WAŻNE
TERAZ

Wszystko jasne. Papież wybrał nowego metropolitę krakowskiego

Zupa grochowa

To zdecydowanie klasyk wśród polskich zup, kojarzony zazwyczaj z wojskowych menu. Swój przepis na tę potrawę proponuje Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious". W jej wersji jest delikatnie kremową, bez wielkich kawałków grochu na talerzu i z mnóstwem warzyw. Aromat świeżego majeranku pasuje do niej idealnie, a w dodatku przyprawa ta ułatwi trawienie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

To zdecydowanie klasyk wśród polskich zup, kojarzony zazwyczaj z wojskowych menu. Swój przepis na tę potrawę proponuje Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious". W jej wersji jest delikatnie kremową, bez wielkich kawałków grochu na talerzu i z mnóstwem warzyw. Aromat świeżego majeranku pasuje do niej idealnie, a w dodatku przyprawa ta ułatwi trawienie.

Składniki (około 4 porcje):

60 g suszonego, łuskanego grochu
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 pietruszka
1 marchewka
kawałek selera
kawałek pora
1200 ml bulionu drobiowego
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
płatki chilli do smaku
180 g wędzonego boczku
300 g ziemniaków
świeży majeranek

Groch zblenduj na bardzo drobne cząstki i wrzuć go do garnka razem ze rozdrobnionymi: czosnkiem, cebulą, pietruszką, marchewką, selerem i porem. Całość zalej bulionem, dodaj sól, pieprz, chilli, pokrojony w drobną kostkę boczek oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotuj do czasu, aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj świeży majeranek.

Sugestie: do zupy dodaj ulubione zioła i przyprawy. Boczek możesz zastąpić kiełbasą. Przygotowując wersję light wybierz chudy boczek lub zastąp go chudą wędliną. Użyj bulionu warzywnego, najlepiej z domowych kostek rosołowych.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟