Jakie gruszki wybrać? 5 najpopularniejszych odmian

Wszystkie gruszki są pyszne, jednak warto pamiętać, że poszczególne odmiany mają różne zastosowanie. Jedne gruszki są słodkie i soczyste, a inne lekko kwaskowate. Niektóre świetnie sprawdzą się w przetworach, a inne w ciastach. Jeszcze inne najlepiej zjeść na surowo. Zobacz nasz poradnik, żeby zdecydować, które gruszki wybrać.

Jakie gruszki wybrać?Jakie gruszki wybrać?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monkey Business Images

Klapsa

Jedna ze starszych odmian gruszek. Jest krzyżówką Flamandki i Bonkrety Williamsa. Drzewa owocują wcześnie, bo już w połowie sierpnia. Wyhodowano ją w 1890 roku w Stanach Zjednoczonych. Na początku uprawiano ją tylko w USA i Europie Zachodniej. Klapsa ma biały miąższ i zielono-czerwoną skórkę. Jest bardzo słodka i soczysta.

Bonkreta Williamsa

Pochodząca z Anglii, bardzo stara odmiana gruszki. Nadaje się zarówno na przetwory, jak i do deserów. Bonkreta Williamsa to odmiana jesienna — jej owoce dojrzewają na początku września. To gruszka o zielono-żółtawej skórce z rdzawym nalotem i słodko-winnym smaku.

Isolda

Isolda to gruszka odmiany letniej. Jej owoce dojrzewają już pod koniec lipca. Jej skórka, na początku zielona, wraz z dojrzewaniem zmienia barwę na żółtą. Nawet połowa powierzchni gruszki może być pokryta czerwonym rumieńcem. Isolda ma kremowobiały, soczysty i maślany miąższ. Jej smak można określić jako słodko-kwaśny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Winogrona chronią przed zawałem serca i udarem mózgu. Ważne odkrycie naukowców z USA

Lukasówka

Pochodząca z Francji późno jesienna odmiana gruszki. Jej owoce mogą mieć żółtą, zieloną lub czerwonawą skórkę. Miąższ jest bardzo słodki, o winnym aromacie. Zawiera nieliczne komórki kamienne. Lukasówka doskonale nadaje się na przetwory.

Konferencja

To stara angielska deserowa odmiana gruszy, która dziś jest jedną z najpopularniejszych w całej Europie. Drzewa tej odmiany są bardzo płodne i mało wymagające, a miąższ owoców bardzo słodki i soczysty. Jeśli gruszki zerwane są w optymalnym terminie, można przechowywać je aż do grudnia.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast