Trwa ładowanie...
d2a5mv7
08-07-2014 20:44

Grillowane ziemniaczki w mundurkach faszerowane żółtym serem gouda i szynką

Przepis

Smakowita przekąska z ziemniakami w roli głównej. Można ją przygotować na grillu lub w piekarniku. Wypróbujcie przepis.

d2a5mv7
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
Przepis

Ziemniaki myjemy (nie obieramy), osuszamy i smarujemy oliwą, nacieramy solą i pieprzem. Następnie zawijamy w folię aluminiową i grillujemy na rozgrzanym ruszcie ok. 40 minut. Miękkość sprawdzamy długą wykałaczką. W tym czasie przygotowujemy farsz z pokrojonego w kostkę sera żółtego, gotowanej szynki i cebuli.

Do smaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ziemniaki już się upieką wyjmujemy je z folii i przekrajamy na pół. Wydrążamy miąższ, ale tak, aby ścianka miała ok. 1 cm grubości. Miąższ mieszamy z przygotowanym farszem, a następnie napełniamy nim ziemniaki. Całość posypujemy startym serem żółtym.

Układamy ziemniaki na aluminiowej tacce i ponownie podpiekamy aż ser się rozpuści. Po zdjęciu z grilla możemy ozdobić je pokrojoną w paseczki czerwoną papryką.

Przepis dodał użytkownik Anna

Grillowane ziemniaczki w mundurkach faszerowane żółtym serem gouda i szynką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2a5mv7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2a5mv7
d2a5mv7
d2a5mv7
d2a5mv7
Więcej tematów
d2a5mv7