Zupa grochowa

To zdecydowanie klasyk wśród polskich zup, kojarzony zazwyczaj z wojskowych menu. Swój przepis na tę potrawę proponuje Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious". W jej wersji jest delikatnie kremową, bez wielkich kawałków grochu na talerzu i z mnóstwem warzyw. Aromat świeżego majeranku pasuje do niej idealnie, a w dodatku przyprawa ta ułatwi trawienie.

Zupa grochowa
Źródło zdjęć: © Justmydelicious
10

To zdecydowanie klasyk wśród polskich zup, kojarzony zazwyczaj z wojskowych menu. Swój przepis na tę potrawę proponuje Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious". W jej wersji jest delikatnie kremową, bez wielkich kawałków grochu na talerzu i z mnóstwem warzyw. Aromat świeżego majeranku pasuje do niej idealnie, a w dodatku przyprawa ta ułatwi trawienie.

Składniki (około 4 porcje):

60 g suszonego, łuskanego grochu
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 pietruszka
1 marchewka
kawałek selera
kawałek pora
1200 ml bulionu drobiowego
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
płatki chilli do smaku
180 g wędzonego boczku
300 g ziemniaków
świeży majeranek

Groch zblenduj na bardzo drobne cząstki i wrzuć go do garnka razem ze rozdrobnionymi: czosnkiem, cebulą, pietruszką, marchewką, selerem i porem. Całość zalej bulionem, dodaj sól, pieprz, chilli, pokrojony w drobną kostkę boczek oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotuj do czasu, aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj świeży majeranek.

Sugestie: do zupy dodaj ulubione zioła i przyprawy. Boczek możesz zastąpić kiełbasą. Przygotowując wersję light wybierz chudy boczek lub zastąp go chudą wędliną. Użyj bulionu warzywnego, najlepiej z domowych kostek rosołowych.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm