Sernik z gruszkami. Dosłownie rozplywa się w ustach

Niezwykle delikatny i kremowy sernik z gruszkami i kokosową kruszonką. Osłodzi niejedno jesienne popołudnie. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Sernik z gruszkami. Dosłownie rozplywa się w ustachSernik z gruszkami. Dosłownie rozplywa się w ustach
Natalia Kudela

Spód:

  • 300 g kakaowych herbatników
  • 110-120 g masła – roztopionego, ostudzonego
  • 1 łyżka kakao bez cukru

Kruszonka:

  • 120 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 100 g masła (użyłam masła w temperaturze pokojowej)
  • 80 g jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
  • 60 g wiórków kokosowych

Masa serowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 800 g gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka)
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 3-4 nieduże gruszki

Przepis

  • Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rękoma zagnieść kruszonkę. Na czas dalszych przygotowań wstawić ją do lodówki.
  • Spód: herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Okruchy przesypać do miski, wlać roztopione masło, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm lub 26cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno), wyrównać i docisnąć.
  • Masa serowa: do miski przełożyć ser z wiaderka, dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier z wanilią i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać serek mascarpone i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie do masy serowej dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • Gruszki obrać, przepołowić i usunąć gniazda nasienne. Połówki przekroić wzdłuż na 3-4 kawałki. Na przygotowany spód w blaszce wylać troszkę masy serowej, aby tylko przykryła spód, wyrównać. Na wierzchu poukładać kawałki gruszek.
  • Na gruszki wylać pozostałą masę serową, wyrównać. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 st. C na funkcji góra-dół przez 25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  • Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i na wierzch wyłożyć kokosową kruszonkę. Sernik z powrotem wstawić do nagrzanego piekarnika. Dalej piec w temperaturze 170 st. C na funkcji góra–dół przez około 45-50 minut.
  • Sernik po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Ostudzony sernik można wstawić do lodówki na parę godzin, ja wstawiłam na całą noc.
  • Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru