Grillowane szaszłyki z kurczaka
Szaszłyki to nieodłączny element grilla i ciekawy pomysł na podanie warzyw, mięsa lub owoców. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Co ważne na patyk możemy nabić niemal wszystko, dzięki czemu bez żadnej przesady można stwierdzić, że szaszłyki lubią chyba wszyscy.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Grillowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 piersi kurczaka pokrojone w kostkę
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka przyprawy do mięs
- 2 łyżki posiekanego tymianku
- 1 zielona papryka pokrojona w dużą kostkę
- 24 pomidorki cherry
- 12 ładnych filetów anchois w oleju
- 1 cytryna ugotowana w syropie z cukru i wody w proporcjach 1:1 i pokrojona na osiem części
Przepis
1. Polej piersi kurczaka oliwą, posyp przyprawą do mięs i 2 łyżkami tymianku. Wymieszaj i pozostaw na co najmniej kilkanaście minut, aby mięso się zamarynowało.
2. Na namoczone w gorącej wodzie patyczki do szaszłyków nabijaj paprykę, kurczaka, pomidorek, miedzy pomidorek a kurczaka nawiń anchois.
3. Powtórz, aż dojdziesz do końca patyczka, na końcu nabij ósemki cytryny ugotowanej w syropie z cukru i wody w proporcjach 1:1. Dopraw szaszłyki solą i pieprzem do smaku.
4. Rozgrzej na patelni grillowej oliwę, ułóż szaszłyki i smaż po ok. 3 minuty, aż mięso zrobi się rumiane. Możesz też szaszłyki zgrillować na grillu zewnętrznym na średnim żarze.