Jakie gruszki wybrać? 5 najpopularniejszych odmian

Wszystkie gruszki są pyszne, jednak warto pamiętać, że poszczególne odmiany mają różne zastosowanie. Jedne gruszki są słodkie i soczyste, a inne lekko kwaskowate. Niektóre świetnie sprawdzą się w przetworach, a inne w ciastach. Jeszcze inne najlepiej zjeść na surowo. Zobacz nasz poradnik, żeby zdecydować, które gruszki wybrać.

Jakie gruszki wybrać?Jakie gruszki wybrać?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monkey Business Images

Klapsa

Jedna ze starszych odmian gruszek. Jest krzyżówką Flamandki i Bonkrety Williamsa. Drzewa owocują wcześnie, bo już w połowie sierpnia. Wyhodowano ją w 1890 roku w Stanach Zjednoczonych. Na początku uprawiano ją tylko w USA i Europie Zachodniej. Klapsa ma biały miąższ i zielono-czerwoną skórkę. Jest bardzo słodka i soczysta.

Bonkreta Williamsa

Pochodząca z Anglii, bardzo stara odmiana gruszki. Nadaje się zarówno na przetwory, jak i do deserów. Bonkreta Williamsa to odmiana jesienna — jej owoce dojrzewają na początku września. To gruszka o zielono-żółtawej skórce z rdzawym nalotem i słodko-winnym smaku.

Isolda

Isolda to gruszka odmiany letniej. Jej owoce dojrzewają już pod koniec lipca. Jej skórka, na początku zielona, wraz z dojrzewaniem zmienia barwę na żółtą. Nawet połowa powierzchni gruszki może być pokryta czerwonym rumieńcem. Isolda ma kremowobiały, soczysty i maślany miąższ. Jej smak można określić jako słodko-kwaśny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Winogrona chronią przed zawałem serca i udarem mózgu. Ważne odkrycie naukowców z USA

Lukasówka

Pochodząca z Francji późno jesienna odmiana gruszki. Jej owoce mogą mieć żółtą, zieloną lub czerwonawą skórkę. Miąższ jest bardzo słodki, o winnym aromacie. Zawiera nieliczne komórki kamienne. Lukasówka doskonale nadaje się na przetwory.

Konferencja

To stara angielska deserowa odmiana gruszy, która dziś jest jedną z najpopularniejszych w całej Europie. Drzewa tej odmiany są bardzo płodne i mało wymagające, a miąższ owoców bardzo słodki i soczysty. Jeśli gruszki zerwane są w optymalnym terminie, można przechowywać je aż do grudnia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce