Polej nim słodkie ciastko. Łączenia smaków pozazdrościłaby Magda Gessler
Wystarczy kilka prostych składników, by wyczarować zachwycający deser. Wytrawny dodatek odmieni smak całego deseru, wprowadzając do niego intrygującą, ostro-kwaśną nutę. Za takie połączenie rodzina przyzna ci gwiazdkę Michelin.
Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny obiekt do wielu kulinarnych eksperymentów. Można przygotować z niego zarówno wytrawne przekąski, jak i słodkie ciasteczka. Nic nie musi wyrastać, nie trzeba miksować ani robić bałaganu. Jeśli chcesz podać deser, który zaskoczy smakiem i prostotą, sięgnij po gruszkę i ocet balsamiczny. Ten duet zatańczy na języku, łechcąc przyjemnie kubki smakowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszne warstwowe deserki Kinder Bueno. Słoiczki szybko będą świecić pustkami
Ciasto francuskie z gruszką i octem balsamicznym
Jeśli chcesz oczarować bliskich deserem, ale nie chcesz jednocześnie spędzić za dużo czasu w kuchni ani wyciągać zeszytu ze skomplikowanymi ciastami, postaw na te ciasteczka. Chrupiące, listkujące ciasto francuskie, słodka gruszka i ocet balsamiczny to połączenie po prostu idealne.
Gęsty, ciemny ocet balsamiczny dodaje deserowi głębi smaku poprzez swoją słodko-kwaśną nutę. Idealnie równoważy słodycz gruszek i cukru pudru. Warto wybrać ten dobrej jakości, najlepiej oznaczony certyfikatem IGP. To oznaczenie, które gwarantuje, że ocet balsamiczny został wyprodukowany w określonym regionie geograficznym, w tym przypadku w Modenie we Włoszech, z użyciem tradycyjnych metod.
To elegancki i prosty sposób na to, by zaskoczyć swoich bliskich. Połączenie smaków i tekstur jest harmonijne i przemyślane. Nie potrzeba wiele, by prosty deser zamienić w kulinarne dzieło sztuki.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 3 gruszki,
- 2 łyżki masła,
- brązowy cukier,
- 1 jajko,
- cukier puder do posypania,
- ocet balsamiczny do polania.
Sposób przygotowania:
- Gruszki umyj, obierz i przekrój na pół. Jeśli gruszki są duże, pokrój je w grube plastry.
- Usuń gniazda nasienne.
- Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 6 prostokątów lub kwadratów. Powinny być większe niż gruszka.
- Masło rozpuść i posmaruj nim ciasto.
- Oprósz brązowym cukrem i ułóż gruszki.
- Brzegi ciasta francuskiego posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 15 minut, aż ciasto się zarumieni.
- Po wyjęciu odstaw, by przestygły.
Gotowe ciasteczka oprósz cukrem pudrem i skropl gruszkę octem balsamicznym. Możesz dorzucić również listek mięty lub podać jeszcze ciepłe ciasteczka gruszką i octem balsamicznym w towarzystwie śmietankowych lodów. Smacznego!