Zupa grochowa

To zdecydowanie klasyk wśród polskich zup, kojarzony zazwyczaj z wojskowych menu. Swój przepis na tę potrawę proponuje Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious". W jej wersji jest delikatnie kremową, bez wielkich kawałków grochu na talerzu i z mnóstwem warzyw. Aromat świeżego majeranku pasuje do niej idealnie, a w dodatku przyprawa ta ułatwi trawienie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

To zdecydowanie klasyk wśród polskich zup, kojarzony zazwyczaj z wojskowych menu. Swój przepis na tę potrawę proponuje Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious". W jej wersji jest delikatnie kremową, bez wielkich kawałków grochu na talerzu i z mnóstwem warzyw. Aromat świeżego majeranku pasuje do niej idealnie, a w dodatku przyprawa ta ułatwi trawienie.

Składniki (około 4 porcje):

60 g suszonego, łuskanego grochu
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 pietruszka
1 marchewka
kawałek selera
kawałek pora
1200 ml bulionu drobiowego
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
płatki chilli do smaku
180 g wędzonego boczku
300 g ziemniaków
świeży majeranek

Groch zblenduj na bardzo drobne cząstki i wrzuć go do garnka razem ze rozdrobnionymi: czosnkiem, cebulą, pietruszką, marchewką, selerem i porem. Całość zalej bulionem, dodaj sól, pieprz, chilli, pokrojony w drobną kostkę boczek oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotuj do czasu, aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj świeży majeranek.

Sugestie: do zupy dodaj ulubione zioła i przyprawy. Boczek możesz zastąpić kiełbasą. Przygotowując wersję light wybierz chudy boczek lub zastąp go chudą wędliną. Użyj bulionu warzywnego, najlepiej z domowych kostek rosołowych.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia