Polej nim słodkie ciastko. Łączenia smaków pozazdrościłaby Magda Gessler

Wystarczy kilka prostych składników, by wyczarować zachwycający deser. Wytrawny dodatek odmieni smak całego deseru, wprowadzając do niego intrygującą, ostro-kwaśną nutę. Za takie połączenie rodzina przyzna ci gwiazdkę Michelin.

Ciasto francuskie z gruszkąCiasto francuskie z gruszką
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny obiekt do wielu kulinarnych eksperymentów. Można przygotować z niego zarówno wytrawne przekąski, jak i słodkie ciasteczka. Nic nie musi wyrastać, nie trzeba miksować ani robić bałaganu. Jeśli chcesz podać deser, który zaskoczy smakiem i prostotą, sięgnij po gruszkę i ocet balsamiczny. Ten duet zatańczy na języku, łechcąc przyjemnie kubki smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne warstwowe deserki Kinder Bueno. Słoiczki szybko będą świecić pustkami

Ciasto francuskie z gruszką i octem balsamicznym

Jeśli chcesz oczarować bliskich deserem, ale nie chcesz jednocześnie spędzić za dużo czasu w kuchni ani wyciągać zeszytu ze skomplikowanymi ciastami, postaw na te ciasteczka. Chrupiące, listkujące ciasto francuskie, słodka gruszka i ocet balsamiczny to połączenie po prostu idealne.

Ciasto francuskie z gruszką i octem balsamicznym
Ciasto francuskie z gruszką i octem balsamicznym © Pyszności

Gęsty, ciemny ocet balsamiczny dodaje deserowi głębi smaku poprzez swoją słodko-kwaśną nutę. Idealnie równoważy słodycz gruszek i cukru pudru. Warto wybrać ten dobrej jakości, najlepiej oznaczony certyfikatem IGP. To oznaczenie, które gwarantuje, że ocet balsamiczny został wyprodukowany w określonym regionie geograficznym, w tym przypadku w Modenie we Włoszech, z użyciem tradycyjnych metod.

To elegancki i prosty sposób na to, by zaskoczyć swoich bliskich. Połączenie smaków i tekstur jest harmonijne i przemyślane. Nie potrzeba wiele, by prosty deser zamienić w kulinarne dzieło sztuki.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 3 gruszki,
  • 2 łyżki masła,
  • brązowy cukier,
  • 1 jajko,
  • cukier puder do posypania,
  • ocet balsamiczny do polania.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj, obierz i przekrój na pół. Jeśli gruszki są duże, pokrój je w grube plastry.
  2. Usuń gniazda nasienne.
  3. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 6 prostokątów lub kwadratów. Powinny być większe niż gruszka.
  4. Masło rozpuść i posmaruj nim ciasto.
  5. Oprósz brązowym cukrem i ułóż gruszki.
  6. Brzegi ciasta francuskiego posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 15 minut, aż ciasto się zarumieni.
  8. Po wyjęciu odstaw, by przestygły.

Gotowe ciasteczka oprósz cukrem pudrem i skropl gruszkę octem balsamicznym. Możesz dorzucić również listek mięty lub podać jeszcze ciepłe ciasteczka gruszką i octem balsamicznym w towarzystwie śmietankowych lodów. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru