Grillowane szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki to nieodłączny element grilla i ciekawy pomysł na podanie warzyw, mięsa lub owoców. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Co ważne na patyk możemy nabić niemal wszystko, dzięki czemu bez żadnej przesady można stwierdzić, że szaszłyki lubią chyba wszyscy.

Szaszłyki z kurczakaSzaszłyki z kurczaka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 piersi kurczaka pokrojone w kostkę
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 2 łyżki posiekanego tymianku
  • 1 zielona papryka pokrojona w dużą kostkę
  • 24 pomidorki cherry
  • 12 ładnych filetów anchois w oleju
  • 1 cytryna ugotowana w syropie z cukru i wody w proporcjach 1:1 i pokrojona na osiem części

Przepis

1. Polej piersi kurczaka oliwą, posyp przyprawą do mięs i 2 łyżkami tymianku. Wymieszaj i pozostaw na co najmniej kilkanaście minut, aby mięso się zamarynowało.
2. Na namoczone w gorącej wodzie patyczki do szaszłyków nabijaj paprykę, kurczaka, pomidorek, miedzy pomidorek a kurczaka nawiń anchois.
3. Powtórz, aż dojdziesz do końca patyczka, na końcu nabij ósemki cytryny ugotowanej w syropie z cukru i wody w proporcjach 1:1. Dopraw szaszłyki solą i pieprzem do smaku.
4. Rozgrzej na patelni grillowej oliwę, ułóż szaszłyki i smaż po ok. 3 minuty, aż mięso zrobi się rumiane. Możesz też szaszłyki zgrillować na grillu zewnętrznym na średnim żarze.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość