Kapusta z grochem i grzybami

Przed laty kapusta z grochem była symbolem płodności i dobrobytu Dlatego też tego dania nie mogło zabraknąć na wigilijnym stole.

Kapusta z grochem i grzybamiKapusta z grochem i grzybami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty (odciśniętej z nadmiaru soku)
  • 1 szklanka suchego grochu (łuskanego)
  • 2 kapelusze suszonych grzybów
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duża cebula
  • olej
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • gałązka suchego cząbru
  • liść laurowy

Przepis

  • Namoczone w mleku i wodzie (pół na pół) suszone grzyby ugotować do miękkości, od czasu do czasu uzupełniając płyn, który paruje. Odcedzić na sicie, pokroić w paski, wywar odstawić.
  • Opłukany groch zalać letnią wodą, dodać szczyptę soli, gałązkę cząbru, gotować do miękkości na średnim ogniu.
  • Kapustę, gdy trzeba, rozdrobnić, zalać dużą ilością wody, zagotować, dodać liść laurowy, gotować na niewielkim ogniu przez kwadrans.Odcedzić na sicie, liść odrzucić. Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, oprószyć mąką, zasmażyć, często mieszając, aż nabierze złocistego koloru.
  • Rozprowadzić wywarem z grzybów, dokładnie mieszając, by nie powstały grudki.
  • Do sosu dodać kapustę, grzyby i groch (cząber odrzucić).
  • Składniki wymieszać, trzymać na niewielkim ogniu przez 15 minut. Gdy trzeba, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany