WAŻNE
TERAZ

Tusk po przegranej w Sejmie. Tak skomentował

Jesienne desery. 5 prostych słodkości z gruszkami

Choć na polskim rynku pojawia się coraz więcej egzotycznych owoców, gruszki wciąż cieszą się niesłabnącą popularnością. Są nie tylko smaczne, ale dostarczają również dużej porcji cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Bez większego trudu przygotujemy z nich nieskomplikowane i pyszne desery…

gruszki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kamila Cyganek
oprac.  KGD

Gruszki pod kremową pierzynką

Propozycja dla miłośników tradycyjnych deserów z owocami i kremem.

4 duże, jędrne i dojrzałe gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. W garnku zagotowujemy wodę (szklankę) z cukrem (4 łyżki) i sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Gotujemy i mieszamy, aż do rozpuszczenia słodzika. Następnie do powstałego syropu wkładamy gruszki, zagotowujemy, po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie owoce wyjmujemy, odsączamy (syropu nie wylewamy – może być pysznym dodatkiem do herbaty czy napoju) i umieszczamy w miseczkach.

Schłodzoną śmietanę kremówkę (szklanka) ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder (łyżka) i cukier waniliowy (torebka). Powstałym kremem przykrywany gruszki, wierzch posypujemy grubo startą czekoladą. Przed podaniem deser schładzamy w lodówce.

5 owoców, które pomogą ci schudnąć

Karmelizowane gruszki

Jak przygotować szybki, smaczny i aromatyczny deser? Zadanie jest bardzo proste.

2-3 duże gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w dość duże kostki. Na patelnię wysypujemy 2-3 łyżki cukru trzcinowego, a jeszcze lepiej cukru Muscovado (charakteryzuje się karmelowo-miodowym smakiem i dość lepką konsystencją). Podgrzewamy, by się rozpuścił i nabrał ciemnej barwy, po czym dodajemy kawałek masła i wykładamy gruszki. Karmelizujemy je ze wszystkich stron, aż do uzyskania złotej barwy. Owoce podajemy ciepłe, z lodami waniliowymi lub jogurtem naturalnym.

Zapiekanka z gruszek, winogron i bananów

Ciekawy pomysł na deser albo kolację. Zachwyci zwłaszcza dzieci.

2-3 gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy przekrojone na pół winogrona (najlepiej bezpestkowe) oraz pokrojone w plasterki banany. W sumie owoców powinno być ok. 40 dag. Układamy je na dnie wysmarowanej masłem formy, posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem, a na koniec zalewamy masą z dwóch żółtek ubitych ze 150 ml słodkiej śmietany i takiej samej ilości mleka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. (z termoobiegiem), zapiekamy około 10 minut, aż wierzch się zezłoci. Serwujemy na ciepło.

Crumble gruszkowe

Duszone gruszki zapieczone pod warstwą kruszonki znakomicie zastąpią tradycyjne wypieki, a przyrządzenia tego deseru jest znacznie prostsze i szybsze niż przygotowanie klasycznego ciasta z owocami.

Około pół kilograma dojrzałych gruszek obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie mieszamy ze 150 g cukru, najlepiej trzcinowego lub Muscovado. Owocami wykładamy dno naczynia żaroodpornego lub specjalnych kokilek, po czym posypujemy je warstwą kruszonki przygotowanej z masła lub oleju kokosowego o stałej konsystencji (100 g), mąki pszennej (70 g), mąki orkiszowej (80 g), płatków owsianych (50 g), wiórków kokosowych (50 g) i szczypty cynamonu – wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, najlepiej ręcznie.

Crumble gruszkowe pieczemy ok. 25-30 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Marmolada z gruszek

Smaczny dodatek do chleba, ciasta, placków czy naleśników. Jak przygotować marmoladę z gruszek?

Potrzebujemy 2 kilogramów dojrzałych gruszek (najlepiej tradycyjnej odmiany klapsa), które obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze kawałki i krótko miksujemy. Tak rozdrobnione owoce przekładamy do szerokiego garnka z grubym dnem, zalewamy wodą źródlaną (szklanka) i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy gruszki się rozgotują dosypujemy cukier (pół kilograma, choć jego ilość można w razie konieczności zmniejszyć, szczególnie jeśli owoce są słodkie) i smażymy kolejne 20 minut, często mieszając, by masa nie przywarła do dna. Następnie dodajemy skórkę otartą z wyparzonej cytryny i wyciśnięty z niej sok. Smażymy 3-4 minut, by marmolada odpowiednio zgęstniała. Przekładamy ją do wyparzonych słoiczków.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀