Polej nim słodkie ciastko. Łączenia smaków pozazdrościłaby Magda Gessler

Wystarczy kilka prostych składników, by wyczarować zachwycający deser. Wytrawny dodatek odmieni smak całego deseru, wprowadzając do niego intrygującą, ostro-kwaśną nutę. Za takie połączenie rodzina przyzna ci gwiazdkę Michelin.

Ciasto francuskie z gruszkąCiasto francuskie z gruszką
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny obiekt do wielu kulinarnych eksperymentów. Można przygotować z niego zarówno wytrawne przekąski, jak i słodkie ciasteczka. Nic nie musi wyrastać, nie trzeba miksować ani robić bałaganu. Jeśli chcesz podać deser, który zaskoczy smakiem i prostotą, sięgnij po gruszkę i ocet balsamiczny. Ten duet zatańczy na języku, łechcąc przyjemnie kubki smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne warstwowe deserki Kinder Bueno. Słoiczki szybko będą świecić pustkami

Ciasto francuskie z gruszką i octem balsamicznym

Jeśli chcesz oczarować bliskich deserem, ale nie chcesz jednocześnie spędzić za dużo czasu w kuchni ani wyciągać zeszytu ze skomplikowanymi ciastami, postaw na te ciasteczka. Chrupiące, listkujące ciasto francuskie, słodka gruszka i ocet balsamiczny to połączenie po prostu idealne.

Ciasto francuskie z gruszką i octem balsamicznym
Ciasto francuskie z gruszką i octem balsamicznym © Pyszności

Gęsty, ciemny ocet balsamiczny dodaje deserowi głębi smaku poprzez swoją słodko-kwaśną nutę. Idealnie równoważy słodycz gruszek i cukru pudru. Warto wybrać ten dobrej jakości, najlepiej oznaczony certyfikatem IGP. To oznaczenie, które gwarantuje, że ocet balsamiczny został wyprodukowany w określonym regionie geograficznym, w tym przypadku w Modenie we Włoszech, z użyciem tradycyjnych metod.

To elegancki i prosty sposób na to, by zaskoczyć swoich bliskich. Połączenie smaków i tekstur jest harmonijne i przemyślane. Nie potrzeba wiele, by prosty deser zamienić w kulinarne dzieło sztuki.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 3 gruszki,
  • 2 łyżki masła,
  • brązowy cukier,
  • 1 jajko,
  • cukier puder do posypania,
  • ocet balsamiczny do polania.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj, obierz i przekrój na pół. Jeśli gruszki są duże, pokrój je w grube plastry.
  2. Usuń gniazda nasienne.
  3. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 6 prostokątów lub kwadratów. Powinny być większe niż gruszka.
  4. Masło rozpuść i posmaruj nim ciasto.
  5. Oprósz brązowym cukrem i ułóż gruszki.
  6. Brzegi ciasta francuskiego posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 15 minut, aż ciasto się zarumieni.
  8. Po wyjęciu odstaw, by przestygły.

Gotowe ciasteczka oprósz cukrem pudrem i skropl gruszkę octem balsamicznym. Możesz dorzucić również listek mięty lub podać jeszcze ciepłe ciasteczka gruszką i octem balsamicznym w towarzystwie śmietankowych lodów. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce