Sernik z gruszkami. Dosłownie rozplywa się w ustach

Niezwykle delikatny i kremowy sernik z gruszkami i kokosową kruszonką. Osłodzi niejedno jesienne popołudnie. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Sernik z gruszkami. Dosłownie rozplywa się w ustachSernik z gruszkami. Dosłownie rozplywa się w ustach
Natalia Kudela

Spód:

  • 300 g kakaowych herbatników
  • 110-120 g masła – roztopionego, ostudzonego
  • 1 łyżka kakao bez cukru

Kruszonka:

  • 120 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 100 g masła (użyłam masła w temperaturze pokojowej)
  • 80 g jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
  • 60 g wiórków kokosowych

Masa serowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 800 g gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka)
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 3-4 nieduże gruszki

Przepis

  • Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rękoma zagnieść kruszonkę. Na czas dalszych przygotowań wstawić ją do lodówki.
  • Spód: herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Okruchy przesypać do miski, wlać roztopione masło, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm lub 26cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno), wyrównać i docisnąć.
  • Masa serowa: do miski przełożyć ser z wiaderka, dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier z wanilią i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać serek mascarpone i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie do masy serowej dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • Gruszki obrać, przepołowić i usunąć gniazda nasienne. Połówki przekroić wzdłuż na 3-4 kawałki. Na przygotowany spód w blaszce wylać troszkę masy serowej, aby tylko przykryła spód, wyrównać. Na wierzchu poukładać kawałki gruszek.
  • Na gruszki wylać pozostałą masę serową, wyrównać. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 st. C na funkcji góra-dół przez 25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  • Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i na wierzch wyłożyć kokosową kruszonkę. Sernik z powrotem wstawić do nagrzanego piekarnika. Dalej piec w temperaturze 170 st. C na funkcji góra–dół przez około 45-50 minut.
  • Sernik po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Ostudzony sernik można wstawić do lodówki na parę godzin, ja wstawiłam na całą noc.
  • Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się