Czerwony barszcz na wędzonce z krokietami. Obiad palce lizać

Barszcz czerwony na wędzonce podany z krokietami to doskonały pomysł na obiad. krokiety z farszem z białego grochu i kiszonej kapusty możemy również podać jako osobne danie np. na kolację.

Czerwony barszcz na wędzonce z krokietami. Obiad palce lizaćCzerwony barszcz na wędzonce z krokietami. Obiad palce lizać
oprac. Katarzyna Gileta

Barszcz:

  • 1 kość wędzona lub skóry z boczku wędzonego
  • 1 por
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnie jabłko
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 średnie buraki
  • 1/2 szklanki zakwasu buraczanego
  • 50 ml octu 10 proc.
  • 3-4 liścia laurowego
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Krokiety:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ok. 3 szklanek wody mineralnej gazowanej
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml oleju słonecznikowego lub innego

Farsz:

  • 70 dag kapusty kiszonej
  • 1 szklanka grochu łuskanego (dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie)
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Panierka:

  • mąka
  • jaja
  • bułka tarta
  • olej do smażenia krokietów

Przepis

  • Do garnka wkładamy kość wędzoną, oczyszczone liście pora, cebulę, jabłko pokrojone w ćwiartki, zmiażdżony czosnek. Zalewamy zimną wodą, lekko solimy i na średnim ogniu gotujemy wywar przez ok. 1 godz.
  • Buraki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Do gotującego się wywaru dodajemy buraki i zmniejszamy płomień, gotujemy jeszcze przez ok 30 minut. Wlewamy ocet.
  • W międzyczasie kapustę płuczemy, kroimy drobno i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę szklimy na maśle dodajemy do kapusty.
  • Groch gotujemy do miękkości łączymy z kapustą doprawiamy do smaku i odstawiamy do ostygnięcia (można dodać łyżkę mąki pszennej lub bułki tartej, jeśli farsz będzie za wodnisty).
  • Składniki ciasta naleśnikowego łączymy energicznie, mieszając trzepaczką w misce tak, aby nie było grudek. Odstawiamy na 12 minut.
  • Smażymy cienkie naleśniki.
  • Wywar przecedzamy, doprawiamy do smaku, dodajemy zakwas.
  • Na blacie kuchennym rozkładamy naleśniki, a środek wykładamy farsz, zwijamy krokiety, panierujemy w mące, jajku, bułce tartej i smażymy na złoto-brązowy kolor z obu stron.

Wybrane dla Ciebie

Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami