Grillowane ziemniaczki w mundurkach faszerowane żółtym serem gouda i szynką
Smakowita przekąska z ziemniakami w roli głównej. Można ją przygotować na grillu lub w piekarniku. Wypróbujcie przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 4 duże ziemniaki
- 300 g szynki gotowanej
- 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku
- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Ziemniaki myjemy (nie obieramy), osuszamy i smarujemy oliwą, nacieramy solą i pieprzem. Następnie zawijamy w folię aluminiową i grillujemy na rozgrzanym ruszcie ok. 40 minut. Miękkość sprawdzamy długą wykałaczką. W tym czasie przygotowujemy farsz z pokrojonego w kostkę sera żółtego, gotowanej szynki i cebuli.
Do smaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ziemniaki już się upieką wyjmujemy je z folii i przekrajamy na pół. Wydrążamy miąższ, ale tak, aby ścianka miała ok. 1 cm grubości. Miąższ mieszamy z przygotowanym farszem, a następnie napełniamy nim ziemniaki. Całość posypujemy startym serem żółtym.
Układamy ziemniaki na aluminiowej tacce i ponownie podpiekamy aż ser się rozpuści. Po zdjęciu z grilla możemy ozdobić je pokrojoną w paseczki czerwoną papryką.
Przepis dodał użytkownik Anna
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze