Doskonałe przepisy na przetwory z gruszek. Spiesz się, zanim skończy się sezon

Gruszki to owoce, które zawierają wiele cennych składników mających pozytywny wpływ na ludzki organizm. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, witaminę A, C, E i K, a także składniki mineralne, takie jak: wapń, potas, żelazo, sód, magnez, fosfor czy też cynk. Jako nieliczne z owoców są również źródłem jodu i boru. Doskonale smakują na surowo, ale warto też robić z nich przetwory, by również w zimie cieszyć się ich smakiem, zapachem i właściwościami zdrowotnymi.

Homemade pear jam on wooden board on background fresh ripe pearsHomemade pear jam on wooden board on background fresh ripe pearsfruit, dessert, jar, sweet, glass, harvest, healthy, homemade, ingredient, preserve, puree, jam, jelly, autumn, eating, food, fresh, gourmet, juicy, kitchen, marmalade, rustic, summer, table, wooden, conserve, relish, bowl, breakfast, confiture, cooked, fruity, garnish, health, leaf, sauces, chutney, appetizer, french, can, flavor, fruits and vegetables, household, pear jelly, sterilized jar, apple, fall, boil, fruits background, pear, fruit, dessert, jar, sweet, glass, harvest, healthy, homemade, ingredient, preserve, puree, jam, jelly, autumn, eating, food, fresh, gourmet, juicy, kitchen, marmalade, rustic, summer, table, wooden, conserve, relish, bowl, breakfast, confiture, cooked, fruity, garnish, health, leaf, sauces, chutney, appetizer, french, can, flavor, fruits and vegetables, household, pear jelly, sterilized jar, apple, fall, boil, fruits background, pearPrzetwory z gruszek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gruszki w occie

Składniki:

  • 4 kg gruszek,
  • 1,5 l wody,
  • 0,75 kg cukru,
  • 0,5 l octu,
  • sok z 0,5 cytryny,
  • kilka goździków,
  • cynamon – kawałek laski.

Przygotowanie:

  1. Gruszki myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Potem kroimy je w ósemki. Aby owoce nie ściemniały, wkładamy je do wody wymieszanej z sokiem z cytryny.
  2. W garnku gotujemy 1,5 l wody wraz z octem, cukrem, goździkami i cynamonem. Potem wkładamy do niej gruszki i gotujemy przez kilkanaście minut tak, aby się nie rozgotowały, ale były szkliste. Gorące gruszki przekładamy do słoików.
  3. Z zalewy wyjmujemy cynamon oraz goździki i wlewamy ją w słoiki z owocami. Słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, aż do ich ostygnięcia.
  4. Gruszki w occie pasują do mięs i pasztetów.

5 owoców, które pomogą ci schudnąć

Dżem z gruszek

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 3 laski wanilii,
  • 300 g cukru,
  • sok z ½ cytryny.

Przygotowanie:

  1. Gruszki myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy je w kostkę i władamy do garnka. Owoce mieszamy z sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 12 godzin.
  2. Po tym czasie dodajemy do nich wanilię. Gotujemy je na niewielkim ogniu do odparowania i uzyskania odpowiadającej nam konsystencji. Co chwilę mieszamy, by gruszki się nie przypaliły.
  3. Gotowy dżem przekładamy gorący do słoików, zakręcamy i ostawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Nalewka z gruszek

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 500 g cukru,
  • 1 l spirytusu,
  • laska cynamonu,
  • kilka goździków,
  • kilka ziaren kardamonu.

Przygotowanie:

  1. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie kroimy je na drobniejsze cząstki. Zasypujemy je kardamonem, goździkami i cynamonem. Następnie zalewamy spirytusem.
  2. Całość odstawiamy na 4 tygodnie w zacienione miejsce. Po tym czasie zlewamy płyn, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 7 dni w chłodne miejsce.
  3. Następnie łączymy zlany wcześniej alkohol z gruszkowym syropem. Płyn odstawiamy na kolejne 7 dni. Potem filtrujemy nalewkę i przelewamy do butelek.
  4. Najlepiej odczekać 5-6 miesięcy, zanim podamy alkohol.

Gruszkowy chutney

Składniki:

  • 10 gruszek,
  • 1 czerwona cebula,
  • 100 ml wody,
  • 3 łyżki miodu,
  • 50 ml octu jabłkowego albo balsamicznego,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Gruszki myjemy, obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych. Owoce kroimy i wkładamy do garnka. Dodajemy wodę i stawiamy na ogniu.
  2. Gotujemy do zmięknięcia gruszek. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Potem dodajemy miód i ocet.
  3. Całość dusimy przez ok. 2 godziny na niewielkim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy do słoików.
  4. Zakręcamy je i odstawiamy do góry dnem, aż wystygną.
Przetwory z gruszek
© Adobe Stock | ©zoryanchik - stock.adobe.com

Kompot z gruszek

Składniki:

  • 5 kg gruszek,
  • 1 łyżka cukru do każdego słoika,
  • woda.

Przygotowanie:

  1. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je w ćwiartki i układamy w słoikach.
  2. Do każdego słoika wsypujemy czubatą łyżkę cukru. Potem zalewamy je wrzącą wodą i zakręcamy.
  3. Słoiki pasteryzujemy przez ok. 20 minut od momentu zagotowania się wody.

Gruszki w syropie

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 1 litr wody,
  • 2 szkl. cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • kilka goździków.

Przygotowanie:

  1. Twarde gruszki myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy ich gniazd nasiennych. Kroimy je w ćwiartki i układamy w litrowych słoikach.
  2. Do każdego słoja dodajemy po 4 goździki.
  3. W garnku zagotowujemy wodę, sok z cytryny, cukier i cukier waniliowy. Gorącym syropem zalewamy gruszki.
  4. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy je przez 10-15 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie