WAŻNE
TERAZ

Polska wygrywa z Finlandią - taką reprezentację chcemy oglądać!

Grochówka po częstochowsku. Przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę

Grochówka po częstochowsku w 2010 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych. Już w kuchni staropolskiej była często przygotowywana zarówno przez chłopów, jak i mieszczan. Nic dziwnego – grochówka jest tanią, smaczną i pożywną zupą, którą gotowano z ogólnodostępnych składników. I właśnie dlatego do dziś jest jedną z ulubionych zup Polaków.

Grochówka po częstochowsku. Przepis na klasyczną zupęGrochówka po częstochowsku. Przepis na klasyczną zupę
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1/2 kg grochu łuskanego
  • 20 dkg kości wędzonych
  • 2 plastry boczku wędzonego
  • pętko ulubionej kiełbasy
  • cebula
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 5 sporych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • posiekana natka pietruszki

Przepis

  • Do garnka włóż kości wędzone oraz boczek, zalej dwoma litrami zimnej wody i zagotuj. Kiedy woda zawrze, zmniejsz ogień i dodaj namoczony wcześniej przez całą noc groch.
  • Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez ok. 45 minut, a pod koniec gotowania posól wywar.
  • Kiedy groch się gotuje, obierz ziemniaki i pokrój je w równą kostkę. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w plasterki.
  • Kiedy wywar jest już gotowy, dodaj do niego ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz 2 ząbki czosnku. Gotuj wszystko od czasu, aż ziemniaki będą miękkie, wtedy dodaj pokrojoną w półplasterki kiełbasę.
  • Na maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, wsyp dwie łyżki mąki, wymieszaj i dodaj do zupy. Teraz czas na liść laurowy, ziele angielskie i pozostałe przyprawy oraz zioła.
  • Poczekaj, aż zupa zawrze, pogotuj ją na wolnym ogniu przez 10-20 minut, posyp natką pietruszki i gotowe.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw