Zupa grochowa
To zdecydowanie klasyk wśród polskich zup, kojarzony zazwyczaj z wojskowych menu. Swój przepis na tę potrawę proponuje Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious". W jej wersji jest delikatnie kremową, bez wielkich kawałków grochu na talerzu i z mnóstwem warzyw. Aromat świeżego majeranku pasuje do niej idealnie, a w dodatku przyprawa ta ułatwi trawienie.
To zdecydowanie klasyk wśród polskich zup, kojarzony zazwyczaj z wojskowych menu. Swój przepis na tę potrawę proponuje Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious". W jej wersji jest delikatnie kremową, bez wielkich kawałków grochu na talerzu i z mnóstwem warzyw. Aromat świeżego majeranku pasuje do niej idealnie, a w dodatku przyprawa ta ułatwi trawienie.
Składniki (około 4 porcje):
60 g suszonego, łuskanego grochu
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 pietruszka
1 marchewka
kawałek selera
kawałek pora
1200 ml bulionu drobiowego
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
płatki chilli do smaku
180 g wędzonego boczku
300 g ziemniaków
świeży majeranek
Groch zblenduj na bardzo drobne cząstki i wrzuć go do garnka razem ze rozdrobnionymi: czosnkiem, cebulą, pietruszką, marchewką, selerem i porem. Całość zalej bulionem, dodaj sól, pieprz, chilli, pokrojony w drobną kostkę boczek oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotuj do czasu, aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj świeży majeranek.
Sugestie: do zupy dodaj ulubione zioła i przyprawy. Boczek możesz zastąpić kiełbasą. Przygotowując wersję light wybierz chudy boczek lub zastąp go chudą wędliną. Użyj bulionu warzywnego, najlepiej z domowych kostek rosołowych.
Zobacz także: kluski leniwe z jabłkami i śmietaną.