Jagnięcina szarpana

- Przepis na szarpaną jagnięcinę stworzyłam inspirując się "konfiturą jagnięcą" serwowaną przez Piotra Lenarta koordynatora szlaku "Niech Cie Zakole" i promotora rodzimej jagnięciny - pisze Joanna, autorka bloga "Królestwo garów"​.

Jagnięcina szarpanaJagnięcina szarpana
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 700-800 g jagnięciny (np. łopatka, karkówka, udziec),
  • 6 goździków,
  • 16 ziaren pieprzu,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki smalcu do smażenia,
  • 50 g suszonych śliwek,
  • 50 g suszonych gruszek,
  • 50 g suszonych jabłek,
  • 1/2 cytryny,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 1/2 laski cynamonu,
  • gałązka rozmarynu,
  • 2 łyżki miodu gryczanego.

Przepis

  • Owoce suszone opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda ma przykryć owoce ale nie wlewajmy jej zbyt dużo, lepiej później dolać przegotowanej wody niż mieć "cienki" kompocik). Zagotować, gotować 5 minut, wrzucić skórkę cytryny (cytrynę umyć, sparzyć i cienko obrać), przykryć. Zestawić z ognia.
  • Przyprawy zemleć. Wymieszać z solą.
  • Mięso natrzeć przyprawami i odstawić na minimum 2 godziny.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron.
  • Dodać posiekany czosnek, przesmażyć.
  • Wlać kompot z suszonych owoców, dodać rozmaryn i cynamon, przykryć.
  • Dusić na niewielkim ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie, około 4 godzin.
  • Ugotowane owoce suszone pokroić (ja jabłka i gruszki obrałam ze skórki).
  • Gotowe mięso wyjąć i rozdrobnić, powinno się rozdzielać.
  • Płyn z gotowania przecedzić. Potrzebujemy około 100 ml sosu, jeżeli płynu jest zbyt dużo gotować, aż odparuje.
  • Mięso przełożyć do garnka, dodać pokrojone owoce, doprawić do smaku miodem gryczanym, solą i sokiem z cytryny.
  • Zagotować. Przełożyć do miseczki, słoika i odstawić do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja