę i stawiamy na ogniu.
  2. Gotujemy do zmięknięcia gruszek. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Potem dodajemy miód i ocet.
  3. Całość dusimy przez ok. 2 godziny na niewielkim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy do słoików.
  4. Zakręcamy je i odstawiamy do góry dnem, aż wystygną.
Przetwory z gruszek
© Adobe Stock | ©zoryanchik - stock.adobe.com

Kompot z gruszek

Składniki:

  • 5 kg gruszek,
  • 1 łyżka cukru do każdego słoika,
  • woda.

Przygotowanie:

  1. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je w ćwiartki i układamy w słoikach.
  2. Do każdego słoika wsypujemy czubatą łyżkę cukru. Potem zalewamy je wrzącą wodą i zakręcamy.
  3. Słoiki pasteryzujemy przez ok. 20 minut od momentu zagotowania się wody.

Gruszki w syropie

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 1 litr wody,
  • 2 szkl. cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • kilka goździków.

Przygotowanie:

  1. Twarde gruszki myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy ich gniazd nasiennych. Kroimy je w ćwiartki i układamy w litrowych słoikach.
  2. Do każdego słoja dodajemy po 4 goździki.
  3. W garnku zagotowujemy wodę, sok z cytryny, cukier i cukier waniliowy. Gorącym syropem zalewamy gruszki.
  4. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy je przez 10-15 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni