Przejrzałe gruszki – jak temu zapobiec?
Gruszki są miękkie, słodkie i soczyste. Co roku możemy cieszyć się ich smakiem już od drugiej połowy wakacji. Pomimo wielu zalet, gruszki mają też jedną znaczącą wadę — łatwo czernieją. Można ten proces jednak znacząco opóźnić. Autorzy aplikacji Too Good To Go, radzą na swoim Instagramowym profilu, jak to zrobić.
Do czego służy aplikacja Too Good To Go?
Too Good To Go to aplikacja, dzięki której użytkownicy mogą kupić produkty i potrawy po znacznie niższej cenie. Ideą twórców jest zapobieganie marnowaniu jedzenia, w trosce o dobro naszej planety. Restauratorzy, właściciele sklepów czy piekarni mogą więc dzięki tej aplikacji sprzedać pełnowartościowe produkty, które w przeciwnym razie musieliby wyrzucić.
Co zrobić, aby gruszki na dłużej zachowały świeżość?
Gruszki to owoce, które warto dodać do swojej diety. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych są też bogate w minerały takie jak m.in. potas, fosfor i wapń. Jednak wartości odżywcze na niewiele się zdadzą, jeśli gruszki zepsują się, zanim zdążymy je zjeść.
Na pomoc przychodzą nam twórcy aplikacji To Good To Go, którzy radzą, co zrobić, aby gruszki na dłużej zachowały świeżość. Okazuję się, że skropienie gruszki cytryną opóźnia jej dojrzewanie. "Znasz to uczucie, gdy tylko mrugniesz okiem, a Twoje idealne do zjedzenia gruszeczki właśnie przejrzały? My też, dlatego wybadaliśmy temat i odkryliśmy, że wystarczy zaledwie kilka kropli cytryny, by gruszka tak szybko nie dojrzała! Zatem do dzieła!"- doradzają na Instagramie autorzy. Taki prosty trik może przedłużyć świeżość gruszki nawet o kilka dni.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo