Jakie gruszki wybrać? 5 najpopularniejszych odmian

Wszystkie gruszki są pyszne, jednak warto pamiętać, że poszczególne odmiany mają różne zastosowanie. Jedne gruszki są słodkie i soczyste, a inne lekko kwaskowate. Niektóre świetnie sprawdzą się w przetworach, a inne w ciastach. Jeszcze inne najlepiej zjeść na surowo. Zobacz nasz poradnik, żeby zdecydować, które gruszki wybrać.

Jakie gruszki wybrać?Jakie gruszki wybrać?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monkey Business Images

Klapsa

Jedna ze starszych odmian gruszek. Jest krzyżówką Flamandki i Bonkrety Williamsa. Drzewa owocują wcześnie, bo już w połowie sierpnia. Wyhodowano ją w 1890 roku w Stanach Zjednoczonych. Na początku uprawiano ją tylko w USA i Europie Zachodniej. Klapsa ma biały miąższ i zielono-czerwoną skórkę. Jest bardzo słodka i soczysta.

Bonkreta Williamsa

Pochodząca z Anglii, bardzo stara odmiana gruszki. Nadaje się zarówno na przetwory, jak i do deserów. Bonkreta Williamsa to odmiana jesienna — jej owoce dojrzewają na początku września. To gruszka o zielono-żółtawej skórce z rdzawym nalotem i słodko-winnym smaku.

Isolda

Isolda to gruszka odmiany letniej. Jej owoce dojrzewają już pod koniec lipca. Jej skórka, na początku zielona, wraz z dojrzewaniem zmienia barwę na żółtą. Nawet połowa powierzchni gruszki może być pokryta czerwonym rumieńcem. Isolda ma kremowobiały, soczysty i maślany miąższ. Jej smak można określić jako słodko-kwaśny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Winogrona chronią przed zawałem serca i udarem mózgu. Ważne odkrycie naukowców z USA

Lukasówka

Pochodząca z Francji późno jesienna odmiana gruszki. Jej owoce mogą mieć żółtą, zieloną lub czerwonawą skórkę. Miąższ jest bardzo słodki, o winnym aromacie. Zawiera nieliczne komórki kamienne. Lukasówka doskonale nadaje się na przetwory.

Konferencja

To stara angielska deserowa odmiana gruszy, która dziś jest jedną z najpopularniejszych w całej Europie. Drzewa tej odmiany są bardzo płodne i mało wymagające, a miąższ owoców bardzo słodki i soczysty. Jeśli gruszki zerwane są w optymalnym terminie, można przechowywać je aż do grudnia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟