Kapusta z grochem i grzybami
Przed laty kapusta z grochem była symbolem płodności i dobrobytu Dlatego też tego dania nie mogło zabraknąć na wigilijnym stole.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg kiszonej kapusty (odciśniętej z nadmiaru soku)
- 1 szklanka suchego grochu (łuskanego)
- 2 kapelusze suszonych grzybów
- 1 szklanka mleka
- 1 duża cebula
- olej
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- gałązka suchego cząbru
- liść laurowy
Przepis
- Namoczone w mleku i wodzie (pół na pół) suszone grzyby ugotować do miękkości, od czasu do czasu uzupełniając płyn, który paruje. Odcedzić na sicie, pokroić w paski, wywar odstawić.
- Opłukany groch zalać letnią wodą, dodać szczyptę soli, gałązkę cząbru, gotować do miękkości na średnim ogniu.
- Kapustę, gdy trzeba, rozdrobnić, zalać dużą ilością wody, zagotować, dodać liść laurowy, gotować na niewielkim ogniu przez kwadrans.Odcedzić na sicie, liść odrzucić. Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, oprószyć mąką, zasmażyć, często mieszając, aż nabierze złocistego koloru.
- Rozprowadzić wywarem z grzybów, dokładnie mieszając, by nie powstały grudki.
- Do sosu dodać kapustę, grzyby i groch (cząber odrzucić).
- Składniki wymieszać, trzymać na niewielkim ogniu przez 15 minut. Gdy trzeba, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl