Przejrzałe gruszki – jak temu zapobiec?

Gruszki są miękkie, słodkie i soczyste. Co roku możemy cieszyć się ich smakiem już od drugiej połowy wakacji. Pomimo wielu zalet, gruszki mają też jedną znaczącą wadę — łatwo czernieją. Można ten proces jednak znacząco opóźnić. Autorzy aplikacji Too Good To Go, radzą na swoim Instagramowym profilu, jak to zrobić.

GruszkiGruszki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Do czego służy aplikacja Too Good To Go?

Too Good To Go to aplikacja, dzięki której użytkownicy mogą kupić produkty i potrawy po znacznie niższej cenie. Ideą twórców jest zapobieganie marnowaniu jedzenia, w trosce o dobro naszej planety. Restauratorzy, właściciele sklepów czy piekarni mogą więc dzięki tej aplikacji sprzedać pełnowartościowe produkty, które w przeciwnym razie musieliby wyrzucić.

Co zrobić, aby gruszki na dłużej zachowały świeżość?

Gruszki to owoce, które warto dodać do swojej diety. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych są też bogate w minerały takie jak m.in. potas, fosfor i wapń. Jednak wartości odżywcze na niewiele się zdadzą, jeśli gruszki zepsują się, zanim zdążymy je zjeść.

Na pomoc przychodzą nam twórcy aplikacji To Good To Go, którzy radzą, co zrobić, aby gruszki na dłużej zachowały świeżość. Okazuję się, że skropienie gruszki cytryną opóźnia jej dojrzewanie. "Znasz to uczucie, gdy tylko mrugniesz okiem, a Twoje idealne do zjedzenia gruszeczki właśnie przejrzały? My też, dlatego wybadaliśmy temat i odkryliśmy, że wystarczy zaledwie kilka kropli cytryny, by gruszka tak szybko nie dojrzała! Zatem do dzieła!"- doradzają na Instagramie autorzy. Taki prosty trik może przedłużyć świeżość gruszki nawet o kilka dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Orzeźwiające ciasto z kiwi bez pieczenia. Najlepszy deser na upalne dni

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów